Egy lépésre az elitkör, de a földön kell maradni

Idegenben aratott nagyon fontos győzelmet az egykori és jelenlegi FK játékosokat – Mánya Szabolcsot, Hadnagy Istvánt, Bálint Andort, Miklós Tamást és Iszlai Richárdot – soraiban tudó román futsalválogatott Finnország ellen kedden, október 11-én a 2024-es világbajnoki selejtezősorozatban.

Remekül, nagy nyomást helyezve ellenfelére kezdte a mérkőzést a finnországi Vantaaban Kacsó Endre vezetőedző együttese, de Paulo Ferreira, Felipe Oliveira és Daniel Araujo, a honosított román válogatott játékosok lövései elkerülték a kaput. Finnország kontratámadásokra építkezett, azonban Petrișor Toniță nagyon jól állta a sarat a kapuban, így gólnélküli döntetlenre állt a mérkőzés az első félidő végét jelentő sípszó pillanatában. Románia azonban

a második félidőben

sem adta alább, és a 22. percben Sasse révén sikerült megszereznie a vezetést, a játékos Sovalainen kapus egyik védése után kipattanó labdát pofozta a hálóba. Nem kellett sokat várni a finn válaszra sem, Paulo Ferreira szabálytalankodott Kunnas ellen a büntetőterületen, így Daniel Matkovic játékvezető büntetőt ítélt a házigazdáknak. Korpela lövésének irányára ráérzett ugyan a nagyot játszó Toniță, de nem tudta megmenteni együttesét a kapott góltól.

Ezután mind a házigazdák, mind a vendégek előtt ott volt a lehetőség a vezetés megszerzésére, végül egy rögzített helyzet után utóbbinak sikerült. A Futsal Klub Székelyudvarhely nyári igazolása, Iszlai Richárd passzolt Araujónak, aki tíz méterről bombázott a jobb alsó sarokba. A meccs hajrájában a világranglista előkelő, 18. helyén álló, előzetesen legnagyobb csoportesélyesnek tartott finnek mindent megtettek az egyenlítésért, kapusukat mezőnyjátékosra cserélték, de az eredmény nem változott, 1-2-re nyert a világranglista 28. helyén álló Románia.   

„Ez az egység és az odaadás győzelme volt.

Számoltunk azzal, hogy nehéz lesz Finnország ellen, de a fiúk rendkívül motiváltak voltak. Mindannyian megérdemlik a gratulációt, azonban továbbra is a két lábbal a földön kell maradnunk, és megnyernünk a hátralévő mérkőzéseket jövő év márciusában” – olvasható a Román Labdarúgó Szövetség honlapján Kacsó Endre nyilatkozata.

Együttese a selejtezősorozat második körét egy 5-1-es Dánia elleni győzelemmel – a mérkőzésen a székelyudvarhelyi Hadnagy István mesternégyest ért el – kezdte, és miután a finneket is sikerült legyőzniük, nagy lépést tettek az utolsó fázisba, az elitkörbe való kerülés felé, ahová húsz együttes jut tovább, akik közül heten jutnak majd ki a vébére. Románia jelenleg tökéletes mérleggel, hat ponttal vezeti csoportját, 2023 márciusában még két mérkőzés vár rájuk, elsején a finneket fogadják, ötödikén Dániába utaznak.

Kiemelt fotó: illusztráció a dánok elleni mérkőzésről/Futsal Romania Facebook-oldal