Egy hangfelvételre borult ki Bíró Barna Botond

Fotó: GÁL ELŐD

Mivel többször is emlegették őt a kampány során, meg amúgy is kíváncsiak voltunk Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ-elnök véleményére a városi tisztújításról, nagy érdeklődéssel érkeztünk szerda délelőtt a Hagyományőrzési Forrásközpontba összehívott sajtótájékoztatóra.

A széki elnök bevezetőjében elmondta: nagy reménnyel várja, hogy „új, vagyis egyáltalán” elnöke legyen a városi RMDSZ-nek, mert szerinte a választást szervezetépítésnek kell követnie, hogy a 2024-es helyhatósági választásra fel tudjanak készülni, ütőképes alternatíva tudjon lenni a városvezetésre a szervezet. Ő és a széki szervezet ebben partner lesz, biztosított róla, attól függetlenül, hogy ki nyer.

Bíró egyrészt simogatta a – „nem létező” – városi szervezetet, vagyis inkább Szakács Tibort meg a választási bizottságot a tisztújítás lebonyolításáért, másrészt ostorozta kicsit a jelölteket, amiért egymást meg személyesen őt is kitámadták. Nem mondta konkrétan, hogy mi bántja, de nekünk kapásból eszünkbe jutott, amikor Jakab Áron Csaba felvetette, hogy ki az a Bíró Boti és mitől fél, illetve Miklós Zoltán alig két napja azzal gyanúsította meg, hogy eladta Udvarhelyt két fizetésért.

– Mindegy, hogy mi az igazság,

mert úgyis annak hisznek az emberek, akikkel szimpatizálnak – terelte a szót magáról, ezzel magyarázva, hogy nem reagált a „butaságokra”. Szerinte nem is ezekről kellene beszélni, a régiek versus újak típusú ellentétpárokat sem tartja hasznosnak, „mindenkire szükség van” a szervezetben. „Nem rólam szól sem a helyi, sem a széki szervezet, de még a megyei tanács sem, – hangsúlyozta – egy az RMDSZ, nincs több RMDSZ”, vagyis február 27-e után együtt kell, hogy tudjanak dolgozni. Egy szenátort, egy képviselőt, egy megyei tanácselnököt nem most fognak leváltani (az ellenzők), hívta fel a figyelmet.

A harcnak is meglesz az ideje, de most dolgozni kell. Felkérem a jelölteket, hogy tartózkodjanak az ilyen módszerektől, szedjék össze magukat és vegyenek vissza abból a stílusból. Aki a mocskolódást használja kampánytechnikának, nem nekem árt, hanem a városnak, az RMDSZ-nek a megítélésében”, mely szerinte mindig pozitív, eredménycentrikus kampányt folytatott, mondta, megfeledkezve arról, hogy 2020-ban ment a románozás a POL ellen, meg 2016-ban Buta Levente sem magától jelent meg a porondon.

A kampány dinamikájának tudja be a személyes támadásokat, s ha az őt ért sérelmektől el is tud tekinteni, egy dolgot nem tud megérteni, sem elfogadni, 

az pedig egy kiszivárgott hangfelvétel,

vagyis annak tartalma, stílusa. Saját indulataival küszködve játszott le nekünk egy felvételt, aminek eredetéről elsőre csak annyit mondott: RMDSZ-es körökben keringett, több önkormányzati képviselőtől kapta meg.

A kihangosított okostelefonból ő Imre Gábor (leváltott UIET-elnök, Miklós Zoltán javára visszalépett RMDSZ-elnökjelölt) hangját vélte felismerni, amint ezt mondja valahol, valamikor, valakinek

Azt hiszik, hogy engem 2-3 ezer lejért havonta meg lehet vásárolni? Ezeknek komolyan nincs felfogásuk, hogy nekem ez mennyi pénzbe került, mennyi energiába? S hogy milyen horribilis összegbe kerülne az, hogy elengedjem a történetet? Azt hiszik, bazmeg, hogy munka kell nekem? Leszarom. A vérüket akarom”.

– Ez megengedhetetlen, elfogadhatatlan egy olyan közéletben, ahol a közösségépítésről kellene szóljon a munka. Ez túlmegy mindenen, amit egy közéleti szerepet vállaló ember megengedhet magának. Hogy kit fenyeget, nem tudom, de a többes számból ítélve az egyik én vagyok – vélekedett Bíró, megjegyezve „hogy ezt az embert nem így ismerte”.

A széki elnök azt mondta, nem tudja, hogy pontosan mikor, milyen kontextusban hangzott el, hozzá két napja jutott el, és azért hozta nyilvánosságra, mert meg akarta előzni, hogy más tegye meg, és ujjal mutasson rá, hogy tudhatott róla, mégsem tett semmit. Értesítette a széki szervezet etikai bizottságát, hogy vizsgálják ki az esetet, attól függetlenül, hogy a mostani kampányra vagy régebbi helyzetre vonatkozik, mert szerinte „teljesen mindegy, hogy milyen kontextusban hangzott el”.

Hogy mégis tudhat valamit a dolog hátteréről,

az árulta el, hogy újságírói kérdésre közölte: „a fiatalember kérésére” 2.500 lejes fizetéssel felvették irodavezetőnek Gábort a széki RMDSZ-hez még 2021-ben, miután – éppen Bíró Boti és Antal Lóci jelentétében – elvesztette az UIET-elnökséget, majd menesztették egy hónap után, „mert nem járt be dolgozni”. Tehát valamikor az elmúlt 8 hónapból származhat a felvétel, és nagy valószínűséggel erre a kettős konfliktusra utalhat a hangfelvétel. Hogy pont most szivárgott ki, az szerinte is vethet fel gyanút, de ez nem Miklós Zoltánról szól, hanem Imre Gáborról – válaszolta felvetésünkre, hogy éppen az időzítése miatt befolyással lehet a választásra. 

„Hétfőtől maximum egy létező, de még nem működő szervezet lesz, az elvesztett bizalmat vissza kell szerezni” – mondta Bíró a helyi szervezetről, mintha a székinek semmi köze nem volna hozzá. Habár köztudott, hogy udvarhelyi illetőségű, a városfalvi lakcímével hárított arra a kérdésünkre, hogy fog-e szavazni és kire. Nem tagadta, hogy Antal Lóránt szenátorhoz baráti-partneri viszony fűzi, tudott is 1-2 nappal az indulásáról már a bejelentése előtt, viszont széki elnökként úgy gondolta, hogy hátra kell lépnie, nem állhat ki nyilvánosan egyik jelölt mellett sem, „döntsék el a városlakók”. Akkor sem avatkozik bele a tisztújításba, ha „sokan a szemére is hányják” belső körből, hogy nem fogta erősebb kézzel az udvarhelyi szervezetet. „Lóci egy sokkal határozottabb karakter, minthogy befolyásolni lehessen” – válaszolta Jakab Áron Csaba korábbi felvetésére, miszerint féltené a pozícióját, ezért „saját” jelölttel készült.

Apropó Jakab Áron Csaba, az ő hirtelen, utolsó perces visszalépése is felmerült, amire csak technikai választ adott Bíró: a szavazólapokon attól még szerepelni fog a neve, mert már mind a háromezret kinyomtatták, miután lejárt hétfőn az a határidő, amíg jelezhették a jelöltek ezzel kapcsolatos megjegyzéseiket.

A technikai részletekről még annyit mondott el a széki elnök, hogy minden kérésre, javaslatra nyitottak voltak, de voltak olyanok is közöttük, amikre politikai – vagyis választmányi – döntés kellett volna, hogy megváltoztassák a szabályzatot, erre pedig utolsó percen már nincs idő és konszenzus szükséges minden jelölt részéről. Ilyen felvetés volt például, hogy a szabályzatban előírt ikszelés helyett pecsétes szavazás legyen a csalások megelőzése végett. Ezt tehát nem tudják már módosítani, de készülnek egy online rendszerrel, amivel a kétszeri szavazást kiszűrik a városlakók személyi igazolványa alapján. Az RMDSZ-es belépési nyilatkozatot pedig helyben is lesz lehetőség kitölteni.