Egy teljes hétig ünnepelnek

Könyvbemutató, kiállítás, néptánc, színházi előadás és koncert is szerepel városunk magyar kultúra napja alkalmából tervezett programjai között. Az egyhetes kulturális rendezvénysorozat keretében átadják az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat is azokaknak a személyeknek, akik Udvarhelyszék közművelődési életében kimagaslót alkottak. 

Részlet a Csángor királyfi c. előadásból
Forrás: Youtube

A sorozat csütörtökön, január 16-án 17 órától indul:  P. Buzogány Árpád mutatja be a Művelődési Házban az általa szerkesztett Gyertek haza, ludaim! című kiadványt, amely udvarhelyszéki kiszámolókat, mondókákat és játékok, játékszerek leírásait tartalmazza.

Pénteken, 17-én szintén 17 órától a Tárgyi anyanyelvünk című népművészeti kiállítás kezdődik az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete szervezésében a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban, melyet Szőcs Endre igazgató nyit meg.   

Szombaton, 18-án 19 órától az Udvarhely Néptáncműhely előadásában a Csángor királyfi kerül színpadra a Művelődési Házban. A Vadas László rendezte és Antal József által koreografált zenés-táncos mese képzeletbeli utazásra hívja a résztvevőket, és közben olyan kérdésekre igyekszik választ adni, hogy kik is vagyunk, és hogy igazából mi is a miénk.

A mi kis városunk című előadás
Forrás: Balázs Attila

Vasárnap, 19-én 18 órától adják át az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat a Művelődési Ház nagytermében, majd a Tomcsa Sándor Színház előadását, A mi kis városunkat nézhetik meg az érdeklődők. Ugyanitt beszédet mond: Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Szőcs Endre, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület ügyvezetője. 

Hétfőn, 20-án 17 órától magyar festészeti remekműveket állítanak ki a Haáz Rezső Múzeum képtárában a kolozsvári Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből. 

Kedden, 21-én 17 órától Idegenek között címmel a székelyudvarhelyi városi könyvtárban P. Buzogány Árpád novelláskötetét mutatják be, amelyet Simó Márton író, szerkesztő méltat. Egy órával később a Haáz Rezső Múzeumban pedig kiállítás nyílik Bölcsőben őrzött magyar nyelv címmel. 

Szerdán, 22-én 17 órától A gyertya könyve című előadás lesz a Szent István teremben, ahol Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina fognak színpadra lépni, és előadni egy összeállítást Sütő András műveiből Kincses Elemér rendezésében. 18 órától pedig a Cimbora Gyerekek Klubja fiataljainak munkáiból készült kiállítását lehet megnézni a Művelődési Ház oszlopos termében, amelyet Elekes Gyula nyit meg.   

Az utolsó nap, csütörtökön 17 órától az UDVARHELYI RETROSPEKTÍV című gyűjteményes képzőművészeti tárlatot nyitja meg Lőrincz Ildikó művészettörténész a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban. Végül a Makám zenekar koncertjével ér véget a sorozat 18 órától a polgármesteri hivatal Szent István termében. 

A belépés minden rendezvényre ingyenes lesz. További információkért és részletekért, kattints ide.