Egy hét múlva már raliautóktól lesz hangos a városközpont

Fotó: archívum/GÁL ELŐD

Megrendezése óta először a Hargita Rally lesz az országos ralibajnokság első fordulója, amelyet május első hétvégéjén – május 4. és 6. között – rendeznek meg, olvasható a verseny weboldalán. Az előző kiadáshoz képest Ferencz Csaba főszervező, és klubja, a Maxx Racing úgy döntött, hogy az idei program nem fog jelentős változásokon átesni a tavalyihoz képest.

Hargita Rally powered by Toyota 2023-as kiadása is kétnapos versenyprogrammal – péntek és szombat – érkezik, amely során a versenyzők 12 gyorsasági szakaszt fognak teljesíteni, köztük egy szuperspeciális szakaszt, összesen 119,04 versenykilométert.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy a verseny főhadiszállása visszatér a Küküllő Hotelbe, ami az elmúlt években felújításon esett át. A szerízpark helyszíne nem változik, ennek az előző évekhez hasonlóan a Kossuth Lajos és a Rákóczi Ferenc utca egy része ad majd otthont.

A verseny programja

szerdán a pályabejárással kezdődik a versenyzőknek.  A csütörtöki 12 órától kezdődő sajtótájékoztató után már aznap este a közönség is megismerheti a versenyzőket, akik május 4-én 20 órától a már jól ismert helyszínen, a Márton Áron téren mutatkoznak be.

Az első versenynap május 5-én, pénteken korareggel kezdődik a 2,80 kilométeres Shakedown szakasszal, ami idén is a Farcád és Székelyudvarhely közötti részen kerül megrendezésre 08:30 és 13 óra között. 15 órai kezdettel a szervízparkból indul a verseny, a Bucsin 28,70 km-es gyorsasági szakaszán 15:55-kor rajtol az első autó, ezt követően 16:53-tól, a nap második gyorsasági szakaszán, a 11,83 km-es libáni gyorson fognak végighaladni a pilóták. Ezután visszatérnek a szervizparkba és a nap utolsó gyorsasági szakaszára készülnek fel, a sokak által kedvelt Dietrich Árpád szuperspeciálisra, ami 18:41-kor kezdődik.

A verseny második napja is hasonló felépítésű lesz, mint a 2022-ben. Május 6-án, szombaton a 10:20-kor induló homoródalmási gyorsasági 6,12 km-es szakasza 50 m-rel lesz hosszabb idén a tavalyihoz képest, ugyanis a szervezők ennyivel helyezték előrébb a rajtot, hogy megfelelő hosszúságú gumimelegítő zóna álljon a pilóták rendelkezésére. Ezt a szakaszt a 10:43-kor kezdődő 6,35 km-es szentpáli gyors követi, majd a sokak által kedvelt lövétei – 13,20 km-es szakasza – következik 11:11-es kezdettel. Ezután a versenyzők visszatérnek a szervizparkba, ahol egy 30 perces pihenőt követően újra megismétlik a Homoródalmás, Szentpál és Lövéte gyorsasági szakaszokat még két alkalommal. A 17:58-kor kezdődő Lövéte 3 – Power Stage gyorsasági szakasszal ér véget a verseny.

A Hargita Rally 31. kiadása a 20 órától megrendezett díjátadó ünnepséggel zárul, aminek helyszíne szintén a Márton Áron tér lesz. Ide várják a sportolókat, csapatokat, technikai segítőket, valamit a sport iránt rajongókat. A pontos program ide kattintva elérhető.

A versenyen idén is lesz, akiért szorítanunk, Jakab Attila tavalyi debütáló szezonja után idén az első osztályban fog versenyezni.