Dupla fűtésszámlát hozhat a város angyala

Bevált a jegyző múlt heti jóslata: idén sem telik el a karácsony rendkívüli tanácsülés nélkül, de az ajándék se marad el. Megérkezett ugyanis a kormány „segélycsomagja”, amit még októberben ígértek az önkormányzatokhoz tartozó kulturális intézményeknek.

Az udvarhelyi színháznak 262 ezer lejt folyósítanak, ezt kell befoglalni még utolsó percen az idei költségvetésbe, illetve az önkormányzat is kap a kormány takarékalapjából mintegy 200 ezer lejt, amit a távhő ártámogatására fordít.

A 2019 novembere óta érvényes lakossági ár 218 lej, a teljes ár pedig 468 lej, amihez 19% áfát számolnak, tudtuk meg Hadnagy Gábortól, az Urbana vezérigazgatójától.

Szükség is lesz rá, mert a tanácsülésen a távhő árát is szabályoznák. Ha az előterjesztett formában fogadják el a tervezetet, akkor a gigakalória ára duplázódni fog: 1.040 lej lesz, aminek mintegy felét állja a város, a lakossági ár így 485 lej lehet (áfa nélkül!). Az áremelést az energiaárak (gáz, villany, fa) általános növekedésével indokolják.

A péntek reggeli tanácskozáson elindítják az Urbana vezetőtanácsába két tag kiválasztási eljárását, és itt az ideje a negyedik negyedévi zárszámadásnak is.