Egy udvarhelyi beteg is súlyos állapotban van az intenzíven

Az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett a koronavírussal igazoltan fertőződött személyek száma Székelyudvarhelyen – jelenti Facebook-oldalán a polgármesteri hivatal, és arra kéri a lakosságot, amennyiben tüneteket észlelnek, maradjanak otthon, értesítsék családorvosukat, majd kövessék az általa elmondott utasításokat.

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság augusztus elsejei adatai szerint az utóbbi 14 napban 174 esetet regisztráltak Székelyudvarhelyen, így a város fertőzöttségi mutatója jelenleg 4,65. Csak Tusnádfürdőn és Maroshévizen rosszabb a helyzet a megyében, előbbiben 12,21 ezrelékes, utóbbiban 7,28 ezrelékes mutatóval.

A jelentés szerint az utóbbi napon 14 esetet regisztráltak megyeszinten, közülük ketten már egy korábbi betegség után fertőződtek újra. Otthoni karanténban 21-en, elkülönítésben 197-en vannak, halálesetről nem jelentenek.

Ami a kórházban fekvő betegeket illeti, megyeszinten 85-en igényelnek kórházi ellátást, Székelyudvarhelyen 24-en. Közülük tizennyolcan a fertőzőn, hárman a gyermekosztályon, egy személy a nőgyógyászaton, míg ketten az intenzív osztályon fekszenek – ismerteti a számokat Zörgő Noémi, a kórház sajtószóvivője. „Most, mivel el kell látni a covidos és a nem covidos patológiát is, mindegyik intézménynek meg kell oldania a covidos útvonalak elválasztását a nem covidosoktól. Az osztályokon már le voltak eleve választva részek a covidos betegek számára, most is ezeket használják. Külön kórterembe helyezik a gyanús eseteket, míg várják a PCR teszt eredményét, egyendül vannak egy-egy kórteremben” – magyarázza.

Elmondása szerint az enyhébb tünetekkel rendelkezőket hazaküldik otthoni elkülönítésbe, csak két olyan páciensnek tartották indokoltnak a beutalását, akinél enyhébb lefolyású a betegség, a többi bentfekvő középsúlyos és súlyos állapotban van. Az intenzív osztályon fekvők közül az egyik személy lélegeztetőgépen van, a másik személy oxigénmaszkos légzéstámogatást kap, ahogy további öt beteg is a másik osztályokról. A 24 betegnek fele, az intenzíven fekvő két beteg egyike rendelkezik székelyudvarhelyi lakcímmel,

Az országos helyzetről

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter tájékoztatta a lakosságot. Eszerint augusztus 1-jén továbbra is 20 százalék körüli az újrafertőzöttek aránya; az érintettek az első megfertőződéstől számított több mint 90 nap elteltével kapták el ismét a vírust. A koronavírussal fertőzött pácienseknek fenntartott kórházi ágyak 17,18 százaléka foglalt jelenleg országosan, az intenzív osztályokon 263 pácienst ápolnak, a kórházban kezelt covidos betegek 14,69 százalékát.

„A kórházba beutalt páciensek száma gyorsabban, az intenzív osztályokon ápoltaké kissé lassabban növekszik, ami azt jelzi, hogy a jelenleg domináns vírustörzsek kevésbé súlyos megbetegedéseket okoznak” – fejtette ki Rafila, majd ismertette a számokat. Például, hogy az elmúlt 24 órában (vasárnap) 5.202 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, jelenleg 4.158 pácienst ápolnak kórházban, akik közül közül 633 gyermek. Az intenzív osztályon 263 beteget ápolnak, közöttük 5 gyermeket.

A múlt héthez mérten nem emelkedett jelentősen az intenzíven ápoltak száma, azonban heti viszonylatban nagyot nőtt az új fertőzéses esetek száma, 57.138-ra. Ez az emelkedés azonban sokkal kisebb mértékű a két héttel korábban jegyzettnél, amikor egyik hétről a másikra 80 százalékkal ugrott meg az új esetek száma. Most ez a növekedés körülbelül 23 százalékos az elmúlt héthez viszonyítva – mutatott rá az egészségügyi miniszter.

Közölte azt is, hogy az elmúlt héten 149 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Szerinte a következő időszakban az esetszámok megugrásával ez a szám is várhatóan növekedni fog.

A miniszter elmondta, hogy az elvégzett koronavírustesztek (170.000 egy hét alatt) pozitívitási aránya továbbra is növekedik, de lassuló ütemben a korábbiakhoz képest. „Minden negyedik teszt pozitív. Ebben az esetben is észrevehető az emelkedés lelassulása, a domináns vírustörzs a BA5” – tette hozzá a tárcavezető.

Kiemelt kép: archívum/EGYED UFÓ ZOLTÁN