A román vizsga kipipálva!

Túl vannak a román anyanyelv és irodalom képességfelmérő vizsgán a nyolcadik osztályos diákok. A június 19-én, hétfőn lezajlott kisérettségi eredményeire június 28-án derül fény, addig csak arról tudjuk faggatni a diákokat, hogy ők hogy látják, milyen volt.

„Szerintem nem volt nehéz, 

nagyjából azt kaptuk, mint a próbavizsgán, a feladattípusok is hasonlóak voltak. Az utolsó feladat volt nehezebb, jellemzést kellett írni egy személyről a megadott szöveg alapján, de kevés információt adtak meg róla” – részletezi Bak Edina, a székelyszentléleki Benedek Fidél Általános Iskola tanulója. 

A teszt elején adott volt két szöveg, amelyek alapján kellett válaszolni a feltett kérdésekre. Edina szerint az első szöveg nagyon könnyű volt és a második eleje is, de a végén nehéznek találta a nyelvhasználatot. 

A hosszabb feladatokhoz – amelyekre 30-50-100 szavas válaszokat kell adniuk – is tanultak meg típusszöveget. Ezekbe a sablonokba egyes feladatoknál csak be kell illeszteni az adott szövegre vonatkozó információkat, másoknál kellett egy kis önrész is, „például az összehasonlítós feladatnál, a hasonlóságokat nekünk kellett felismerni és leírni”. 

Mit szól a tanár?

A nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájával kapcsolatban Farkas Helgát, az Orbán Balázs Általános Iskola romántanárnőjét kerestük. Szerinte sem volt olyan nehéz, „maga a teszt középszintű volt, nem voltak benne olyan dolgok, amikről ne lettek volna informálva a gyerekek. A tananyagban minden szerepelt, mindent megtanítottunk. Természetesen attól is függ az eredmény, hogy a gyermek mennyire sajátította el, gyakorolta be az anyagot”. 

A tételforma már kifejezetten a magyar anyanyelvű diákokra lett szabva. A román anyanyelvű diákok két szépirodalmi, a magyar anyanyelvűek pedig egy szépirodalmi és egy nem szépirodalmi szövegre alapozott tételt kaptak. A romántanárnő szerint a kérdések összeállításán is látszott a különbség, a román anyanyelvű diákoknak magasabb szintű elvárásoknak kellett megfelelniük „A magyar diákok egy B1-es szintű szöveget kaptak szerintem” – mondta Farkas Helga.

Hozzátette, a tesztek mindig szövegértésre építenek, de a kérdések évről évre egyre inkább hasonlítanak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgákhoz. Azaz sok a típusfeladat, amikre sok gyakorlással meg lehet tanulni, hogy milyen válaszokat kell adni. Ő csak a tanév végéhez közeledve tanított sablonválaszokat a diákjainak, hogy „ne gondolják azt, hogy elég csak a választ megtanulni, és azzal megvan az ötös és kész.” 

Részvételi adatok

Udvarhelyen a kilenc iskolában összesen 404 diák iratkozott be vizsgázni és mind részt is vettek rajta. Megyei szinten 2.823-an iratkoztak be, ebből 2.769-en voltak jelen a Hargita Megyei tanfelügyelőség adatai szerint. 

Országos szinten 95,63 százalékos volt a részvételi arány. A tanügyminisztérium közleménye szerint a vizsgára beiratkozott 161.654 nyolcadikosból 154.600-an jelentek meg. Két tanulót kizártak csalási kísérlet miatt.

Még közel sincs vége

A képességfelmérő vizsgák szerdán a matematika, majd csütörtökön az anyanyelv és irodalom írásbelivel folytatódnak.

Az eredményeket június 28-án hozzák nyilvánosságra legkésőbb 14 óráig, óvásokat benyújtani aznap 16 és 19 óra között, illetve másnap 8 és 12 óra között lehet. A végső eredmények közzétételének dátuma július 4.

A kiemelt fotó illusztráció.