Egy percre sem állhatunk meg: pályázunk, hogy pályázhassunk

Három napirendi ponttal tartottak péntek, május 13-a reggel 8 órától 10 perces rendkívüli tanácsülést a székelyudvarhelyi városházán. A polgármester hosszasan köszöntött mindenkit és köszönte a tanácsosok rugalmasságát, mert egy percre sem állhatunk meg, ha a város érdekeit tartjuk szem előtt, derül ki a polgármesteri hivatal oldalán közzétett élő közvetítésből.

A jegyző megállapította, hogy 19-ből jelen van 17 tanácsos, Benedek Árpád Csaba egészségügyi okokra hivatkozva maradt távol, míg az MPP-s „Bindea tanácsos úrnak a tegnapi szülinapi parti kitolódott” – engedett meg magának egy személyeskedést, mielőtt kijelentette, hogy a testület határozatképes. Megragadta az alkalmat, hogy ülésvezető hiányában – továbbra is az alpolgármester hagyományos helyén ülve – felolvassa a napirendi pontokat. Az első az ülésvezető választása három hónapra: a POL által ajánlott Ölvedi Zsolt nyert az RMDSZ-javasolta Berde Zoltánnal szemben.

A második napirendi pont a mobilitási stratégia digitalizálása és frissítése, erre a PNRR negyedik tengelye, azaz a nemzeti helyreállítási program ad lehetőséget 55 ezer euró (322.190,72 lej áfával) értékű támogatással. A projektnek nincs önköltsége, teljes mértékben elszámolható, mutatta be a tervezetet Puskás Emese, a fejlesztési osztály munkatársa. Egyöntetűen elfogadták a tanácsosok.

A harmadik napirendi pontban szintén pályázati lehetőségről döntöttek. A PNRR ugyancsak negyedik tengelye lehetővé teszi, hogy a további fejlesztések megvalósításához szükséges stratégiák, tervek, tanulmányok létrehozását megpályázzák a települések. A történelmi központ zonális rendezési tervére (PUZ) lehet pályázni 78 ezer euró, vagyis a megadott árfolyamon 456,925 lej és 1 bani áfás ár értékben – mutatta be a tervezetet Puskás Emese.

Berde Zoltán megkérdezte, hogy milyen elképzelései, irányelvei vannak a polgármesteri hivatalnak ezzel kapcsolatban.

A polgármester egy hatalmas körmondatban válaszolt: „mivel műemlékvédelmi zóna, mondhatjuk, hogy több mint tíz éve próbálunk a városközpontban megfelelőképpen településrendezési tervet készíteni, két hete most adódott egy lehetőség, és természetesen ez a projekt magában kell foglalja teljes mértékben, és kell kezelje azokat a felmerülő problémákat, amelyeket orvosolnia kell ennek a projektnek. Bízom abban, hogy a projekt elnyerése után természetesen ezeknek a dokumentációknak az elkészítése szakemberek bevonásával a megfelelő célt fogja tudni szolgálni a közösségünk számára”.

Berde jelezte, hogy a polgármester nem fogalmazott meg különösebb irányelveket.

A polgármester újból nekifutott a magyarázatnak: „Tehát vannak megfogalmazva, az urbanisztikai osztályon már, nem most fogalmaztuk meg, hanem az elmúlt időszakban is megfogalmaztuk. Tudtuk, hogy egy nagy lépés, erre most adódott lehetőség, pénzforrás, és ezúttal is meg szeretnénk köszönni önöknek a támogatást, hiszen úgy érzem, és úgy lássuk, hogy az urbanisztikai osztály szakemberei fel vannak készülve arra, hogy ez a projekt mit kell mondjon, mit szeretne és mit kell magában foglalnia ahhoz, hogy a megfelelő célokat el tudjuk érni ezen pályázat segítségével.

Ölvedi Zsolt úgy látszik, megelégedett ezzel a válasszal, mert szavazást kért: mindenki egyetértett.