Egy napra bezzegváros lettünk

Ahogy hegymászáskor a serpáknak szükségük van rá, hogy adott időközönként megálljanak és leüljenek, hogy utolérje őket a lelkük, úgy szükséges, hogy „hébe-hóba megünnepeljük, ha jó teljesítményt tudhatunk magunknak” – hangzott el az idén másodszor megszervezett Udvarhelyszéki Vállalkozók Gálájának megnyitóján, csütörtökön, szeptember 15-én.

Egy napra bezzegváros és bezzegszék lettünk

Könnyebb beszélni, amikor dicsérni kell, jelenti ki Geréb László közgazdász, majd számokkal és grafikonokkal bizonyítja a városi legendát: Udvarhelyen a legjobbak a gazdasági mutatók. Öt széket — Csík, Udvarhely, Gyergyó, Sepsi, Kézdi — vizsgáltak, Marosszéket kihagyták, arra hivatkozva, ha nem tették volna, az összes grafikon a vonal alján sűrűsödne, és csak Marosszék lenne jelen. 

A legnagyobb forgalom, nyereség szerint hasonlították össze a székeket és azok városait, illetve az alkalmazottak számát a reálgazdaságban, és vizsgálták a 2022-es növekedést 2021-hez képest. Udvarhelyszék mindenhol vezet, csak az alkalmazottak számánál vérzik el, 170 ember hiányzik ahhoz, hogy Sepsiszentgyörgyöt legyőzzük, de legalább Csíkszeredát megelőztük, vigasztalt Geréb.  

Az is kiderült, ha Hargita megye vállalkozói forgalmát és vállalkozói nyereségét nézzük, mindkét esetben legyőzi Udvarhely Gyergyószentmiklóst és Csíkszeredát, előbbi esetében 53, utóbbiban 55 százalékot tesz ki városunk. Ha a székeket vizsgáljuk, akkor forgalomban szinte „lekörözzük” Csík- és Gyergyószéket, ez nyereség szempontjából is igaz, csak szinte nélkül. 

A 2021-ről 2022-re történő változások – alkalmazottak számának változása, forgalom, nyereség – vizsgálatkor kiderül, a székelyföldi vállalkozásoknak növekedett a forgalma, a nyeresége, és ugyan nagyon kis arányban, az alkalmazottak száma is. Minden szék esetében a forgalom durván 20 százalékkal nőtt, a nyereség még nagyobb mértékben, Udvarhelyszéken például 66 százalékkal. A Hargita megyei gazdaságnak döntő hányada Udvarhelyszéken, azon belül Székelyudvarhelyen van. Ezeknek az adatoknak pedig pozitív üzenete van, zárta a bemutatót Geréb, majd következett az, amire mindenki várt, a díjátadó gála.

Aki a legtöbb embernek biztosított munkahelyet

Székelyudvarhely polgármesteri hivatala nevében Ölvedi Zsolt alpolgármester a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknak adta át a díjat. „Fontos ugyanis, hogy foglalkozzunk azokkal, akik munkahelyeket teremtenek, hiszen egy kisvárosban – amikor országos szinten drasztikusan csökken a lakosság száma – súlya van annak, hogy a vállalkozások, intézmények itthon tudják tartani a lakosokat. A legfontosabb itthon tartó erő pedig a munkahely megléte és kiszámíthatósága. Ezért vállalta a városháza azt, hogy a legnagyobb munkáltatókat díjazza” – magyarázta Ölvedi.

Azt sem felejthetjük el – tette még hozzá az alpolgármester, hogy a munkavállalók személyi jövedelemadójából van lehetőség az intézmények fenntartására,  városgazdálkodásra, fejlesztésekre. Majd megköszönte az eredményes munkát, gratulált, és gyorsan ki is hirdette az eredményt.

Harmadik helyezést ért el a 2021-ben 439 fővel dolgozó Coats Románia könnyűipari Kft., amely – Ölvedi fogalmazásában – profi módon vette át és vitte tovább a könnyűipar ezen szegmensében lévő évtizedes tapasztalatokat. 

A második díjat 2021-ben az 507 alkalmazottat foglalkoztató Elan Trio Kft. nyerte el, a díjátadón Fazakas Attila kereskedelmi igazgató (fenti képünkön) vette át az oklevelet és a plakettet.

Első helyezett lett ismét, akárcsak a márciusi, I. Udvarhelyszéki Vállalkozók Gáláján az Amigo & Intercost Kft., amely 2021-ben közel 680 alkalmazottat foglalkoztatott. A díjat a vállalkozás ifjabb generációját képviselő Biró József és Kovács Zoltán Zakariás területi képviselők vették át. 

Aki a legnagyobb árbevételt érte el

Az UKKSZ (Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége) a 2021-ben legnagyobb árbevételt elért udvarhelyszéki vállalkozókat díjazta, a díjakat Nagy György, a szervezet elnöke adta át. Az első három helyezett együtt összesen közel egymilliárd-százmillió lejes árbevételt valósított meg, ez a szám pedig önmagáért beszél, véleményezte Nagy György, majd „nem is szaporította tovább a szót”, kihirdette az első három helyezettet.

Aki a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott, az a Melinda Impex Instal Kft. , amely 2021-ben 277.608.116 lej árbevétellel rendelkezett.

Második helyen a Melinda Steel Kft. végzett, amely 390.715.024 lej árbevétellel rendelkezett 2021-ben.

A dobogó legfelső fokára a 2021-ben legtöbb, pontosabban 450.181.204 lej árbevételt megvalósított Amigo&Intercost Kft. került. A díjat ugyancsak Biró József és Kovács Zoltán Zakariás területi képviselők vették át, az UKKSZ elnöke megjegyezte, örömmel látja, hogy generációváltásra készülnek az Amigo-nál, a korábbi díjátadón ugyanis más (Biró József ügyvezető igazgató – szerk. megj.) képviselte a vállalkozást.

Kérdésünkre Biró József és Kovács Zoltán Zakariás területi képviselők elmondták, ugyan számítottak rá, hogy díjazni fogják az Amigo-t, az számukra is meglepetés volt, hogy két díjjal térhetnek haza.

Aki a legnagyobb abszolút profitot nyerte

Az RMKT (Romániai Magyar Közgazdász Társaság) a legnagyobb abszolút profitot, azaz a legkevesebb befektetéssel a legtöbb nyereséget elérő cégeket jutalmazta. A díjakat Albert Sándor adta át. Elmondta, ők, a közgazdász szakma részéről általában azt tekintik kiemelkedőnek, ha valaki nyereségben – nálunk leginkább használatos szóval profitban – jól boldogul.

A profitot mindenki másképp értelmezi, mondja: ha a menedzsmenttel foglalkozó szakembereket kérdezzük, szerintük a profit a jó szervezés lecsapódása év végén. Ha megkérdezzük a marketingeseket, ők azt mondják, hogy „jól áraztuk, reklámoztuk a terméket, és azért van profit”. Humánerőforrás menedzsmentje szempontjából azt mondják, hogy nagyon jó a csapatunk, szuperek voltak, és azért van ekkora eredmény. Ha a tulajdonost kérdezzük, ő azt mondja, hogy „persze, kockázatot vállaltam, nem keveset, és ezért cserébe jár nekem valami”. Ha meg a konkurenciát kérdezzük, akkor ők meg sárgák az irigységtől. A profitot tehát nagyon sokféleképpen lehet tekinteni – példázta Albert Sándor, majd a harmadik helyezettel kezdte az eredményhirdetést.

Harmadik hely a Color Metal Kft.-é, aki 17 millió lejnél is nagyobb profitot ért el 2021-ben (pontosabban 17.605.632 lejt). A díjat Szakács Pál Erzsébet pénzügyi igazgató és Kozma Katalin beszerzési igazgató vették át, hozzátették, „igyekszünk.”

A második helyen végzett vállalat vezetőjét már szólították ki a mai napon díjért – mondta sejtelemesen Albert Sándor. Ez a vállalat a 2021-es évet 20,6 millió lejnyi (pontosabban 20.677.953 lej) nyereséggel tudta zárni, ami 64 százalékos növekedés 2020-hoz képest. A díj átvételére Páll Róbertet, a Melinda Impex Instal Kft. ügyvezető igazgatóját szólította.

Első helyen egy „kimagasló eredményt elérő vállalat szerepel, igazán rendkívüli eredményt könyvelhettek el a 2021-es év végén, majdhogynem 85 millió lejnyi (pontosabban 84.198.789 lej) profittal zárták az évet” – kezdte előbb az adatokkal Albert Sándor, majd a Melinda Impex Steel vezérigazgatóját, Albert Istvánt szólította az asztalhoz, hogy vegye át az első díjat.

A legsikeresebb fiatal vállalkozó

Negyedikként Szakács-Paál István igazgató adta át a Hargita Business Center díjait, három kategóriában. A HBC „nehezebb döntést” vállalt, mondta Szakács-Paál, ők közönségszavazás alapján adják át a díjakat olyan vállalkozóknak, akik a „nagyközönség” szerint erre érdemesek. 

A legsikeresebb fiatal vállalkozó díjra 56 darab jelölés érkezett. Jelölést kapott többek között Ágoston Tamás, Magyari Attila, Puskás Dániel, Orbán Levente, Kaffai Imre, Mihály Ágnes, de „messze kimagaslott a sorból” a Vekker Kávéközösség tulajdonosa, aki pár hónapja nyitotta meg a városban a harmadik kávézó egységet – szólította a díj átvételére Vinczellér Árpádot Szakács-Paál István.

Vinczellér Árpád számára ez a díj egy visszajelzés, de szerinte nem teljesen az ő érdeme:

– Nagyon nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki engem jelölt, viszont ez a csapat és a vendégeink érdeme, csak kisebb mértékben az enyém. Nekünk van egy célunk: hogy mi legyünk a legszebb, a legjobb kávézó a városban és hogy mi tudjuk adni a legfinomabb kávét. Ez a díj most egy visszajelzés. Ez az első díj, amit kaptunk, az irodába fog majd kerülni – fogalmazott kérdésünkre a Vekker Kávéközösség tulajdonosa.

Az év női vállalkozója 

kategóriát fontosnak tartották bevezetni, – mondta el Szakács-Paál – miután márciusban nem díjaztak ebben a kategóriában, és ezért „némi kritikát is kaptak egyes helyi sajtó képviselőitől”. 

Összesen 78 jelölés érkezett ebben a kategóriában, többek között Bihari Márta, Tamás Magda, László Zita, Bálint Péter Mónika, Magyari Piroska kaptak szavazatot. A legtöbbet azonban Orbán-Varga Zsuzsa gyűjtötte be, a Varga mézes kis manufaktúra egyik „másodgenerációs mindenese” – szólították a díjhoz.

„Számos világversenyt nyertünk már, úgyhogy tudjuk, hogy kell állni a fényképhez” – jegyezte meg humorosan Szakács-Paál fotózás közben.

Nagyon meglepődött, amikor korábban egy meghívót kapott arról, hogy „díjazni fogják egy kategóriában” – mondta el Orbán-Varga Zsuzsa. Azt hitte, valami tévedés ez. 

– Ez a díj teljes mértékben erőt ad és lendületet, egy visszajelzés arról, hogy jó, amit csinálok, de nem tulajdonítom saját magam érdemének, a díj a Varga mézes csapatának munkáját dicséri, nélkülük nem ment volna – fogalmazott Orbán-Varga Zsuzsa.

A kiemelkedő társadalmi szerepvállaló

volt a harmadik kategória, amelyben díjat adott át a HBC. Ebben az évben a Melinda cégcsoport, a Legendárium, Ágnescake kapott többek között jelöléseket, a legtöbbet viszont most is, akár a márciusi gálán, a Color Metal Kft. kapta. „Csak 2022 első félévében 40 különböző projektet 360 ezer lejjel támogattak, ugyanakkor névadó szponzorai a HBC Bizniszvitamin eseménysorozatának” – szólította ki Szakács-Paál az első helyezettet.

A legdinamikusabban fejlődők

Az SZMVSZ (Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége) részéről Jakab Áron Csaba, a szövetség elnöke adott át a díjakat. 

A legdinamikusabban fejlődő vállalkozás az alkalmazottai számának növekedését tekintve, amely 2020-ban 6 alkalmazottal, 2021-ben pedig 8-cal, bővült, megtriplázta a forgalmát, illetve a nyeresége 50 százalékát fordította támogatásra – sorolta az adatokat, majd megnevezte díjazottként a Celiqum Insulation Solution Kft.-t. A díjat Györfi Attila vette át.

Díjat kapott még a Gáspár Greek Gyros Kft. is, amely „a vendéglátók közül az a vállalkozás, amely nemcsak megtartotta az alkalmazottait, hanem bővülni is tudott, 2020-ban 3 alkalmazottal, 2021-ben pedig 4-gyel, így  jelenleg 13 alkalmazottja van” – szólította ki a felvezető után a díjhoz a vállalkozás tulajdonosát, Gáspár Csongort Jakab Áron Csaba.

Geréb Lászlónak is gratulált a bemutatóért: egy megfelelő teljesítmény után ugyanis jól esik, ha ezt megismertetjük az emberekkel, a környezetünkkel, és megkaphatjuk érte az elismerést, tiszteletet – fogalmazott, majd lezárult a II. Udvarhelyszéki Vállalkozók Gálája.