Ebben a tanévben már nem nyitják meg az tanintézményeket

„Az a döntés született, hogy ebben a tanévben már nem nyitják meg a tanintézményeket. A tanulók, az egyetemisták már nem jelennek meg fizikailag az órákon” – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis. Az államfő hozzátette azt is, hogy a tanév hivatalosan június 12-én zárul, addig folytatódik az online tanítás.

„A tanulókat az eddig meglévő jegyeik alapján zárják le. Kivételes esetben még lehet ellenőrzést tartani” – magyarázta. Ahogy a döntés okait is: ha megnyitották volna az iskolákat, abban az esetben sem sikerült volna betartani a társadalmi távolságtartás szabályait, ha a gyerekek több váltásban jártak volna.

Iohannis szerint a döntés meghozatalakor figyelembe vették más európai országok tapasztalatát. Egy franciaországi tartományban például fertőzési góccá váltak az újra megnyílt iskolák, ugyanakkor sokfelé már döntést hoztak arról, hogy így zárják le a tanévet.

A végzős osztályok tanulói

– a távolságtartási szabályok szigorú betartásával – június 2. és 12. között vehetnek részt felkészítőkön – ismertette. Szerinte a felkészítők legtöbb két-három órát tartanak majd, egy teremben legtöbb tíz gyerek lehet. Az államfő hozzátette, hogy az érettségi és a képességvizsgákat az eredeti program szerint kell megtartani, de a távolságtartási szabályok szigorú betartásával. Például azzal, hogy a vizsgára érkező diákok testhőmérsékletét ellenőrzik majd, mielőtt részt vennének a megmérettetésen.

Monica Anisie tanügyminiszter is közölt különböző részleteket hétfői sajtóértekezletén az idei tanévvel kapcsolatban. Például, hogy az idén le nem adott tananyagot a következő tanévben pótolják be, és a második félévi dolgozatírások elmaradnak.

„A lezárásokkal kapcsolatban: a médiát minimum két jegyből számítják ki, a dolgozatírások elmaradnak. A különleges helyzetekről, például ha egy diáknak nincs meg a két osztályzata, a tanügyminisztérium külön rendelkezik” – közölte Anisie.

Klaus Iohannis hétfőn a koronavírus-járvány kapcsán megbeszélést tartott a Cotroceni-palotában Ludovic Orban miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Monica Anisie tanügyminiszterrel, és Raed Arafattal, a katasztrófavédelmi ügyosztály vezetőjével – írja az Agerpres hírügynökség.