DráMÁval indul az új évad, forradalomra is készülnek

A szerző fotói

Nyolc bemutató, osztálytermi- és szabadtéri gyermekelőadások szerepelnek a Tomcsa Sándor Színház 2021/2022-es évadjában, de dráMÁból és forradalmi hangulatból is lesz bőven, ígérik.

Hagyományos évadot terveznek, és ha a járványhelyzet miatt csúszások jönnek be, akkor improvizálnak, mondták el a színház munkatársai, rámutatva, hogy az eddigi kényszermegoldások is sikeresnek bizonyultak: a Beckett rövidek elnyerte a legrangosabb szakmai elismerésnek számító UNITER-díjat a televíziós kategóriában, a kirakatszínházat pedig szerette a közönség, és a Kisvárdai Fesztiválra is elhívták őket.

Még az évad hivatalos kezdete előtt két előadással jelentkezik a társulat: a Könyv éve rendezvénysorozaton a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című bábjátékot adják elő a könyvtár udvarán szombaton 19 órától, 20 óra 30 perctől pedig a Barabás Árpád rendezte S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve darabot láthatja a közönség a sétatéren, a gyergyói Figura Stúdió Színház előadásában. Utóbbit egyébként vasárnap 19 órától a színház nagyszínpadán is előadják, ahol szintén ingyenesen lehet megtekinteni, a pénztárnál való előzetes helyfoglalás feltételével.

Az évad első bemutatója

Friedrich Schiller Haramiák című darabja lesz. A Florin Vidamski rendezte előadást szeptember 19-én, vasárnap este 19 órától játssza a társulat, mely egyben a két új színész, Sepsi Melindának és Wagner Áronnak a bemutatkozása lesz a helyi közönség előtt.

Másnap, szeptember 20-án, hétfőtől elkezdődik a 12. dráMA fesztivál, melyre tizenkét meghívott előadással, három koncerttel, workshopokkal, filmvetítésekkel és saját előadásokkal készül a társulat, az ötnapos esemény részletes programjáról későbbre ígértek tájékoztatást a szervezők.

A dráMA fesztiválra blogíró csapatot szeretne toborozni a társulat, akik egy szakmai vezetővel élménybeszámolókat fognak készíteni a fesztivál előadásairól. Olyan 14-99 év közötti székelyudvarhelyi lakos jelentkezhet, aki egy kicsit is ért a színházhoz, vagy legalábbis érdekli a színházi élet. Munkájukat a fesztivál előadásaira szabad bejárást biztosító belépővel honorálja majd a társulat. 

Jelentkezni szeptember 5-éig lehet a pr@szinhaz.ro e-mail címen, egy bemutatkozó, valamint egy kedvenc előadásról szóló szöveg (jegyzet, kritika, Facebook-post, naplóbejegyzés, …) vagy egyéb tartalom (mém, GIF, Insta-post, Tik-Tok videó, …) csatolásával.

Mi lesz még?

Az évad további részében több olyan előadás is szerepel, melyeket a koronavírus-járvány miatt volt kénytelen halasztani a társulat: ilyen A hétszépségű királykisasszony című szabadtéri bábjáték, amit szintén ősszel terveznek bemutatni a sétatéren, főként a gyermekek számára.

– Már csak a látványa miatt is megfogó lesz ez az óriásbábos kalandjáték – véli Dálnoky Réka művészeti vezető, rámutatva, hogy nem egy szokványos bábelőadás lesz: a gyerekeket is be szeretnék vonni egy mesés, interaktív barangolásba. A darab bábjai egyébként korábban már nagy sikernek örvendtek a gyerekek körében a bábszínház világnapja alkalmából rendezett kiállításon – tette hozzá Dunkler Réka, a társulat sajtóreferense.

A következő bemutató egy nagyszínpadi komédia lesz, a Neil Simon műve alapján Lendvai Zoltán rendezte Furcsa pár című darab tematikájában beleillik a jelenlegi helyzetbe: az egymásra utaltságról, az összezártságról szól – ismertették a színház munkatársai. Még szilveszter előtt tervezik a tavalyról elmaradt, Száll a kakukk fészkére című, Vladimir Anton rendezte előadást is, januárban aztán Pintér Béla Kaisers Tv, Ungarn című, a magyar kultúrát feldolgozó művét láthatja majd a közönség, Anger Zsolt rendezésében, a Petőfi-év tiszteletére pedig a Petőfi-Szelfi című előadással készülnek, Bartal Kiss Rita rendezésében.

A gyerekeknek és fiataloknak szól elsősorban 

a Noé történetéből inspirálódott, Nyolckor a bárkán című, Márkó Eszter rendezte mesejáték, és osztálytermi előadással is készülnek, ezúttal az általános iskolásokat célozva meg a párkapcsolat-identitás tematikával, de a tavasszal elkezdett, Vérszirom című, középiskolásoknak szóló osztálytermi előadással is még több iskolába el szeretnének jutni.

– Valójában csak időre és energiára van szükség, mert tervünk az rengeteg van – összegzett Nagy Pál színházigazgató. – A nyolc bemutató mellett a korábban már bemutatott, Botos Bálint rendezte Vihar című előadást is szeretnénk még nagyszínpadra vinni, és a március 15-ére tervezett Forradalom.ma 2.0 előadás anyaga is készen áll, csak fel kell frissítsük – tette hozzá.