E-buszos kirándulásra vitt a polgármester (videóval)

Fotó: GÁL ELŐD

Három éve, 2019. június 21-én négy kék Ikarus márkájú autóbusszal lett gazdagabb városunk, amelyeket a Budapest által a székelyudvarhelyi közszállításra ajándékozott 15 millió forintból vásárolt meg Budapesttől, és javíttatott fel a város. Mivel már akkor felmerült a lehetősége annak, hogy az Urbana, a város tulajdonában lévő és közszolgáltatásokat végző cég vegye át idővel a közszállítást, a buszok a cég tulajdonába kerültek, azonban azóta is, immár három éve rozsdásodnak a parkolójukban.

Mivel eddig nem volt égető kérdés a buszok sorsa, azóta azonban felpörögtek az események, hisz kiderült, a Bálint Trans busztársaság és a város közötti szerződés 2022 júniusában lejár, megszűnnek az udvarhelyi járatok, amelyekre a kék buszok jelenthetnek ideiglenes megoldást. Persze, ha azok egyáltalán elférnek az utcákon, amiben sokan kételkednek.

Állítólag elfordul a busz a kanyarban

– elsőre ennyit tudtunk meg arról a gerillaakcióról, amit Gálfi Árpád polgármester hívott össze a harmadik évfordulóra, egy átlagos kedd délutánra a Patkóba. Mivel nem voltunk a meghívottak között, eleinte nem volt túl közlékeny a polgármester, végül mégiscsak elmondta, hogy miért is hívott ki egy tucatnyi embert munkaidőben, önkormányzati képviselőket, helyi rendőröket, az Urbana igazgatóját, egy közlekedési szakértőt és néhány kulcsemberét a hivataltól. 

Azért hívta meg őket egy körre a budapesti kék buszokkal állítólag azonos méretű elektromos busszal, hogy járják körbe a városi járat nyomvonalát, és így bebizonyítsa: igenis elférnek a kék Ikarusok Székelyudvarhely utcáin. Ez nem is olyan rég, a legutóbbi, júniusi rendkívüli tanácsülésen az egyik fő vitatéma volt a polgármester és a tanács között.

Gálfi szeretné minél hamarabb az utakon látni a három éve az Urbana udvarán állomásozó járgányokat, csakhogy a jegyző szerint legalább három hónap, amíg a jogi eljárásokat végigjárják. Ettől függetlenül a polgármester úgy érezte, meg kell győznie a képviselőket az “igazáról”.

A tanácsosokon: Major Sándoron, Péter Balázson, Bindea Dánielen, Benedek Árpád Csabán és Berde Zoltánon kívül itt volt a jegyző, Venczel Attila és Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője, akit hiába is kérdeztünk bármiről, ő nem tudott semmit. Gálfi azonban, aki egy picit zavarba jött érkezésünkkor és nem állította biztosra, hogy felülhetünk, így fogalmazott: „majd jön a főnök s megmondja”. Feltehetően a buszsofőrre gondolt – aki nem akárki, hanem maga Demény Attila, a Transptur busztársaság igazgatója volt. 

Egy mintabusszal fogunk utazni, és mivel többen azt állították, nem férnek ezek a buszok a körforgalomban, ezt szeretné cáfolni, árulta el a polgármester, aki többedmagával már korábban végigbuszozta a nyomvonalakat, és úgy gondolja, nincs szükség a kisbuszokra, amikben izzadnak az udvarhelyiek. A kék buszok hossza, és magassága megegyezik az elektromos Ikaruséval, jegyzi még meg Gálfi, aki Fülöp-Székely István műszaki igazgatót, Kovács Attila fejlesztési igazgatót, Szilágyi Ferenc járművezető-oktatót, közlekedési szakértőt és két helyi rendőrt is meghívott az útra, köztük Katona Lóránt igazgatóhelyettest. 

Néhány perc várakozás után be is gurult az elektromos Ikarus, amire végül felszállhattunk.  Egyikünk a buszon, a másikunk az autóban GoPróval követve a járművet tartott a csapattal, miközben az

a kettes buszjárat nyomvonalát járta végig.

Már a buszon elkezdődött a harc: a szélessége 2,50, pontosan akkora, mint a kék buszoknak, bizonygatta Gálfi. Hiába mondta Péter Balázs, hogy azok szélesebbek 40 centivel, ezt a polgármester már nem hallotta meg: “tegnap mérte meg a szakember. Tegnap mennyi mértél? 2,50-et, ugye?” – folytatta Gálfi.

Jó a hangulat hátul a buszban, ne stresszeld magad – mondták Balázsnak. Hadnagy Gábort leszámítva mindenki nagyon derűs volt, miközben a buszban zötykölődtünk, és ilyen párbeszédek röppentek fel: 

Péter: Ez a busz tényleg jó, abban az esetben, ha nincs forgalom.

Gálfi: Itt vannak a szakemberek, azért vannak itt a szakemberek, hogy nézzék meg.

Péter: Jó, jó, de én a véleményemet elmondhatom, ugye?

Ennek a busznak más a tengelytávja – tette még hozzá Péter Balázs, de Gálfi hajthatatlan: azokat is elindítsuk, mondta.

Kiderült, noha voltak műszakiztatva a kék buszok, már lejárt az iratok érvényessége, így önkormányzati testületi döntés kellene az újravizsgáltatáshoz. Ehhez persze rendbe is kell tenni őket, egy adott ponton Balázs is azt mondta, nézzék meg, mennyibe kerülne, és akkor lehet beszélgetni. Ha ilyen buszok lesznek, szerintem 19-ből 19 szavazatot kap, mondta még Benedek, majd folytatódott Péter Balázs és Gálfi ízes párbeszéde:

Gálfi: A lényeg az lenne, hogy a lakók ne izzadjanak a kicsibuszba.

Péter: Miért, a kékekben van légkondi?

Gálfi: Lesz. Te légkondis kocsiba születtél?

Péter: Én nem, de azt mondtad, ne izzadjanak, annak feltétele a légkondi.

Közben eljutottunk a végállomásig, a bethlenfalvi autómosóig, ahol sok várakozást, és nagy helyet vett igénybe megfordulnia a járműnek, a hármas fordulásnál teljesen elzártuk a 13A jelzésű országutat. Gálfi gyorsan meg is jegyezte, hogy a benzinkúttal szembeni terület megvételéről tárgyalnak, így ezt megoldhatónak látja.

Miután megjártuk Kadicsfalvát, ahol Szilágyi Ferenc sofőroktató és közlekedési szakértő meg is invitált volna mindenkit egy pálinkára, visszaérve a városba 

az egyik legproblémásabb szakasz, 

a Győzelem utca következett, ahol az út mindkét szélén parkoló autók között csak araszolva fértünk el, és koppanásra is felkaptunk a fejünket, amikor egy áruszállító mellett haladtunk el, „elvittük a tükrét”, szóltak a pesszimistábbak, mint utólag kiderül, nem a tükörrel koccantunk össze. Az elfordulásokkal több szakaszon is vannak gondok, például a Győzelemről a Gábor Áronra kanyarodva is, vagy a kórház melletti körforgalomból a Tábor negyed fele fordulva, ahol a busznak át kell mennie a szembe sávra, ami igencsak bajos lehet. Utóbbi esetben a jobb hátsó kerék csattant is egyet, amint leugrott a szegélykőről.

A körút vége felé, a Csereháton ismét milliméterekre voltunk attól, hogy meghúzassunk egy autót, felvettünk egy utast is, és nagylelkűen behoztuk a moziig.

Apropó, elektromos buszok: a város mobilitási pályázata még életben van, jövő év decemberéig tart a határidő, ez nyolc elektromos busz beszerzését jelentené a városnak, viszont „ez nem megy egyről a kettőre”, mondta Gálfi, így abból a négy „ajándékbuszból” legalább hármat működésbe kell hozni. „Ezt kapta feladatba az Urbana vezetősége, és mihelyt elvégzi az Urbana a feladatát, azzal is teszünk egy körutat” – tette még hozzá a polgármester, amikor visszaérkeztünk a Patkóba. Rendőrségi felvezetéssel azt is kipróbálhatjuk – javasolták a tanácsosok, de Gálfi közbevágott, nem lesz semmiféle rendőri felvezetés, előbb a műszakit el kell intézni, addig nem megyünk vele sehova. Ki fogja vezetni? – kérdezték többen, a polgármester szerint az a legkevesebb, az kerül.

A javítás számláit a hivatal megtéríti – üzent még a hátul álló, leszállásra váró Hadnagy Gábornak.

A leszállás után

Szilágyi Ferencet kértük meg, hogy szakértse utazásunkat. Neki olyan félelmei vannak, hogy amennyiben a reggeli órákban éppen csak egy kocsi kijjebb parkol, elakadás lesz. „Egy-egy hely bizonytalanabb” – mondta, ez szerinte okozhat gondot főleg, hogy nem városnézésre használnák őket, mert rendben van, hogy most másfél óra alatt körbe jártuk a nyomvonalat, de a reggeli órákban, amikor munkába, iskolába sietünk, nem előnyös egy ilyen fennakadás.„Elfér, de nem a gördülékenységet biztosítja, ahhoz kicsike a város” – fogalmazott. Szerinte érdemes megnézni a szemeteskocsit a Függetlenségben.

A helyi rendőrség helyettes igazgatója Katona Lóránt – akiről az utazás közben kiderült, van jogosítványa buszra és kamionra is – így véleményezte utazásunkat:

Néhány pontban a parkolást meg kell szüntetnünk azért, hogy kényelmesen és biztonságosan tudjon elfordulni a busz. Attól eltekintve eléggé normálisan el tud menni, amennyiben lesznek változtatások – amit a tanács tud majd eszközölni – még nyugodtabban el tud menni. Persze, tekintettel kell legyenek a városlakók is, és az autókat úgy parkolják le lehetőség szerint, hogy ne zavarják a forgalmat.

Műszakilag rendben vannak?

A polgármester elmondása alapján hármat a kék buszok közül teljesen felújítva kaptak, a negyediket alkatrésznek. Négy műkődő busz érkezett a saját lábán – állította, ahogy azt is, hogy ezek törzskönyvvel rendelkeznek. Szerinte egyből működésbe lehet hozni őket, amint az Urbana készen áll az átvételre. Azért akarja meggyőzni a tanácsosokat, mert ők az Urbana döntéshozói, ő személy szerint már több levelet küldött az igazgatónak, amiben arra kérte, hogy a márciusban lejáró műszakijukat (ITP) hosszabbítsák meg.

A buszok állapota semmit nem változott, a légpárnák (buszok le- és felengedéséhez) problémáját látja csupán a polgármester, azonban tavaly októberben új alkatrészeket hoztak Budapestről ezek kijavítására. Ezek az autóbuszok nem újak, azért kaptuk ajándékba, hogy amíg megérkeznek az elektromos buszok, tudjuk használni, az útvonalak legyenek bejáratva már az újak előtt – hangsúlyozta.