Egyelőre megúszta Udvarhely a vesztegzárat

„Néhány nap” haladékot kapott Székelyudvarhely városa a vesztegzár bevezetését illetően – közölte Gálfi Árpád a saját Facebook-oldalán egy levélben, amelyen a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetőjének, Dr. Tar Gyöngyinek az aláírása is szerepel.

A vesztegzár bevezetése a szerdai kormányülésen merült fel a 8 ezrelék feletti fertőzöttségi index miatt, a városháza csütörtöki sajtótájékoztatóján már várható intézkedésként beszélt róla a polgármester.

A szombat este közzétett levél szerint a fertőzöttségi arány emelkedése megtorpant, „biztató stagnálás” tapasztalható, és van remény a lassú csökkenésre, ezért a DSP azt kérte pénteken Raed Arafat államtitkáról, hogy napolják el a vesztegzár elrendelését, amit el is fogadott az országos katasztrófavédelmi hatóság vezetője.

A polgármester és a DSP igazgatója arra kéri az udvarhelyieket, hogy „mutassák meg Bukarestnek, hogy kellően felelősek tudunk lenni”, figyeljenek még jobban a járványügyi szabályok betartására: kerüljék a tömeget, a nagy családi összejöveteleket, viseljék a maszkot, mossák gyakran kezeiket, amennyiben tüneteket észlelnek, maradjanak otthon, hívják családorvosukat vagy a 112-es sürgősségi számot.