Egészségnevelést taníttatna az iskolákban az egészségügyi miniszter

Javulnának Románia egészségügyi mutatói, ha az iskolákban bevezetnék az egészségnevelés tantárgyat – jelentette ki csütörtökön Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján rámutatott, évek óta szorgalmazza az egészségnevelés iskolai bevezetését, és ha ezt különféle ürüggyel sokáig halasztják még, „komoly problémák lesznek” nemcsak az oltások előnyeinek megértése és tudatosítása, hanem a fertőző betegségek megelőzése tekintetében is.

Rafila hangsúlyozta, az egészségnevelés segít a „megelőzési készségek” kialakulásában, amelyeket aztán a gyermekek és a fiatalok átadhatnak a szüleiknek is. Így néhány éven belül javulnának az ország egészségügyi mutatói, és mindez “nem is kerülne sokba”.

A miniszter azt mondta, készen áll együttműködni Ligia Deca oktatási miniszterrel az új tantárgy kidolgozásában és bevezetésében.

Tüntettek az oltás ellen

Az egészségügyi miniszter annak kapcsán nyilatkozta ezt, hogy csütörtökön az AUR több tagja, törvényhozója és szimpatizánsa tüntetett az egészségügyi minisztérium épülete előtt az oltás kötelezővé tétele ellen. A tiltakozók követelték Alexandru Rafila miniszter lemondását és a közvitára bocsátott új országos oltási stratégia visszavonását.

A fővárosi csendőrség közleménye szerint 9.700 lej értékben szabtak ki bírságot, ötöt a gyülekezési jogot szabályozó törvény megsértése, egyet a köznyugalom megzavarása miatt.  Az egyik tüntető felmászott az épület homlokzatára, a csendőrök szép szóval próbálták rábírni arra, hogy biztonságban jöjjön le onnan. Egy másik tiltakozó megütött egy újságírót. Őt kiemelték a tömegből, és bekísérték a rendőrségre.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a pénteki kormányülés elején reagált a történtekre, kijelentette: Romániában az oltás soha nem volt és nem is lesz kötelező. „Teljesen megértem a romániaiak aggályait a koronavírusjárvány során történtek után, de olyan oltásokról beszélünk, amelyeket szüleink és nagyszüleink is évtizedek óta beadatnak Romániában. Ezek rendkívül súlyos betegségek elleni vakcinák” – fejtette ki a kormányfő, és elítélte az AUR akcióját, mely szerinte ijesztgetéssel és az emberek félrevezetésével próbál szavazatokat szerezni.

Összefoglaló az Agerpres hírügynökség nyomán