Egy héten belül megkapják az iskolák a nyál alapú teszteket

A hét folyamán vagy jövő hét elején kapják meg az iskolák a nyál alapú antigén gyorsteszteket, közölte hétfő este Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, írja az Agerpres.

Az oktatási miniszter a Digi24 televíziónak nyilatkozva elmondta, pénteken írták alá a szerződéseket a közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjével, és az első szállítmány gyorsteszt a hét folyamán vagy legkésőbb jövő hét elején érkezik meg. Sorin Cîmpeanu hozzátette, valamennyi tanulót tesztelni fognak, függetlenül attól, hogy megkapta-e a koronavírus elleni oltást vagy sem.

Hogy pontosan kik és hol végzik majd el a teszteket, még kérdéses.

Pontosítást kért az oktatási minisztérium az egészségügyi tárcától: többek közt annak tisztázását kérik, hogy a koronavírussal fertőzött tanulók kiszűrését szolgáló nyáltesztek alkalmazhatóak-e otthon is, a szülő vagy törvényes gyám felügyelete mellett. Abban az esetben ugyanis, ha a válasz pozitív, ez nagyon gördülékennyé tenné a szűrési folyamatot és hatékonyabbá a megelőzést.

Az oktatási minisztérium arra is választ kér, hogy a nyálalapú Covid-tesztek iskolai alkalmazásához feltételként szabják-e meg a szülő/gyám beleegyezését. Ehhez ugyanis a jogszabály kiegészítésére és a hozzájárulási űrlap megszerkesztésére lesz szükség. Ugyanakkor az is tisztázásra vár az oktatási minisztérium szerint, hogy a kötelező nyálteszt minden esetben alkalmazandó-e az óvodások esetében is.

A tanügyi tárca arra is kitér, hogy az országos közegészségügyi intézet szerint nincs hivatalos álláspont, amely alátámasztaná, hogy a jelenléti oktatást 60 százalékos átoltottsági küszöbhöz kell kötni. A minisztérium hivatalos véleményt vár a közegészségügyi intézettől erre a kritériumra vonatkozóan is, olvasható a hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és az Oktatási Szakszervezetek Szövetsége (FSE) az otthontesztelés mellett döntene, ha pedig a kormány ragaszkodik az iskolai teszteléshez, akkor ezt a feladatot csakis egészségügyi alkalmazottakra bízhatja, mert megfelelő védőfelszerelés hiányában a tanügyi személyzet ki lesz téve a fertőzés veszélyének, érveltek.

Sorin Cîmpeanu még pénteken a sajtónak elmondta, kizártnak tartja, hogy a tesztelést egészségügyi alkalmazottak végezzék, mert az egészségügyben így is személyzethiány van.