Dupla apa-fia siker Nagyváradon

Tanár-diák és apa-fia siker Nagyváradon. Balról jobbra: Bálint Csaba, Bálint Kund, Dimén-Varga Ábel, Dimén-Varga László.
Fotó: DIMÉN-VARGA LÁSZLÓ saját archívuma

Vállalkozói ötletversenyt hirdetett a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, amelyre kétfős középiskolás csapatokat vártak. A kétfordulós verseny döntőjét március 6-án, az egyetemi nyílt napon szervezték, amelyre bejutott a Bálint Kundból és Dimén-Varga Ábelből álló udvarhelyi páros is. Előbbi a Benedek Elek Pedagógiai Líceum, utóbbi a Tamási Áron Gimnázium diákja.

A verseny idei témája a környezetvédelem volt. „A diákoknak az első fordulóban egy plakátot kellett tervezniük a vállalkozásuk számára, amely felkerült a PKE Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Facebook-oldalára, amit egy lájkverseny követett. Ebben a részben nagyon lemaradtunk, de szerencsére az összegyűjtött lájkok száma csupán maximum 3 pontot jelentetett a végeredményben” – írja a versenyről készült beszámolójában Dimén-Varga László, a Gimi közgazdaságtanára.

Az udvarhelyi diákok ötlete egy magyarországi találmány és szabadalom alkalmazása a romániai piacon. A bemutatása előtt felvették a kapcsolatot a feltalálóval, aki nem zárkózott el – legalábbis a verseny kapcsán – az együttműködés lehetőségétől. „A vállalkozás alapötlete az volt, hogy tollból állítsunk elő a polisztirolhoz hasonló szigetelőanyagot. Tehát a gyártás során az egyébként elégetésre kerülő tollat hasznosítjuk, így csökkentve a környezetszennyezést” – folytatta a vezetőtanár.

A Gimi honlapjára feltöltött beszámolóban Dimén-Varga, aki különben Ábel édesapja, külön köszönetet mondott Bálint Csabának, a Bányai közgazdaságtanárának, Kund édesapjának, aki „ szülői minőségén túl, szakmai segítséget is nyújtott” a csapatnak.

A székelyudvarhelyi FeathEarth-nek keresztelt csapat ötletével meg is nyerte a PKE által szervezett versenyt, és ez 600 lejt ért a két résztvevő diáknak.