DráMA és két színész nélkül indul a Tomcsa új évada

Mintha „normális életünk” lenne, úgy készülnek, kezdte Nagy Pál színházigazgató a 2020/2021-es évad sajtótájékoztatóját, utalva a koronavírus okozta bizonytalan helyzetre. Készülnek, de valószínűleg a kormányrendeleteket követve kell majd a terveiket változtatniuk, tette hozzá. Majd elmondta, 

mire számíthatunk az új évadban. 

A szükségállapot után már elkezdték két előadás próbafolyamatát, így az Esti próba Tóth Árpád rendezésében és a Csukás István emlékére összeállított Hapci szigetek – ami egyébként teljesen véletlenül cseng össze az egészségügyi helyzettel – már készen is vannak. 

Ezek mellett még kettő van készülőfélben: nyáron már startoltak a Hullám című osztálytermi előadás próbái, és augusztus 24-én egy kocsmaszínházi előadás próbafolyamata is elindult, aminek A zöld macska a címe és Tóth Árpád rendezi. A Hullám bemutatóját szeptember 21-ére, A zöld macskát szeptember 17-18-ára tervezték, de az UNITER-gála épp 21-én van, ráadásul a Kovács János meghal című előadást is meghívták egy színházi drámafesztiválra, így egyik dátum sem biztos még. Sőt, az osztálytermi bemutató nagyban függ attól, hogy milyen formában lesz majd az oktatás, és lesz-e lehetőségük bemenni az iskolákba, egészítette ki Dunkler Réka sajtóreferens.

Szabadtéri bábelőadásokat is terveznek játszani, illetve a gyergyói Figura Stúdió Színházból a S.Ö.R című előadást is áthívnák, amit a társulat színésze, Barabás Árpád rendezett. Sőt, ősszel még egy előadás próbáit elkezdik, Lendvai Zoltán rendezésében Neil Simon  a Furcsa pár című komédiája a tervek szerint szilveszterre készül el.  

A következő évet Botos Bálint rendezésében a Yoko Ogawa kortárs japán írónő novelláira épülő Bosszú című előadással kezdik, ennek a dramaturgja a színház munkatársa, Kovács Bea lesz. Ezt követi egy, Nagy szerint ígéretesnek kinéző projekt, a Száll a kakukk fészkére, ezt Vladimir Anton rendezi, aki az elmúlt években a Nem lesz reggel, Fred!-et és a Mi kis városunkat rendezte.

Befejezésként pedig visszatérnek egy, már az idén tavasszal elkezdett előadásra, a Kaisers Tv, Ungarn-ra, ennek az Anger Zsolttal, a rendezővel való egyeztetések szerint áprilisban futnak újra neki. 

De lesz még

az Udvarhely Néptáncműhely előadása, az Uz Bence, meg vendégelőadásként a III. Richárd is. 

A kisebbekről sem feledkeznek meg. Eredetileg még áprilisra terveztek egy háromnapos bábszínházi találkozót, amit egy nyertes pályázatnak köszönhetően valósíthattak volna meg, itt a kisbabáknak szóló előadásoktól a ifjúságnak szólókig lettek volna produkciók. Ez a járvány miatt elmaradt, de helyette mást találtak ki. Egy szabadtéri „mesés játék, eseményszínház” lesz: a kisebb csoportok a játékvezető segítségével haladnak majd a különböző helyszíneken, magyarázta Lukács Emőke, a színház színésze, aki két Benedek Elek meséből állította össze a történetvázat. A kis csoportok megérkezve az első helyszínre, megkapják az utasítást, hogy hogyan tudnak tovább menni a következő pontra, a helyszín egyébként a sétatér lesz, és ezt körbejárva, boszorkánnyal, óriással találkozva bontakozik ki a történet. Az előadás „erősen interkatív”, létrehozásánál az volt a cél, hogy a néző, mint befogadó és színész, mint alkotó struktúrája megbomoljon. Ennek a bemutatóját szeptember végére tervezik, de máris látják, hogy október elejére át fog csúszni, de az első hóesést mindenképp meg szeretnék előzni vele, mert szabadtéri, és sokat nem tudják majd játszani emiatt. De, akinek nem sikerül megnéznie az idén, az majd tavasszal is megteheti, sőt, utána is, mert akár több évig is játszanák A napnyugati király leánya című eseményszínházat. 

A Gyermek születék, a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata és a Békakirálykisasszony is maradnak a műsoron. Januárban pedig újabb bábelőadás érkezik, ezt Szabó Attila rendezi és ugyancsak ő írja a szövegét Az öreg király hagyatéka című népmese kollázshoz, ami csángó és székely népmesék füzére lesz. 

Ezen kívül 

frissül a honlap, újul a Tomcsapp, 

Az idén hat bérlet közül lehet választani, szeptember 17-ig kedvezményesen lehet őket megvásárolni. A tavalyi bérletesek egy előadást nem tudtak megnézni a koronavírus miatt, ezért az idén kedvezményt kapnak, ha új bérletet vásárolnak. Ha pedig nem akarnak bérletet venni, akkor egy általuk választott előadást szabadjeggyel tekinthetnek meg. A bérletekről részletesen itt olvashatsz.  

szorosan összefüggésbe kerül a honlappal, és egy saját online jegyárusító-rendszert is beszereznek. De lesznek a beltérben monitorok is, ezeken osztják meg az információkat a nézőkkel a szokásos papíralapú szórólapok helyett. 

A bérlet is megújul, áttérnek egy hosszabb élettartamú változatra, amit csippentéssel lehet majd feltölteni, ez a remények szerint megkönnyíti majd a beléptetőrendszert és a nyomonkövetést is. A Margó is megújul, a diákközönséget célzó, társulat által megjelentetett kiadvány: közel 10 év szünet után most interaktív műsorfüzet formájában jelenik meg. 

A másik nagy újdonság, hogy idéntől Tomcsás szatyrokban vagy pólókban róhatjuk Udvarhely utcáit, de noteszeket és írószereket is vásárolhatunk. A termékek válogatása során kifejezetten figyeltek a környezetre: a tavalyi bannereket felhasználták a szatyrokhoz, de ha épp nem újrahasznosított anyagokat választottak, akkor lebomló mellett döntöttek. Legnehezebb dolguk a polókkal volt, ezeknél a minőségre figyeltek, annak érdekében, hogy ne „szemetet” gyártsanak, hanem olyan darabot, amit sokáig lehet majd használni, és „tíz mosástól sem jön le a felirat”. A termékek egyébként helyiek, a szatyrokat például egy Pallós lány varrja kézzel.  

Elmarad a dráma, a színészcsapat sem teljes

Bár az idén kapták a legtöbb pénzt a magyar államtól a dráMÁra, biztosan elmarad az évente ismétlődő fesztivál. De azért agyalnak, hogy mégiscsak legyen helyette „valami a helyzethez alkalmazkodva”. 

Nemcsak dráMA nem lesz ebben az évadban, két színésztől is elbúcsúzott a színház. „Több színész van, mint ahány poszt – magyarázta a színházigazgató –, már korábban elmondtuk nekik, ha szorul a kapca, akkor muszáj lesz ezen változtatni”. A koronavírus miatt szorult, a támogatások vagy megszűntek vagy bizonytalanná váltak, így a továbbiakban nem társulati tag Pásztor Márk és Kőmíves Boróka. De még néhány előadásban, a Fagyiban és a Kovács János meghalban elcsíphetjük őket, ígérte Nagy Pál.