Dugóba kerültek a pingvinek a zetelaki víztározónál

Nem a forgalmi dugóból fogunk mesét mondani, bár az is szép mozaikot adhat ki, ha Székelyudvarhely fölött, dróntávlaból nézzük. Hanem a flakonok kupakjából.

15 csapat 15 mesével állt elő két hete szombaton, hogy megnyerjék a fődíjak valamelyikét: egy csokor biciklit a csapattagoknak, egy csoportnyi belépőt a Balu parkba ebéddel és az utóbbi nyereménynek a diétásabb változatát, azaz a belépőjegyeket ebédmentesen.

A Fényvadászok nyertes alkotása
A kupakmozaikokról a fotókat a csapatok készítették.

Kupakmozaik versenyt szervezett az SZKA és az RDE Harghita Rt. hulladékkezelő vállalat a fiataloknak. A verseny célja, hogy a szelektív hulladékgyűjtésre, az újrahasznosítás sokféleségére, az abban rejlő kreativitásra irányítsa a figyelmet. Merthogy nem minden szemét, ami annak tűnik. Hanem az, amit meglátunk benne, és amit kihozunk belőle.

Üzemet a palackból

A verseny előtt már májusban meghívtak a matricagyár udvarára, pontosabban Szilágyi István kollégámat, én csak belógtam fényképezés ürügyén az RDE új telephelyére. A csarnokban az SZKA munkatársai dolgoztak szélsebesen egy kupakmozaikon, míg mi Istvánnal megcsodálhattuk az RDE Rt. vezérigazgatójának, Körösfőy Sándornak a pilot projektjét.

Nehezen újrahasznosítható műanyagból pehely, majd cölöp és léc lesz ebben az üzemben
fotó: Pál Edit Éva

Körösfőy egy újrahasznosító üzemet tervez, ahol a nehezen újrafeldolgozható műanyagba lehet ismét életet lehelni. Már rég történt, el is felejtettem a technikai részleteket, de azóta minden mocskot, amit műanyagnak értékelek, a műanyag szelektívbe dobok. Hátha a méricskélések és az igazgató doktori dolgozatának megvédése után az így nyert anyag ládává, kerítésoszloppá vagy más alkalmatossággá vedlik a csarnokban.

Az SZKA és az RDE kupaktanácsa még májusban

Az SZKA is rákapott a kupakokra. Ők is régóta gondolkodnak azon, hogyan lehetne az Élhető Udvarhely műanyagmentesebb. Előbb a KupakSzív programjukat hirdették meg az RDE-vel közösen, amitől a konkurens civilek szíve majd megszakadt, most pedig a KupakMOZAIK versenyt, aminek májusban kellett volna lennie, de a koronavírus kitolt velük. A járvány október végére és az online térbe taszította a diákok közti vetélkedőt, amelyre a kisiskolásoktól a fiatal felnőttekig nevezhettek be a résztvevők.

300 kéz, 400 kg kupak

150-en álltak készen a kamerák előtt szombat reggel, hogy az általuk gyűjtött 400 kg kupakot látványos képként rendezzék el. A Zoom-on az SZKA részéről Kolumbán Rita projektvezető mellett Jakab Bernadett sajtófelelős, Csáki Rozália ügyvezető igazgató, az RDE-től  Katona Csilla marketinges és Körösfőy Sándor vezérigazgató szólalt meg, sok sikert kívántak, és sokat mosolyogtak bátorítóan a négyórás vetélkedő alatt. A 400 kg kupak az RDE feldolgozó üzemébe ment, az áruk pedig az SZKA környezetvédelmi alapjába került. Így mindenki nyert valamit.

BeeCareful: palackból is nőhet virág

A képernyőn látható kis négyzetekben hamarosan sürögtek-forogtak a versenyzők, hogy felhívják a figyelmet képeikkel a klímaváltozásra, a környezetvédelemre, a tisztaság fontosságára, a Földön levő életre leselkedő veszélyekre.

Voltak, akik képzeletben a Föld körül sétáltak, és kupakképeiken a bolygó egészét jelenítették meg. Mások egy-egy elemét emelték ki annak, hogy milyen káros az emberi tevékenység a környezetre: felégeti az erdőt, és ezzel a tüdőt, lehetetlenné teszi a légzést, elszívja, mint Józsika az üdítőt, az összes energiát. Volt olyan is, aki szöveges üzeneteket fogalmazott meg: Egy jobb világért! Óvd a földet! Együtt a Tisztább Földért! ECO not EGO! – rajzolódott ki a színes kupakokból. Aztán voltak csapatok, amelyek a lehetőségekre koncentráltak: ha szélmalmot használunk, kevésbé károsítjuk a bolygót, mint a fosszilis üzemanyagokkal, szedjük össze a szemetet, a műanyag palackból is nő virág.

Hogy tipeg a pingvin Zeteváraljára?

A legizgalmasabb alkotás, amit Berkeczi Zsolttal, a HBC kommunikációs felelősével és Gönczi Dezsővel, a Melinda Instal marketingesével zsűritagokként láthattunk, egyöntetűen a Fényvadászok műve volt. Úgy volt részletes, hogy nem zavaros, úgy volt ötletes, hogy nem hasonlít más, eddig látott kupakmozaikokra, és még a kép is látványos, metaforikus az élet fája a rá tekeredő kígyóval. Volt, aki csak annyit mondott rá, Azta…, más pedig azt, hogy Ez már szinte művészet.

A Vasas Femina hazahozta a problémát

Jól fogott volna egy bemutatkozó, vagy időközönkénti bejelentkezés a csapatok részéről arról, hogy kik ők és min dolgoznak, milyen stratégiát használnak, mert így a csapatmunkát nem érzékeltük a kikapcsolt mikrofonokkal a kamerán keresztül, és alapvetően csak a végeredményre koncentrálhattunk: hogy mennyire áll össze a részletekből a kép, mennyire eredeti az ötlet, mennyire alkalmas a választott méret az üzenet kifejezésére.

A Szőcs Antal cserkészcsapat és a Kupakkák alkotása

Minden alkotás más-más dologért volt kiemelkedő: volt, ami a naiv művészeti alkotásokra hajazott és gyerekességével volt kedves a szívünknek, volt, ami történetet mesélt – hogyan szedték össze a szemetet a gyerekek a folyó partjáról –, más hihetetlen részletességgel jelenített meg a kupakokból térképeket. Volt, aki a cserkészek szimbólumait foglalta a környezetvédelemmel egy elképesztően egységes műbe össze, máshol az ötlet vitte el a pálmát, vagyis a palackból kinövő cserepes virágot, volt, hogy a mi környezetünket tágabb perspektívába helyezve mutatta meg, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk.

A Környezetvédők a folyóparton gyűjtik a kupakokat

Azt, hogyha nem ügyelünk, és sok drága műanyag játékot veszünk ahelyett, hogy hagynánk ingyen alkotni a gyerekeket kupakokból, egy szép napon arra ébredhetünk, hogy medve helyett pingvinek sétálnak a zetelaki tónál.

Pedig a székely vándor, de a pingvin csak madár.

Nyertes csapatok

1. Díj: Fényvadászok (12-16 évesek)

2. Díj: Vasas Femina (13-17 éves diákok)

3. Díj: Kupakkák (10-15 éves diákok)

Különdíj: PlanetSavers (16-17 éves diákok) és a Bee Careful! (15-17 éves diákok)