Drogot, fegyvert kerestek

A kép illusztráció. Forrás: opiniatimisoarei.ro

Szombaton éjszaka Udvarhelyen, vasárnap pedig Korondon és Farkaslakán ellenőriztek bizonyos szórakozóhelyeket a Hargita megyei rendőrök. A nagyszabású akció során több ízben veszélyes, fegyvernek minősíthető tárgyakat találtak és foglaltak le, illetve a közúti bűncselekmények megelőzése végett léptek közbe.

Mindenfélét kerestünk, ami törvényellenes: fegyverek, drogok, tiltott szerek, bármi, ami a közrendet sérti – mondta el érdeklődésünkre Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő.

Udvarhelyen négy veszélyes tárgyat találtak a bulizóknál, elvettek egy forgalmi engedélyt (talon), és 6000 lej összértékben szabtak ki bírságokat különféle kihágásokért. Korondon és Farkaslakán két veszélyes tárgyat és egy ittas sofőrt találtak a razzia során, összesen 2 600 lej értékben büntették a kihágásokat.

Az embereknek tudniuk kell,

hogy a törvényt be kell tartani, hogy ne veszélyeztessék saját és mások testi épségét – tette hozzá Filip, aki elárulta azt is, hogy szándékosan nem közlik a felkeresett szórakozóhelyek nevét, mert nem kifejezetten ellenük irányulnak az ilyen bevetések, hanem a törvénysértők ellen. Mi is ehhez tartjuk magunkat a továbbiakban.

Két udvarhelyi klubtulajdonos mesélt nekünk többet a történtekről. A forgatókönyv nagyjából ugyanaz volt: maszkosok jelentek meg az ajtónál, se ki, se be, villanyt felkapcsolták, zenét lehúzták, és mindenkit egyenként igazoltattak, rendőrkutyával körbeszimatolták a helyet, benéztek a mosdókba és a pult mögé is, kérték az engedélyeket. Tudomásuk szerint nem találtak kábítószert senkinél, és cáfolták, hogy az Udvarhelyen lefoglalt veszélyes tárgyakat a falakon belül foglalták volna le.

A lehető legrosszabbkor jöttek,

hajnali negyed kettőkor, a buli kellős közepén. Támogatom, akár gyakrabban is lehetne, csak rövidebben, mert háromnegyed órát maradtak, gyakorlatilag kinyírták a bulit – panaszkodik az egyik érintett. Drogokat, szúró-vágó eszközöket kerestek, megmotozták a bulizókat, külön figyelték a kiskorúakat, hogy azokat kiemeljék, de nálunk ilyet nem találtak szerencsére – mondta.

A másik szórakozóhelyen kicsivel korábban, egy óra körül jártak, tucatnyi maszkos és ugyanannyi rendőr, két autóval, kutyákkal jöttek, húsz percet tarthatott az egész, a tulajdonos elmondása szerint, aki jelen volt, és személyesen fogadta irodájában a hatósági embereket.

Semmi rosszat nem tudok mondani,

egy évben egyszer bele is fér – mondta. Persze, megtöri a bulit, próbálod jól érezni magad, s egy ilyen lesokkol. Nem feltétlenül tesz jót nekünk se, de az önjelölt Rambónak az egóját is letöri. Zetelakáról úgy indul el péntek este, hogy meghódítja a világot, aztán a másik “tizenhúszéves” kölyöknek az volt a problémája, hogy a fél szál szivarát nem tudta elszívni – mesélte. Szerinte az ilyennek nem is árt, hogy megszeppenjen kicsit.