Egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy egyetemi város legyünk

Kép forrása: a polgármesteri hivatal weboldala

Bővül a felsőoktatási lehetőségek listája Udvarhelyen. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem és Székelyudvarhely önkormányzata aláírta a keretegyezményt, ami a következő időszakban lehetőséget teremt képzési formák, illetve szakok indítására Székelyudvarhelyen. Városunk polgármesterét, Gálfi Árpádot és alpolgármesterét, Pálfi Kingát az egyetem rektori hivatalában dr. Daniel David rektor, dr. Soós Anna és dr. Markó Bálint rektorhelyettesek fogadták április 20-án, kedden délelőtt, áll a városháza weboldalán.

Egyetemi városnak tanul Udvarhely

A BBTE rektora és a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal márciusi találkozójáról bővebben itt írtunk. A tervekről bővebben Simon Károly, a Matematika és Informatika Intézet egyetemi adjunktusa, a székelyudvarhelyi IT programok szakmai koordinátora beszélt portálunknak. 

A találkozón többek között szóba került az is, hogy informatikai magiszteri programot indítanának. Ez, ami eddig konkrét, mondta el portálunknak Zörgő Noémi városházi sajtószóvivő, az egyetem már összeállította a dossziét, azokkal az adatokkal, amik kellenek az akkreditációs folyamathoz, de hogy ez mikorra fog befejeződni, azt nem tudják. Amikor megkapják a jóváhagyást, rögtön hirdetik is meg a képzést, ígérte.

Hozzátette, alapképzésen egyelőre nem gondolkodik az egyetem, a többi valószínűleg nyílt vagy felnőttképzés lesz, de hogy melyik milyen típusú lesz, az a követező időszakban fog eldőlni. A polgármesteri hivatal közleményében egyébként IT és projektmenedzsment képzéseket említenek.

A képzések az UCECOM épületének második emeletén lesznek majd, itt folyamatban vannak a felújítási munkálatok, annak érdekében, hogy ha meglesz a jóváhagyás, akkor ne akadályozza ez esetlegesen az indulást.

Ha minden jól megy, akkor ősztől már indulhatna is az első magiszteri informatikaképzés Székelyudvarhelyen.