Egy időre felfüggeszti a krónikus esetek műtéteit a megyei kórház

Kép forrása: a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház weboldala

A koronavírusos esetek számának megnövekedése miatt több intézkedést és átszervezést foganatosít a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a koronavírusos páciensek megfelelő ellátása és intenzív terápiás helyek biztosítása érdekében.

Egy hétre

felfüggeszti a kórház a krónikus betegek számára tervezett sebészeti beavatkozásokat,

az október 26-a és 30-a közötti időszakra műtétre beütemezett betegeket később értesítik a beavatkozás módosult időpontjáról. A járóbeteg-ellátás továbbra is működni fog, de szűkített programmal, 30 percenként jegyzik elő a betegeket. Ugyanakkor folytatódik a kórház kapujánál a betegek állapotának felmérése, és aszerint való rangsorolása, a pácienseket arra kérik, hogy működjenek együtt a kórház személyzetével, adják meg a kért adatokat és kövessék a kapott útbaigazítást.

Az egészségügyi intézmény

felfüggeszti alkalmazottainak pihenőszabadságát

november elsejétől néhány alaposan indokolt esetet leszámítva annak érdekében, hogy az emelkedő beteglétszám esetére is megfelelő ellátást tudjanak biztosítsítani. A szabadságon lévő alkalmazottakat pedig értesítették, hogy szükség esetén visszahívják őket.

Emellett a kórház egyes osztályait átszervezik,

hogy több ágyat tudjanak biztosítani a COVID-19-ben szenvedő betegeknek és a lélegeztetőgépre szoruló pácienseknek. A Sürgősségi Betegellátó Egységben új betegutakat alakítanak ki és a kórház udvarán egy új, fűthető sátrat húztak fel, ahol szakszemélyzet felügyelete alatt várakozhatnak az enyhe tünetekkel rendelkező betegek.

Az ortopédiai osztály a kórház kardiológiai osztályára költözött. A kórház földszintjén ily módon felszabadult helyen ismét a eredeti, nagyobb felületen működik a tamponzóna (sárga zóna) a koronavírusfertőzés gyanújával kórházba érkezők számára és a még szükséges szervezési lépések után tíz intenzív terápiás ágy lesz igénybe vehető Covid-19 betegek számára (piros zóna).

A kórház belgyógyászati osztálya szükség esetén tamponzónává alakul azon betegek számára, akik RT-PCR tesztje negatív volt, ellenben koronavírusos tüneteket mutatnak. A neurológiai osztály helyeket szabadít fel szükség esetén a belgyógyászati esetek számára, sorolják a változtatásokat a kórház weboldalán.

Hozzátették, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház koronavírusos betegek ellátására átalakított osztályain 2020. október 26-án reggel 82 igazoltan fertőzött és 9, a koronavírus-fertőzés gyanújával kórházban lévő személyt láttak el. Hétfőn reggel két Covid-19 beteg szorult intenzív terápiás ellátásra. Az első koronavírusos eset megjelenése óta pedig közel ezer, 996 COVID-19-es beteget ápoltak a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházban, közülük 14-en meghaltak.