Egy testvérpár, egy író és egy festő pályáját ismerheted meg

Berde Mária író és Berde Amál festőművész

Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka – Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe címmel nyílik kiállítás a székelyudvarhelyi Haberstumpf-villában február 6-án, kedden, 18 órától – hirdeti az eseményt szervező Haáz Rezső Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet közleménye.

A tárlat – egy testvérpár – egy író és egy festő, R. Berde Mária és Dóczyné Berde Amál pályaképét mutatja be, okmányok, műalkotások, valamint riportok segítségével. A kiállított anyagot Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke gondozta, grafikai szerkesztője Szebeni-Szabó Róbert fotográfus.

A laborfalvi Berde család tagjai az évszázadok során a haza, az egyház, a tudomány és a művészetek terén alkottak maradandót. A Berde lányok jelentőségéről ízelítőnek Szabó Magda Berde Máriáról, a Baumgarten-díjas, Corvin-koszorús írónőről írt sorait említi a közlemény, miszerint „aki úgy tud írni, mint egy magyar Burns, ne szidja Seherezádét, mert ráhagyta mesemondó képességét.” Berde Amál „gyönyörű színérző tehetségét” Thorma János, legkedvesebb mestere, így figyelmeztette: „Vigyázzon is jól ezen különösen nagy adományára a természetnek, mert mindent megtanulhat a festő, de ezt az egyet nemigen lehet tanulással elsajátítani senkinek, aki nem született ezzel.”

A március közepéig látogatható kiállítást Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője nyitja meg, közreműdödik Albert Orsolya színművész és Haáz Márton fuvolaművész. A vendégeket Ölvedi Zsolt alpogármester köszönti majd, valamint konzuli köszöntő hangzik el Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről, írja még a közlemény.