Egyedülálló, amit az udvarhelyi birkózó kislány elért

„Történelmi pillanatról” számolt be a Fások Sportklub: két hétvége alatt más-más korosztályban szerzett országos bajnoki címet a 11 éves Barabás Anna, az Iskolás Sportklub (ISK) versenyzője.

Barabás Anna a dobogó legfelsőbb fokán. Fotó: a Román Birkózó Szövetség Facebook-oldala

A hétvégén, október 15-én és 16-án Marosvásárhelyen megrendezett ifjúsági 4-es, U13-as korosztály országos birkózó bajnokságán 400 sportoló gyerek vett rész kötött- és szabadfogásban, köztük húsz udvarhelyi gyerek is. Amire nem nagyon volt példa a korábbi években, hogy lányokkal a „fedélzeten” indult a versenyen a székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub (ISK).

Az udvarhelyi kislány egy héttel az ifjúsági 4-es korosztály országos bajnoksága előtt országos gyerekversenyen vett részt, ahol 11 év volt a felső korhatár. Miután Anna már itt a dobogó legfelső fokára állhatott, a szülők beleegyezésével úgy döntöttek: elindul a vásárhelyi, nála nagyobbaknak kiírt országos bajnokságon is.

„A két évvel nagyobbak között is nyert.

Ez ritkaságnak számít, nem nagyon volt példa rá az utóbbi években. Nem tudom, Udvarhelynek volt-e olyan korosztályos birkózó bajnoka, aki két korosztályban is nyert ugyanabban az évben. Szerintem nem nagyon” – mondta el László Szabolcs, az ISK edzője a 34 kilogrammos súlycsoportot megnyerő kislányról.

Nem csak Anna állhatott dobogóra

az udvarhelyi, László Szabolcs és Bodrogi Csaba által felkészített korosztályból.

Kacsó Ábel 42, Szilágyi Bálint 72 kilogrammos súlycsoportban állhatott fel a dobogó második fokára, míg Fülöp Kristóf a 38, Moldován Vencel a 42 kilogrammos sportolók között lett harmadik. 56 kilogrammos súlycsoportban az udvarhelyi csapat másik lányversenyzője, a tavaly első helyen végző Bálint Alexandra ötödik lett.

Sok lány továbbra sincs a csapatban,

de László Szabolcs abban reménykedik, hogy ez megváltozik a jövőben, és bíztatja a szülőket, ha sportolni vágyó, fejlett motorikus képességekkel megáldott kislányuk van, vigyék be őt a birkózóterembe is, mielőtt sportágat választanának neki.

Egy-egy azért előkerül minden korosztályban, velük a fiúkkal együtt foglalkoznak. „Szerintem így a fejlődési lehetőségük is nagyobb, hiszen intenzívebb edzéseken vesznek részt, és általában a lányok komolyabbak, gyorsabban fejlődnek, könnyebb dolgozni velük” – vélekedik edzőjük. Az meg már szerinte is történelem, hogy az említett hétvégi versenyről a lányok nem akármilyen „eredményeket is szállítottak”.

Lassan véget ér az idei versenyszezon

a korosztály számára, de ha minden jól megy, december első, vagy második hétvégéjén a csarnokban is láthatjuk birkózni őket, hiszen László Szabolcs elmondta, ekkor szeretnék megszervezni a Verestói Tibor Emlékversenyt.