Egy jó filmért is Csíkba kell menni

A Mikó mindenkit vár.
Fotó: Filmszereda (Facebook)

Öt napon át, szerda estétől vasárnap estig tizenhét magyar, román és külföldi filmet vetítenek le a közönségnek Csíkszeredában, a június 23-ától 27-éig tartó Filmszereda Székelyföldi Mozgókép Fesztiválon.

Az idei kulturális eseményt a korábbi évektől eltérően a nyári időszakban szervezik meg, a programkínálatban dokumentumfilmek, művészfilmek, vígjátékok és gyerekfilmek is szerepelnek, de a vetítések helyszínei is bővültek: a Csíki Mozi és a Mikó-vár mellett az időjárástól függően két lakónegyedben, a Temesvári sugárúton, a Pacsirta sétány sportpályáján és az Óceán üzlettel szembeni területen is vetítenek filmeket.

Először láthatja a közönség

A fesztiválon olyan filmeket is vetítenek majd, amelyeket most láthatunk először moziban: szerdán, a fesztivál első napján a Nyírő József novellája nyomán készült, Farkas György rendezte Most már jöhetsz, Jézuska című kisfilm bemutatója lesz, utolsó nap, vasárnap pedig Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című játékfilmjét láthatja a fesztivál közönsége.

A programajánlóban,

melyet ide kattintva érhetsz el, a tizenhét vetítendő film között több helyi vonatkozású dokumentumfilm is szerepel, így az Otthon, otthon, A vonal alatt című filmek, de a márciusban Oscarra jelölt Colectiv-et is vetítik a fesztiválon. Emellett drámákat (DAU. Natasha, Szívek királynője, Nomádok földje, Még egy kört mindenkinek, Zárójelentés, Portré a lángoló fiatal lányról), vígjátékokat (Seveled, Hab, Babardeală cu bucluc, Pesti balhé), felnőttek számára is elgondolkodtató gyermekfilmeket (Lassie hazatér, Lelki ismeretek) élvezhet a közönség.

A filmfesztivál alatt a lakótelepi vetítések ingyenesek lesznek, itt a létszámkorlátozás miatt karszalagos beléptetés lesz, míg a Csíki Moziban és a Mikó-várban vetítendő filmekre ide kattintva lehet belépőjegyeket váltani – olvasható Csíkszereda polgármesteri hivatalának közleményében.

A délutáni vetítések alatt gyerekfelügyeletet is biztosítanak a szervezők, nevelő- és foglalkoztató programokkal szórakoztatnak majd, amíg a szülők a vetítéseken vesznek részt.