Tíz év alatt egy kisváros lakossága halt meg autóbalesetben

Az utóbbi időszakban fokozottan a közbeszéd tárgya a közlekedés, a rá vonatkozó törvények, a balesetek, főleg a halálos kimenetelűek. Az uh.ro legtöbbet megtekintett anyagai között, a Sokkattintósban is állandóan van egy ilyen szerencsétlenség. Van, hogy egyszerre több is. 

A kép illusztráció / forrás: Udvarhelyszéki Közlekedési Info Facebook-csoport

Az Udvarhelyszéki Közlekedési Info nevű Facebook-csoportban az itt vagy ott vannak kiállva a rendőrök posztok alatt vitáznak az emberek. Folyik a kommentcsata, hogy kell-e erről figyelmeztetni egymást, amolyan mi, székelyek tartsunk össze a gonosz román rendőrök ellen vagy hallgatni kéne, hogy hadd csípjék fülön a gyorshajtókat, ittas és bedrogozott sofőröket.

Egy kávé vagy egy sör felett is megkerülhetetlen téma, mindenkinek van egy ismerőse, aki érintett, vagy az ismerősének egy ismerőse, esetleg ő maga. Az előző hónapban egy 41 éves férfi vesztette életét Csíkszereda közelében, szintén Csík vidéken egy 36 éves lelkipásztor. Ittas sofőr miatt Kápolnás előtt egy 53 éves nő és három fiatal Marosszentimre kijáratánál. Ketten Május 2-őn vesztették életüket, miután elgázolta őket egy 19 éves férfi, aki drogok hatása alatt volt. És ez csak augusztus, és csupán azok az esetek, amik hírportálunkon megjelentek. 

Az utóbbi 10 évben egy kisváros lakosságának megfelelő számú ember halt meg közlekedési balesetben, több mint 18 ezer fő. Csak a viszonyítás kedvéért, ez Udvarhely lakosságának több mint fele, és több mint Gyergyószentmiklós vagy Kézdivásárhely teljes lakossága. Egy, a G4Media és a Info Sud-Est (ISE) által összeállított cikk szerint a 2013-2022-es időszakban 200 ezer közúti baleset történt Romániában. Az elemzés szerint átlagosan naponta öten halnak meg az utakon hazánkban. Az egy főre eső halálos kimenetelű közúti balesetek száma országunkban a legnagyobb az Európai Unióban, ez pedig közel sem egy olyan első helyezés, ami ünneplésre adna okot. 

Az európai uniós átlag szerint 1 millió lakosra 45 személy jut, aki közúti balesetben hunyt el, Romániában ez a szám duplája, 93 – a statisztika pedig a 2021-es évre vonatkozik, amikor 6 százalékkal nőtt az áldozatok száma az EU-ban. 

Hargita megye a lista végén szerepel, de nem kell hátradőlni

A már említett elemzés szerint az ISE bekérte az állami és a megyei rendőrfelügyelőségektől a 2013-2022-es időszakra vonatkozó adatokat. Ezek alapján Hargita megyében 230-an vesztették életüket közúti balesetben az említett időszakban, ennél kevesebben Kovászna (181), Tulcea (190), Fehér (216) és Szilágy (242) megyében. A listát Suceava megye vezeti 872-vel, amit Konstanca követ 727-tel, majd a sorban Bákó (654), Dolj (627) és Prahova (626) következik. Összesítve, 2013 és 2022 között 18.243-an haltak meg autóbalesetben. 

A statisztika viszont nem lakosságarányos, csupán az esetszámokat nézték, így nem lehet elmenni amellett, hogy a lista végén szereplő megyéknek van a legkisebb lakosságuk is egyben. A legutóbbi népszámlálás szerint Kovászna, Tulcea és Szilágy megye azon kevesek közé tartoznak, amelyek lélekszáma nem éri el a 250 ezer lakost, ezen státuszon csak Mehedinți és Krassó-Szörény megyékkel osztoznak. 

Hargita megyének 295 ezer lakosa van, 4.391 baleset történt. Kolozs megyének 679.141 és 11.172. Ha az abszolút számokat nézzük, Hargita megyében nem kell aggódni Kolozs megyéhez képest. Itt nagyon nagy biztonságban vagyunk. De, ha lakosságarányosan tekintjük a statisztikát, akkor láthatjuk, hogy Kolozs megye 2,5-ször nagyobb, mint Hargita megye, és a balesetek száma 2,3-szor több, nem is olyan nagy a különbség. Főleg, ha azt nézzük, hogy Kolozs megyében mekkora a tranzitforgalom, mennyivel nagyobb a gazdasága is. 

Szintén jó példa Konstanca és Tulcea, két földrajzilag szomszédos megye, amelyek a skála ellentétes végein tartózkodnak. Konstancában a vizsgált időszakban három és félszer több baleset volt mint Tulceában, ahol közel 3.300-at regisztráltak. Hasonló az állás a halálos kimenetelű közúti balesetek esetében is, négyszer többet regisztráltak Konstancában, mint Tulceában. Az arány mégis ugyanaz, mert Konstanca megye lakossága csaknem 656 ezer fő, Tulceának pedig körülbelül három és félszer kevesebb, 190 ezer lakosa van. 

Kevesebb a baleset, mégis ugyanannyi az áldozat

Az országban nem csak az egyik legmagasabb a halálos áldozattal járó közúti balesetek aránya az EU-ban, hanem azon államok egyike is, amelyek az elmúlt évtizedben a legkevesebb előrelépést érték el e tekintetben – írja a G4Media.

Az évekre lebontott számokat tekintve, 2020-ig a súlyos balesetek és a halálos áldozatok száma is stabilan magas, 8.500-8.600 balesetre jut 1.800-1.950 haláleset. Kiemelkedő év volt 2015, mivel 9.380 súlyos közúti balesetet regisztráltak abban az évben (az áldozatok száma nem tér el a többi évhez képest.)

2020-ban lényegesen visszaesett az esetek száma 6.200-ra, 2021-ben 4.900-ra, 2022-ben 4.700-ra, de a haláleseteké nem, továbbra is elérte az 1.600–1.800 főt. Így, bár a balesetek száma csaknem a felére csökkent 2013 óta, csak 12 százalékkal lett kevesebb a halálos áldozatok aránya.

Románia és Európa – egymásnak ellentmondó tendenciák és magyarázatok

2018-ban az Európai Unió azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkentse az autóbalesetekben bekövetkezett halálesetek számát, a 2020-as jelentős előrelépés pedig részben a COVID-19 világjárvány miatti globális forgalom csökkenésének köszönhető. Ebben az időszakban Románia az európai uniós átlaghoz képest szerény előrelépést könyvelhetett el.

2022-ben az Európai Közúti Biztonsági Megfigyelőközpont minden uniós tagállamra vonatkozóan biztonsági profilt készített, a Romániáról felállított diagnózis nem volt pozitív. A megfigyelések szerint 2001 óta az országban lényegesen lassabban csökken a halálos kimenetelű balesetek aránya, mint az unió többi államában. Ráadásul az elmúlt évtizedben megnőtt a halálos és súlyos sérülésekkel járó balesetek száma az autópályákon. 

Ezek az eredmények nagyrészt olyan tényezőkkel magyarázhatók, írják, mint a rossz közúti infrastruktúra és a járművek minősége. A személyes használatra szánt autók Romániában átlagosan jóval idősebbek, mint Európa többi részén – mutat rá a biztonsági profil. 

A Megfigyelőközpont jogszabályi jellegű szempontokat is megemlít, például azt, hogy Románia az egyetlen EU-tag, ahol 0,8 g/l tiszta alkoholtartalom a vérben a határérték, amely fölött a járművezetőket büntetőjogi felelősség terheli.

A legtöbb EU-országban ez a határérték 0,2 és 0,5 g/l között van. Németország, Franciaország, Ausztria és Írország a civilek számára 0,5-ös határértéket állapít meg, míg a hivatásos járművezetőkre még ennél is szigorúbb korlátozások vonatkoznak, 0,2-es határértékkel. Más EU-államokban, például Svédországban, Lengyelországban és Észtországban a 0,2 százalékos korlát minden járművezetőre vonatkozik az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján. 

A jelenlegi jogszabályok, de az is, hogy a hatóságok nem tudják betartatni a közlekedési szabályokat, a Világbank szerint súlyosbítja Románia ezzel kapcsolatos problémáit. 

„Anastasia”: Jog és drog

Az elmúlt 20 hónapban csaknem 5.000 sofőrt kaptak kábítószerrel volán mögött, a számuk 2023-ban 3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Július végén megszületett az „Anastasia-törvény”, amely szerint a továbbiakban nem lehet felfüggesztett börtönbüntetést kiszabni kábítószer- vagy alkoholos befolyásoltság alatti járművezetésért, ha az halálos kimenetelű balesetet okoz.