Egy elhamarkodott kérdés, amire te is várod a választ

PNL vagy PSD, ez itt a kérdés.

Frissítve a videóbeszélgetés átiratával – 2020.12.07-én 20 óra 7 perckor:

Az a lényeg, hogy az RMDSZ jól teljesített, az erdélyi magyarok támogatták, bent lesz a parlamentben, ez a legfontosabb végkövetkeztetése a december 6-ai estének – nyilatkozta Antal Lóránt szenátorjelölt az exit poll után arra a kérdésünkre, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járna az erdélyi magyarság szempontjából a PNL vagy a PSD pártokkal kormányra lépni, miután ez a két párt szerezte meg a parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot. Az RMDSZ-nek az a feladata, hogy a legjobb egyezségeket kösse meg a romániai magyarok érdekében, mondta.

– Hogy kivel, ezt eldönteni egyelőre túl korai, de ki szeretném hangsúlyozni, hogy az RMDSZ a legrégebbi tagja egész Közép-Kelet Európából az Európai Néppártnak, azt is tudjuk, hogy a PNL is tagja ennek, sugallta, hogy mégis a PNL a szimpatikusabb jelölt. Kelemen Hunor szövetségi elnök is utalt már korábban arra, hogy az RMDSZ kormányzásra törekszik, mint minden politikai szervezet. A szövetségen belüli konzultációk után fogják eldönteni, kivel kötnek partnerséget.

Arra a kérdésünkre, hogy abból, hogy az RMDSZ egyik programpontja a járvány okozta válsághelyzet megoldása, amit kritizált korábban maga Antal Lóránt, és a teljes szervezet is, következtethetünk-e arra, hogy ebből a szempontból inkább a PSD-vel lenne logikus koalíciót alakítani, azt mondta, hogy elhamarkodott következtetés lenne. Az elején bizalmat szavaztak nekik, majd kritizálták az utóbbi időben, mert nem értenek egyet a járvány kezelése körüli összevisszasággal, illetve azért sem, mert a PNL-kormány nem teljesítette kilenc hónapon át a beszámolási kötelezettségét a parlamenttel szemben, amikor a minimum elvárás, hogy a parlamentet nem szabad a kormánynak zárójelbe tenni – mondta.

A pártok és az államfő előzetes nyilatkozatai alapján arra következtetne, hogy Iohannis államelnök nem fog PSD-s miniszterelnököt kinevezni, a PNL pedig nem akar a PSD-vel kormányozni, így a nagykoalíció nem valószínű, jelentette ki kamerán kívüli beszélgetésünk során.

Zakariás Zoltán, az EMSZ jelöltje azt mondta, a legideálisabb az lenne, ha nem kellene senkivel sem szövetkezni, de a PNL európai gondolkodás szempontjából talán egy picit közelebb állhat hozzánk, de nem érzelmi kötődés, hanem politikai pragmatizmus szempontjából. Ha tényleg választani kell, valószínűleg a PNL-vel nagyobb a garancia arra, hogy betartódik, amit az elején kialkusznak.