Egész könyvtára lehet a városnak, a Szejkével mi lesz?

Pontban 9 óra van, jó reggelt kívánunk a városházáról, ahova még komótosan gyűlnek be a tanácsosok, hivatalnokok a rendes havi tanácsülésre. Józsa Levente ülésvezető töri meg a csendet, hogy várjuk meg azért a „házigazdákat”, a polgármester és az alpolgármester varázsütésre meg is jelennek. Egy perc néma csend után megérkezik a jegyző is.

9 óra 5 perckor belevágunk hát, Gálfi bemutatja a napirendet, szerinte sok szó esik adóemelésről, méltatlanul kevés az adókedvezményekről – amelyek a mai tanácshatározattervezetek jelentős részét teszik ki (16 a 46-ból). Örvendetesnek tartja, hogy a helyi pályázatok is napirendre kerültek, a kulturális kiírást majd csak következőkor tudják kiírni.

Fotók: Gál Előd

Kiemelné a nemrég elkészült ifjúsági lakások átadását, 29 fiatal család, „amely nem a nyugati jólétet választotta, itthon gyarapodhat”. Új pályázatokkal is készültek a városi kórház, valamint a művelődési ház felújítására. Mintha nem hallottuk volna, de a könyvtár másik felének megvásárlása és a szejkei ingatlanjogi viszonyok rendezése is szerepel.

Berde Zoltán RMDSZ-es frakcióvezető napirend előtt felszólal: az RMDSZ természetesen támogatja, viszont bizonytalanságot érez a lakosság körében, az akadozó fejlesztésekre vár válaszokat, és nem kapnak. Tavaly március óta várják a projektek ütemtervét, a terelőút tanulmányát, a Gyepes bejárat megoldását, a Tomcsa-filegória áthelyezését, a szejkei csatornázás átvételét. Ha az RMDSZ akadályozza, akkor tavaly óta mi az oka, hogy a CNI levelére sem válaszoltak a Bányai uszómedencéje témájában. Meddig lehet az ígéreteket felelősségvállalás nélkül folytatni? – kérdi.

Biró Jolánnak a Szejke három dolgot jelent: csatornázás, mofetta, gyógyfürdő – ezekről röviden beszámolna egyenként.

1. A szennyvízhálózat meg van építve, az egyezség szerint március 31-ig előkészítik a dokumentumokat, hogy május elsején folyjon a víz a Szejkén. Kéri a hivatalt, hogy számoljon be. 2. A mofetta megvalósíthatósági tanulmánya kész, gáz van, „elég nagy, de jó minőségű gáz, ezt úgy kell érteni”, viccelődik. A kivitelezés egy darab területen múlik, ami a városnak van, pénze van, úgy látja. Mikor fog megtörténni? Ha működik a csatornahálózat, úgy tudja, turisztikai zónává lehetne minősíteni és fejleszteni a gyógyfürdőt is, forrásokat lehívva. „Mert Udvarhely megérdemli”, hogy egy választási szlogent idézzen.

Egy alapos válaszra fel kellene készülni, a következő tanácsülésre vagy írásban azelőtt. Elfogadja? – ajánlja fel a jegyző. A polgármester „nem a médiában, hanem a valóságban” akarja megoldani, pontot tenni a végére, munkával s majd a közösséget is tájékoztatni fogják, de „még nincsenek abban a fázisban” – szólja el magát.

„A tanácsülés eleji negyedórás élménybeszámolókon elég sokat kommunikál a médián keresztül, mi most kérdést vettünk fel“ – vág vissza neki az ülésvezető Józsa Levente, egyúttal a POL nevében is.

„Én nem szerepelni szeretnék, ami nem publikus, nem publikus, csak a határidők érdeklik”, válaszolja Biró Jolán. A jegyző elnézést kér, nincsenek felkészülve, hogy felelősségteljes választ tudjanak most adni minden konkrétumra, és reméli, hogy márciusra a tanács elé tudják hozni az interpellációk rendjét.

9 óra 23 perc, mire jelenlétet számolnak, 16-an vannak, így döntésképes a testület. Gálfi kéri, hogy mielőtt elfogadják a napirendet, vegyék előre az IKOS (Május 1.) volt lánybentlakásának az épületét.

A kivetített térképen látjuk, hogy a gyárépület hátsó felében található az ingatlan, amely eladóvá vált. Bentlakásnak és szociális célra fordítanák. 131 kérés van szociális lakásokra, ebből 72 várakozik kiosztásra, s ha frissülne a lista, valószínűleg még nem nagyobb volna a lista. Az sem mellékes a hivatal szerint, hogy az UCECOM és a Bányai a közelben van, jelentős forgalma van, a velük szomszédos Ficánkát pedig jelenleg csak egy szűk sikátoron keresztül tudják elérni.

A gazdasági szakbizottság azonban negatívan véleményezte.

Amikor a székely bácsi egy alig használt atomreaktort talál a kertjében, de „egyszer kelljen, s jó ha van” – ehhez tudja hasonlítani Godra Zsolt POL-os frakcióvezető a történetet. Informális úton úgy tudják, hogy a Kósban, a Bányaiban még vannak ki nem használt bentlakásos helyek. Neki az a kérdése, hogy mennyi a becsült értéke az ingatlannak? 1,3 millió euróról beszélünk, válaszolnak neki. Mekkora óvodát lehetne abból építeni? – veti fel válaszként Godra. Ami a Ficánka megközelítést illeti, az szerinte a Bányai felől megoldható volna.

Az IKOS igazgatója kér szót, mielőtt döntést hozna a tanács. Mivel beszűkült a cég tevékenysége, kettéosztották a gyártelepet, és a ki nem használt részt öt részre osztották, ebből kettő maradt eladó, amit felajánlottak a városnak.

– Ha eladom vagy kiadom másnak, mi lesz az óvodával, amellyel szomszédos? – kérdi. Az igazgató szerint nem mindegy, hogy más területén kell-e átjárjanak vagy a városé lesz az egész.

Az RMDSZ nevében Berde – részletes terv hiányában – nem tudja elképzelni, hogy egy szociális és egy oktatási rendeltetésű épület hogyan férne meg egymás mellett, „nem tudnak felelősségteljes döntést hozni”.

Péter Balázsnak az a kérdése, hogy miért nem csak a Ficánkához tartozó telket akarják megvásárolni, miért kell még egy tömbházat is? „Egy olyan kérdést tárgyalunk, amire nincs pénzünk, ha jól láttam a költségvetést. Márpedig jól láttam.” – veti fel Gálfihoz fordulva. Ő szeretné tudni, hogy külön a telek mennyi volna. 145 ezer, kapja a választ. Azt esetleg ki lehetne fizetni, mondja. Megközelíthetőség szempontjából nem lát problémát.

Gálfi azzal takarózik, hogy kapott egy ajánlatot a város, amit neki kötelessége a tanács elé terjeszteni. Emlékeztet, hogy ennek még Orbán Árpád alpolgármesterrel fogtak neki, de akkor még nem volt eladó. Ő azzal érvel, hogy a sikátor végétől az IKOS területén kell végigmenni, ezt az állapotot szeretné felszámolni, megerősítve ugyanakkor, hogy a Bányai felől valóban megközelíthető még a Ficánka.

Jakab Zoltán (RMDSZ) szerint sem lehet „ilyen módon” döntéseket hozni, főleg azzal a felterjesztéssel, hogy szociális lakásokat akarnak, hisz épp most veszik át a Mező ki nem használt bentlakásépületét. Kéri, hogy ha még előterjesztik a jövőben, akkor minden szempontot előre közöljenek. Vita lezárva, mindenki tartózkodik, nem megy át.

9 óra 49 perckor lépünk tovább a hibrid gépjárművek 95%-os adókedvezményére, melyre 112-en jelezték, hogy igényt tartanának, közülük 38 természetes személy. Ezt már gyorsan elfogadják. Következik a műemléképületek, közhasznú tevékenységre használt épületek adómentesítése.

A Caritasnak mintegy 10 ezer lejt, a Szent Gellért Alapítványnak 1.500 lejt, a Gondviselés Segélyszervezetnek 5.800 lejt, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének 450 lejt, a református egyháznak (a vakiskola épületért) 45 ezer lejt, az UFF-nak 11 ezer lejt, a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárának 3.500 lejt, a Civitas Alapítványnak 6.800 lejt, a Székelyudvarhelyért Alapítványnak 4.600 lejt, Urmánczyéknak (a könyvtárépületért), Bartókék (a Szent Pio-házért) 21 ezer lejt, Péter Attilának (a Bice-bóca napköziért) 4.000 lejt, a Harghita Business Centernek (az inkubátorházért) 61 ezer lejt, a Kolping Kft.-nek (épületét a Caritas orvosi és szociális szervezete használja) 36 ezer lejt, a Caritas Logisztikának 7.300 lejt hagytak jóvá adómentesítés címén.

180 ezer lejes a pályázati keretösszeg az egyházaknak, épületjavításokra és szociális tevékenységekre; sporttevékenységekre 1,5 millió lejt javasolnak.

Sporttevékenységekre 1,5 millió lejt javasolnak. Benedek egy módosítást tart fenn: 25% előleg járjon azoknak, akiknek 100 ezer lej fölött van a támogatásuk (Ölvedi szóban 30%-ra emlékszik, de Benedek kitart a 25% mellett, ahogy azt írásba adta). A jegyző megvizsgálta, az előleg megfelel, viszont a kifizetését lehetővé kell tenni mindenkinek, nem lehet diszkriminatív. Ha egyetért Benedek, hogy mindenkinek megadják, akkor rendben van. Persze, ha tudott volna róla, eleve így terjesztette volna elő. A többiek is egyetértenek ezzel, a módosított módosítással elfogadva.

Közben Ölvedi odasúgja nekünk és megmutatja a papírt, hogy már a szakbizottsági gyűlésen is felírta, hogy Benedek 30 százalékot javasolt.

A civil szervezeteknek idén is három programot javasolnak: ifjúsági-nevelési programokra 200 ezer lejt, környezetvédelemre 30 ezer lejt, szociális programokra 100 ezret. Vita nélkül átmegy.

A Hargita megyei szociális intézményeknél elhelyezett udvarhelyi személyek ellátási részköltsége (amit a város áll) 220-ról 250 lejre emelkedik a kiskorúaknál, felnőtteknél 270 lejről 300 lej körüli összegre.

A legelőbérlések szerződéseit hosszabbítják, emelik a korábban elfogadott díjat 360 lejről 480 lejre hektáronként, néhány terület mérete változik.

Visszavonják a patakok és csatornák közvagyonba vételére vonatkozó tanácshatározatot, mert a „főispánság” (hivatalosan: prefektusi hivatal) kifogásolta. Új tervezetet szükséges előkészíteni.

A csereháti lakásügyek következnek: két lakáscsere, az új tömbházak névjegyzéke, az új bérleti díjak.

Egy „furcsaságra” hívná fel a figyelmet Jakab Zoltán, hogy ezúttal elmaradt az úgynevezett „ancheta sociala”, vagyis ha csalafintaság derülne ki (valaki más nevére kértek lakást, mint a valós személy), akkor kéri, hogy a polgármester úr vállalja érte a felelősséget. Fülöp-Székely István műszaki igazgató válaszol: az országos szabályzat nem írja elő az ifjúsági lakások esetében.

Informatikai terem és osztálytermek bérbeadását kérik az Orbán Balázs iskolánál; sporttermet, büfét, osztálytermet adnának ki a Benedek Elek és a Bányai János iskoláknál. Mind jóváhagyva.

Az utóbbinál tartozkodó Benedek Árpád Csaba jelzi, hogy szó van a csarnok bérleti díjáról is, amibe a városnak beleszólása van. A teremdíjak miatt a városi kosárlabda-bajnokság Keresztúrra költözött, és nem szeretné ha megszűnne, mint a minifoci-bajnokság. Kéri a hivatalt, hogy vizsgálják meg, hogyan tudnának teremdíj nélkül vagy kedvezményesen működtetni a bajnokságokat.

Lezárultak a bértárgyalások az egyházakkal a tanügyi épületekért: 350 ezer lejben egyeztek a katolikus és a református egyházzal is, a Tamási Áron és a Baczkamadarasi Kis Gergely iskolák által használt ingatlanokért.

10 óra 23 perc Az Eötvös iskola régi bentlakását visszaveszi a város a terelőút mentén (Bălcescu 54. szám alatt).

A város által a Mini Erdély parknak koncesszióba adott ingatlant pontosabban behatárolják egy friss kataszteri felmérés alapján. 

Elindítják a könyvtárépület magántulajdonában lévő részének megvásárlását.

Bunta Levente volt polgármester lakóparkjával megtörténik a területcsere a Bükktető zónában (Rét utca), amely már 2019 óta folyamatban van.

A Mikes Kelemen utcában több magánterületet bevesznek a város közvagyonába, jogilag csak így lehetséges, hogy járdát, utat építsenek rá. 

Egy gázvezeték bővítéséhez engedélyt adnak a szolgáltatónak.

A Tó utcában modernizálnák a villanyhálózatot, eltávolítanák az oszlopokat, a kábeleket a földbe helyeznék, majd következne az új útburkolat. A projektet az Electricával közösen finanszírozzák. A beruházás része a Székelytámadt vár felújítási projektjének, amelyről tegnap jelentették be, hogy sikeresen lezárult a kivitelezési közbeszerzése.

Az országos helyreállítási programba (PNRR) ad le három pályázatot a város, ebből kettő a városi kórházra vonatkozik (családtervezési rendelő, betegellátáshoz eszközök), a harmadik pedig a művelődési ház energetikai felújítására.

10 óra 36 perc Végeztünk a napirenddel, Józsa Levente javasolja, hogy „dobjuk fel a hangulatot egy kis különfélékkel”.

A gazdasági igazgató jelzi, hogy a kulturális intézmények jogosultak a jövedelemadó 2%-ára, illetve kötelesek beszámolniuk az elköltésről. Udvarhelyen a színház jutott ilyen forráshoz, 1,8 millió lejből 780 ezer lejt működésre, 310 ezret fejlesztésre költött, 716 ezer megmaradt, melyet 2023-ban óhajt felhasználni.

Összevetették ugyanakkor a számokat, hogy mennyit kaptak és mennyi járt volna: Hargita megye összesen 8,3 millió lejt, járt volna 6,5 millió. A probléma az, hogy körzetenként összesítve Csík 1,7, Gyergyó 500 ezer lejjel többet kapott, mint amennyi járt volna, Udvarhely pedig 460 ezerrel kevesebbet.

Ölvedi Zsolt alpolgármesterként külön megkéri, hogy „akiknek megyei és országos képviseletük is van”, próbáljanak közrejárni Udvarhelyért.

Berde Zoltán magára is veszi, de szerinte Udvarhely kapott is segítséget, de az elköltéssel problémák vannak. A hivatal nem reagálja le a kérdéseket, amelyeket az intézmények kérnek. „Egyszer teljesítse a polgármester, ami rá hárul, és utána kérje számon az RMDSZ-t“.

A polgármester nem tudja szó nélkül hagyni a hónapról hónapra emlegetett csúsztatását. Bukarestben, a CNI-hez személyesen is jártak többször, szerinte eleget tesznek.

Benedek azt tanácsolja Gálfinak, hogy kommunikáljon ezekről s akkor nem fog ilyen kérdéseket kapni, majd rátér a saját témájára: az EKE kereste meg, hogy székhelyet szeretne. Kérdi, hogy a Kossuth-udvarban mi a helyzet az irodahelyiségekkel? Kapott egy „megkerülő” választ, hogy kik vannak ott, visszakérdezett a jegyzőnek, hogy mi mennyire legális, de eltelt 2 hónap és még mindig nem kapott választ. Azt nem mondhatják, hogy nem volt elég idejük.

Venczel Attila jegyző a türelmét kéri, a törvényességre vonatkozó véleményét elmondja neki, amint utánajárt „a napokban”.

10 óra 48 perc Dávid Endre – jó szokásához híven – anekdotával indít, ami egy emberről szól, aki sokáig azt hitte magáról, hogy ő egy mag. Egyszer berohan a pszichológushoz: hú, de megijedtem, találkoztam egy tyúkkal s féltem, hogy meg akar enni. Én tudom, hogy meggyógyultam, de vajon a tyúk tudja-e?

Ennek apropóján hozza fel, hogy a Bethlen negyedi RMDSZ-irodába, a Köztérbe sokan betérnek hasonló problémákkal, és azon gondolkodtak, hogy vajon a tyúk, vagyis a hivatal tudja-e. Az egyik ilyen visszatérő probléma a veszélyes, nem kellőképpen megvilágított gyalogos átjárók. A karbantartási listát is szeretnék mihamarabb megkapni a hivataltól, hogy a begyűjtött problémahalmazzal tudják összevetni.

„Reméljük, hogy a magoknak nem esik bántódásuk” – szól hozzá az ülésvezető, mielőtt Gálfinak ad szót. A polgármester is kéri, hogy küldjék el az RMDSZ problémalistáját a hivatalnak. Fülöp-Székely is ugyanezt kéri, segítsék a problémák beazonosítását, ők maguk az átjárókat évente kétszer is ellenőrzik. Ami a közutak karbantartását illeti, várják, járjon le a fagy, folyjon le a víz, hogy tudják összesíteni, prioritizálni a gondokat. Ezzel zárjuk is a tanácsülést.

A pontos idő 10 óra 55 perc. A viszontlátásra!