Egy lépésre vagyunk az influenzajárványtól

Még nem nyilvánították ki országos szinten az influenzajárványt, de egyre több a halálos áldozat. Hargita megyében egyelőre csak óvintézkedések vannak.
Fotó: illusztráció/Szilágyi István

Nincs még influenzás beteg a székelyudvarhelyi kórházban – közölte kérdésünkre Lukács Antal, az intézmény igazgatója, hozzátette, ő úgy tudja Csíkszeredában kezelnek három influenzás személyt, ami miatt ott felfüggesztették a látogatást.

Udvarhelyen egyelőre a járvány megelőzésének érdekében szigorítottak a látogatási szabályzaton – tudtuk meg az intézményvezetőtől. Ez azt jelenti, hogy egy beteg egyszerre csak egy látogatót fogadhat a kórteremben, akikkel nem kerülhet testközelbe. A puszit, ölelést a kibocsátás utánra kell hagyni – jegyezte meg Lukács Antal. A látogató és a beteg között 80-100 cm távolság betartása ajánlott, ez szintén csökkenti a fertőzések továbbadásának esélyét.

A kórházi személyzet ellenőrzi, és nem engedi be azokat a hozzátartozókat, akik az influenza vagy más légúti fertőzés jeleit mutatják, köhögnek, tüsszögnek stb, továbbá a látogatók maszkot is kell viseljenek.

A látogatási idő nem haladhatja meg az öt percet, a kézmosás pedig befele és kifele menet is kötelező, hogy ne hurcoljuk a bacilusokat magunkkal – részletezte Lukács Antal.

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője szerint 14 diagnosztizált influenzás beteg van a megyében, az egyéb légúti fertőzések száma a szezonnak megfelelő szinten alakult eddig.

Még éppen nincs járvány

Az idei szezonban kicsit agresszívebb az influenzavírus, mint az előző években, de ez várható volt, mert tíz éve, 2009 óta nem volt komolyabb influenzajárvány – mondta a szakértő. A Közegészségügyi Igazgatóság gondoskodott az ingyenes oltásokról, és figyelmeztetést küldött a tanfelügyelőségnek az iskolákban szükséges óvintézkedésekről.

Az ingyenes influenza elleni védőoltás egyébként a krónikus betegeknek, a várandós nőknek, az időseknek, a gyerekeknek, az intézetben élőknek és az egészségügyben dolgozóknak jár.

Aki ezután oltatná be magát, az sincs még teljesen elkésve – mondta Tar Gyöngyi – hiszen ha közben megfertőződne, az oltás enyhíti a betegség lefolyását akkor is, ha még nem alakult ki a teljes védettség.

Az egészségügyi minisztérium most vizsgálja, hogy kimondható-e, hogy járvány van, még nem tudjuk meddig fog gyűrűzni, ha az esetszám növekedése indokolttá teszi, ki fogják nyilvánítani – magyarázta.

Országos szinten három újabb halálos áldozata van az influenzának, ezzel számuk 23-ra emelkedett – közölte a Digi24.ro. Az utolsó három áldozat mindegyikének volt más betegsége is, közülük kettő biztosan nem volt beoltva influenza ellen, a harmadik személyről ezt még nem lehet tudni.

A tél kezdete óta közel 270 influenzás esetet diagnosztizáltak országszerte és több mint 90 ezer légúti fertőzést.

Az orvosok szerint a védőoltás a legbiztosabb módszer a betegség elkerülésére, eddig több mint egymillió ember jutott hozzá az ingyenes védőoltáshoz.

Az influenza és a megfázás közötti különbségről itt írtunk korábban.