Dupla irodalmi Nobel-díj

Tavaly egy botrány miatt elhalasztották az irodalmi Nobel-díj átadását, ezért idén egyszerre két nevet jelentett be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az elmúlt év eseményei nem csak az átadásra, hanem a bizottságra is hatással voltak, idén egy megújult, kiterjesztett csoport döntött a díjak sorsa felől: 4 tag az akadémia részéről és 5 külsős szakértő.

A döntés kihirdetésére csütörtök kora délután került sor. A díj várományosai között két magyar írót – Krasznahorkai Lászlót és Nádas Pétert – is emlegettek, azonban egyikük sem szerepelt a győztesek között.

A 2018-as díjat a The Journey of the Book-People-lel debutált Olga Tokarczuk lengyel írónőnek ítélték, az idei év irodalmi Nobel-díját pedig az elbeszéléséket, esszéket, rövid történeteket, drámákat és filmeket is készítő osztrák Peter Handke vihette haza.

A nagy pillanatról videó is készült, itt lehet megnézni.

Az említett botrány Jean-Claude Arnault-t és feleségét, Katarina Frostenson-t érintette. A férfit többen (szám szerint 18-an) is megvádolták nemi erőszakkal, de bizonyítékok hiányában csak egy ügy miatt állt bíróság elé. Sokan azzal is megvádolták, hogy kihasználja felesége kapcsolatait: a Svéd Akadémiát használta fel saját vállalkozásához, és többször információt szivárogtatott ki. Ezt sem tudták rá bizonyítani, így mindketten megtarthatták állásukat az akadémiánál. Erre reagálva több tag is kilépett vagy szüneteltette munkásságát, a testület ennek következtében szinte működésképtelenné vált. (Origo)