Egy háromgyerekes család karanténmeséje

A Hapci szigetek című előadás az a fajta történet, amit gyerek és felnőtt egyaránt élvezni tud. A történetben arra tevődik a hangsúly, hogy hogyan lehet egy olyan nehéz helyzetben, mint a karantén, a fantázia segítségével izgalmasan eltölteni az időt.

A fotók a szerző felvételei

Csukás István emléke előtt tisztelegve, az író Tüsszentés-meghajtású Hapci-rakéta és más írásai nyomán készült a Tomcsa Sándor Színház előadása, amit vasárnap délután 17 órától mutatnak be a közönségnek.

Az előadás rendezője, Dávid Péter számára „reveláció értékű” volt a Csukás István szövegével való találkozás. Elmondta, az író szövegére az első karantén alatt talált rá, és megdöbbentő volt számára a hasonlóság, hiszen olyan volt, mintha Csukás István előre tudta volna, hogy el fog jönni egy, a mostani járványügyi helyzethez hasonló időszak. Kifejtette, az előadás rendezésekor fő szempont volt, hogy átlépjék azokat a határokat, melyeket a járvány állított fel az emberek számára, de ugyanígy a színház és a közönsége között.

Az előadást február 7-én, vasárnap 17 órától, február 8-án, hétfőn 18 órától és február 9-én 10 órától láthatja a közönség, a színház nagyszínpadán. 

Az előadásokat korlátozott nézőszámmal játsszák, ezért csakis előzetes helyfoglalás szükséges. Jegyek személyesen válthatók az előadást megelőzően legalább egy nappal a jegypénztárban, hétköznapokon 11-14 és 15-17 órák között. Tel: +40 266 212131 

A vasárnapi bemutatóra a kiskorúaknak nem kell jegyet váltani, a felnőttjegyek 8 lejbe kerülnek. A 9 és 8-i előadásra 8 és 10 lejes jegyeket lehet váltani.

A bemutatót megelőző próbákat egyébként egy bensőséges hangulat jellemezte. „Annyira szabad próbafolyamat volt, hogy a végén mindenki úgy érezte magát, mint egy hipotetikus család, ahol nem volt eldöntve, ki milyen szerepben van. Ez egy kedves előadás lett az alkotócsapat számára” – foglalta össze Győrfi Kata, az előadás dramaturgja.

A próbákkal kapcsolatban Dálnoky Réka, a társulat művészeti vezetője az előadás zenéjét emelte ki, ami annyira dallamos, hogy a próbák után a társulat tagjai önkéntelenül is dudorászni kezdték – remélik, a nézők is hasonló élménnyel mennek haza. Hozzátette, a Hapci szigetekkel a közösségi, a különböző generációk között történő közös színházba járás élményét szeretnék elmélyíteni.

A fantáziának az előadás plakátjának készítésekor is teret engedtek az alkotók: a plakát maga ugyanis társasjátékként funkcionál, rajta az előadásban szerepet kapó szigetekkel. A társasjáték azonban az előadás megtekintése után tud igazán izgalmassá válni, hiszen a játék során a darab történetében szereplő család útját kell újra járni. Nyertesnek is megéri lenni – a társasjáték megalkotói szerint –, hiszen a nyereménye az, hogy másnap az ő kívánsága szerint reggelizik a család.