Ebben a félévben már nem ülnek iskolapadba

Egyetlen forgatókönyvet sem vetnek el, de mivel a gyermekek és a tanárok egészsége forog kockán, minden lehetőséget nagyon aprólékosan elemezni kell – mondta az iskolák lehetséges újranyitásáról a Digi 24 televíziónak Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter, miután hétfőn a szakterület több képviselőjével egyeztetett.

A döntés meghozásához a téli vakáció utáni járványhelyzetet, az oltáskampány lebonyolítását is vizsgálni fogják, illetve azt, hogy más országok hogyan döntenek a kérdésben. A járványügyi helyzet felmérésének határidejét január 15-re tűzték ki. Ugyan azt kijelentette a miniszter, hogy az oltási kampánytól is függ az iskolák megnyitása, nem válaszolta meg, hogy a tantermi oktatásra való áttérésnek feltétele lesz-e a pedagógusok beoltása, de annyit elárult, hogy ezt a lehetőséget is vizsgálják a megyei tanfelügyelőségekkel január 15-ig.

Valeriu Gheorghiță, az országos oltáskampány vezetője azt nyilatkozta hétfőn, ugyancsak a Digi 24-nek, hogy nem hiszi, a tanügyi dolgozók beoltottságától kellene függővé tenni az iskolák megnyitását. Prioritást fognak élvezni, de nem ez lesz a feltétele annak, hogy elkezdik-e az offline oktatást, mondta.

Ami biztos,

hogy az iskolákat nem nyitják meg január 11-én, a téli vakáció után. A jelenlegi helyzetben a január 30. és február 8. közötti félévközi szünidő végét határozták meg az offline oktatás folytatásának lehetséges dátumaként.

A tanügyminiszter lehetségesnek tartja a járványhelyzet felmérése után az iskolák korábbi megnyitását azokban a régiókban, ahol alacsony a megbetegedések előfordulási aránya. Hozzátette azt is: elemezni fogják a Tanulók Országos Tanácsának (CNE) azt a kérését, hogy a kormány decentralizálja ezt a döntést, és nyílhassanak meg a tanintézmények azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta 3 ezrelék alá csökkent.

Pótolni kellene

„A Tanulók Országos Tanácsa már novembertől, a tanítás fizikai jelenléttel járó felfüggesztésétől kezdődően folyamatosan kapcsolatban volt a diákokkal. Kollégáink többsége azt mondta, hogy az online tanulás fárasztó, nem hatékony és hosszú távon nem fenntartható. Figyelembe véve, hogy közeledünk a vizsgák időszakához és a második félévhez, illetve, hogy az ország sok településén a fertőzöttségi arány 3 ezrelék alatt van, felkérjük az oktatási tárcát, hogy ismét decentralizálja a tanintézmények újranyitására vonatkozó döntést, a helyi fertőzöttségi arány függvényében, ugyanakkor pedig biztosítsa az egészségügyi kellékeket az órák biztonságos lefolyása érdekében” – áll a tanulók tanácsának Agerpres hírügynökségnek elküldött hétfői közleményében.

A CNE felhívja a figyelmet arra is, hogy sok tanuló számára az online oktatás lemaradást jelentett, mivel a megfelelő készülék és internet hiányában nem tudtak csatlakozni a tanórákhoz, emiatt szükséges számukra a tananyag bepótlása, és ehhez ki kell dolgozni a megfelelő tervet, ellenkező esetben hosszú távon a következmények „katasztrófálisak lesznek”.

Hírösszefoglaló: Agerpres, hotnews, digi24