Frissítve: Egy hétre bezárnak a tanintézmények Udvarhelyen és Fenyéden

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal mai átirata szerint Székelyudvarhely összes oktatási intézményében életbe lép a vörös forgatókönyv. Így október 19-től kezdődően az összes napköziotthon, illetve az összes iskola online oktatásra vált. A döntés a Városi Bölcsődét is érinti. A rendelkezés egyelőre október 25-ig érvényes.

A Hargita Megyei Főtanfelügyelőséggel és a Közegészségügyi Igazgatósággal (DSP) közösen hozta meg a Katasztrófavédelmi Bizottság ezt a döntést, amelyet a városunkban drasztikusan növekvő koronavírusos fertőzések száma indokol – közölte honlapján a polgármesteri hivatal október 15-én.

A Tamási Áron Gimnázium főépületét már kedden lezárták két hétre a vírus terjedése miatt, erről itt írtunk bővebben.

A vörös forgatókönyvet akkor alkalmazzák, amikor az elmúlt két hétben jegyzett fertőzések száma meghaladja a három ezreléket a helyi lakosság szintjén. A központi hatóságok október 13-ai rendelkezései értelmében ugyanehhez a küszöbértékhez kötik a vendéglátóegységek, színházak, mozik bezárását, illetve a szabadtéri maszkhordás kötelességét is, viszont erről még nem kapott átiratot a prefektusi hivataltól az udvarhelyi városháza – tudtuk meg Zörgő Noémi sajtószóvivőtől.

Frissítés (17.00):

A prefektusi hivatal közlése szerint a megye 423 tanintézménye közül csak 180 választotta a zöld forgatókönyvet, 200 a sárga (hibrid) oktatás mellett döntött, 43 pedig „bevörösödött”, azaz kizárólag online rendszerben működik az október 19-25. közötti héten. Csíkszeredában hét intézmény, Csíkmadarason, Udvarhelyen és Fenyéden az összes bezárta kapuit.

Udvarhelyszéken sárgának számítanak: Kápolnásfalu, Székelykeresztúr, Felsőboldogfalva, Lövéte, Farkaslaka, Homoródalmás, Bögöz, Oklánd, Karácsonyfalva, Homoródújfalu, Nagygalambfalva, Siménfalva, Varság, Szentegyháza, Zetelaka. A községekhez tartozó falvak tanegységeit is érintik a korlátozások.

A teljes lista ide kattintva elérhető.