Egy maratont lefutni szép dolog, de ez már önsanyargatás

Fotó: CSIZMADI MIHÁLY ZSOLT

Egy harminc kilométeres futással köszönteni az újévet? Két hónap alatt lefutni kétezer kilométert? Húsz nap alatt húsz maratont? Elég durván hangzik, igaz? Csizmadi Mihály Zsolt megcsinálta, de szerinte is nagyon durva, nem is ajánlja senkinek.

A járvány miatt elmaradt szokványos versenyek hiányában idén ismét megrendezték az Aleargă România! (Szaladj, Románia!) virtuális ultrafutóversenyt. A versenyen idén három távon lehet indulni. Rövid távon, ami 986 kilométer hosszú, éppen annyi, mint az ország átszelve: Tulceától az ország nyugati határáig, hosszú távon, ami ugyanez oda-vissza, tehát 1.972 kilométer, illetve egy extrém, 3.004 kilométeres távon, ami annyi, mintha a határok mentén körbefutnánk az országot. 

Persze, az útvonal szabadon választható, csak a táv hossza stimmeljen, mindezt egy év alatt, december 31-ig kell teljesíteni. Amennyiben több futónak is sikerül végigcsinálnia, a rangsorolás aszerint történik, hogy kinek sikerül hamarabb.

Csizmadi Mihály Zsolt, a sófalvi gyógyszertárvezető tavaly az 1.972 kilométert másodikként fejezte be. Idén nagyobb kihívás elé állította magát és a leghosszabb távot választotta. Nem is váratott magára az idei első futása, január elsején, amíg sokan a szilveszter éjszakát pihenték, ő egy 30 kilométeres „újévköszöntő” futással kezdte az évet. Másodikán már 50 méteres távot teljesített. Ma, március 5-én az 1.957-ik kilométerénél jár, február 5. és 24. között húsz nap alatt húsz maratont futott le.

„Nem ajánlom senkinek,

főleg téli időszakban, nagyon durva. Az egész szervezet biokémiája megbomlik” – vallja az ultrafutó, aki általában a nyolcórás gyógyszertári műszak után kezdte a futást, többnyire a fagyos Kalondán teljesítette, „a csúszós utakon”, egy négykilós hátizsákkal a hátán. Hazaszaladt Erdőszentgyörgyre a sófalvi patikából, ami egy 33,5 kilométeres táv, de a maratonig még volt 8,5 kilométer, a párja kiadta az ételt a kapun, és ő leszaladta a hátralévő távot. „Az maga volt a pokol”, fogalmaz. Párja nem csak ebben segített, sokszor elkísérte autóval, ilyenkor a futó átöltözött az úton, a fagyos ruhákat levetette magáról. Ha párja nem lett volna, valószínűleg megfagyott volna. 

„Egy maratont lefutni szép dolog, de ennyit már önsanyargatás. Én azt vallom, hogy a testet meg kell sanyargatni, hogy a lélek nemesedjen ebben az embertelen világban” – mesél nézeteiről, viszont ismét kiemeli, ugyan a napi félóra sportolást mindenkinek ajánlja, ezt az extrém terhelést már nem. Most jött el az a pillanat, hogy az ő szervezete is jelzett: pihennie kell. A veséjét érzi terheltnek, eddig elégetett 76.537 kalóriát, 5 kilót adott le, most 60 kilogramm a testsúlya. Sóhiánya van, és hatalmas vizeletmennyiség-ürítése, alvászavarai nem voltak, jól érzi magát, mesél a fizikai állapotáról.

Elmondása szerint nagyon szívós genetikailag, nagynak számít a 30 éves rutinja is az ultrafutásban és a gyógyszerészi szaktudását is használja, hogy a futásai a lehető legkevésbé legyenek károsak az egészségére. „Például a protein jó, de a sok proteinnel már terheled az amúgy is terhelt vesét” – példálózik. Folyamatosan számolta, hogy miből mennyi kell bevinnie a szervezetébe, és elmondja, hogy ő magvakkal, zsíros kenyérrel, puliszkával, cika káposztával táplálkozott, neki ez vált be.

Egyelőre nem vetette magát alá vizsgálatoknak, de a bukaresti 24 órás bajnokság előtt muszáj lesz, anélkül nem is indulhatna. Egy spotorvosnál terheléses elektrokardiográfiát fognak majd végezni rajta, megnézik véreredményeit, a hemoglobinszintjét.

Milyen 24 órás verseny?

Április 24-én, ha a járványhelyzet megengedi, megrendezik az országos ultrafutó versenyt, amelyen egy 1.200 méteres körpályán 24 óra alatt kell a lehető leghosszabb távot lefutni. Ide a versenyigazgató személyesen hívta meg, és ajánlotta fel, ha 200 kilométer felett teljesít, akkor a Bukarestben októberben rendezendő ultrafutó világbajnokságon a román nemzeti válogatott tagja lesz. Éppen ezért nem csak jelenlegi állapota, hanem a verseny miatt is megkívánja a szervezete a kíméletes bánásmódot.

Az országoson a Spartathlon kvalifikációs idejét is meg tudja futni, amely a gyógyszertárvezető egyik legfontosabb célkitűzése. A várólistára már korábban is bekerült, csakhogy ő nem szeretné a bejutást a véletlenre bízni.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy Románia virtuális körbefutását itt befejezné. Virtuálisan már lement a tengerre a Dunán keresztül, és jelen pillanatban Vaslui megyében tartózkodik, ezt a futók a verseny oldalán egy interaktív térképen tudják követni. 

A verseny során a leggyorsabb maratonját 3 óra 37 perc és 51 másodperc alatt, a leglassúbbat 5 óra 6 perc és 2 másodperc alatt teljesítette, míg összesen 92 órát 36 percet és 54 másodpercet futott, és 14.729 méter szintkülönbséget tett meg.

Jelen pillanatban vezeti a versenyt, „de itt mindenki győztes”, mondja. Egy hölgy van a nyomában 1.656 kilométerrel, a következők 1.250 kilométer körül tartanak. Csizmadi április végéig szeretné lefutni a 3.004 kilométert.