Egy pozitív nyálteszt sincs eddig a megyében

Egy hete, december 6-án volt az első nyáltesztelés az iskolákban, a hétfői és csütörtöki körök után kicsivel több mint 160 pozitív eredményről jelentettek országszerte

Új hét, új szabályok

Ezen a héten máris változások történtek, az előre kijelölt hétfő és csütörtök helyett most kedden és pénteken kell tesztelni, mivel késtek a tesztek. A várható késésről már a múlt héten figyelmeztetett Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter mindenkit, tisztázva magát, hogy a beszerzésért nem az általa vezetett intézmény felel. 

Hargita megyében egy gyerek tesztje sem lett pozitív

– tudtuk meg hétfőn Demeter Leventétől, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelőjétől. Vagy legalábbis nem jelentettek egy diák szülei sem ilyesmiről, szinte az összes tesztet a tanulók otthonaiban végzik el a szülők, nagyszülők stb., egyetlen gyergyóhollói iskola kivételével minden más iskola ezt az opciót választotta, mondta el a főtanfelügyelő. 

Az országban december 6-án este hét óráig összesen 86 pozitív tesztről jelentettek, pénteken 76-ról írtak az oktatási minisztérium weboldalán, utóbbiból négyet már a jelentés megjelenéséig igazoltak az utána elvégzett PCR-tesztek. 

De a tesztek egyelőre nem tűnnek túl hatékonynak, az elmúlt héten Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt nyilatkozta a Victoria-palotában, hogy meglepte, milyen magas a fals pozitív tesztek száma: 38 olyan esetben, amikor a nyáltesztek pozitív eredményt mutattak, a később elvégzett PCR-tesztek nem erősítették ezt meg. Hozzátette, megeshet, hogy még a szülők nem tudják helyesen használni őket, többek között azt ronthatják el, hogy az eredményt a teszt elvégzése utáni 30 percben le kell, hogy olvasni, ha ezt utána teszik meg, akkor előfordulhat, hogy hamisan mutat pozitív eredményt a teszt. Ha még te sem tudod, vagy nem vagy biztos benne, hogy és meddig kell rázni a nyálat, itt megnézheted, hogyan kell elvégezni helyesen a tesztet. 

Mi van, ha pozitív?

Abban az esetben, ha egy diák teszteredménye pozitív, a szülő kell fizesse a PCR-tesztet, az iskoláknak és más intézményeknek nincs erre kapacitásuk, tudtuk még meg a Hargita megyei főtanfelügyelőtől. Ha ez nem áll módjában, akkor a pozitív eredmény után két hétig otthon kell maradjon a diák.

Kiemelt kép: PÁL EDIT ÉVA