Döntött a román kézilabda szövetség a VSK sorsáról

Kedden, március 28-án ülésezett a Román Kézilabda Szövetség vezetőtanácsa, és az udvarhelyi sportkedvelők számára rendkívül fontos ügyről is dönteniük kellett, mégpedig, hogy a 2023 őszén kezdődő szezontól megemelik-e a férfi kézilabda elsőosztályban, a Bölények Ligájában szereplő együttesek számát. Ez az egy esélye maradt ugyanis a Székelyudvarhelyi Városi Sportklubnak arra, hogy bent maradjon az elsőosztályban, mivel a szezon során elért eredmények nem voltak elegendőek.

„Általában az szokott lenni, ha megnézzük az elmúlt éveket, hogy kettő feljut és a következő szezon végén ugyanaz a kettő kiesik. Nagyon nehéz, hogy az első tanulóévben az ember a csapatát kellően megszilárdítsa” – idézte még március eleji beszélgetésünkkor az akkor még optimista Mester Zoltán ügyvezető igazgató a szövetséghez intézett kérésük indoklásából. Most, a döntés után többszöri megkeresésünk után sem sikerült elérnünk a csapatvezetőt, hogy reagálja a keddi ülésen született,

a csapat számára negatív döntést.

„Ha jól tudom, négyen voltak mellette, és a tagok zöme ellene, de ezzel inkább várjuk meg a jegyzőkönyvet” – kezdett bele megkeresésünkre Marius Marocico, a szövetség vezetőtanácsának tagja, a Hargita Kézilabda Klub egykori másodedzője.

Miután a meghallgatták a két idény végén kieső klub, az udvarhelyiek és a nagyváradiak javaslatait, volt egy gyűlés, ahol ott volt az összes elsőosztályos csapat képviselője, hogy kikérjék a klubok véleményét is, de a legtöbben nem támogatták a csapatok növelését a 2023 őszén rajtoló szezontól kezdődően, esetleg a következő idénytől – meséli az előzményeket.

Ennek ellenére a döntés a vezetőtanács kezében volt, akik közül ugyan többen hajlottak az udvarhelyiek javaslatának és kérésének elfogadására – köztük a szövetségi elnök Din Constantin és Marius Marocico is –, egyszerűen nem legális szezon közben módosítani a versenyszabályzaton. „Ha változtatunk a szabályzaton ilyenkor, két rendben is törvényt sértünk” – magyarázta Marocico.

„Van néhány csapat, akik az európai kupasorozatokban is érdekeltek, és ez számukra plusz meccseket jelentene, ők kijelentették, hogy a bíróságon is megtámadnák a döntést, amennyiben élünk a javaslattal” – folytatta Marocico, aki egyébként személyesen érdekelt volna a csapatszám növelésében, hiszen a fogarasi csapattal szeretne feljutni az elsőosztályba jövőre, és nem mindegy, hogy ezt az udvarhelyi és nagyváradi csapattal szemben kell kivívnia, vagy sem.

Hogy mi lesz az udvarhelyi együttessel,

hogyan alakul ennek fényében a jövő évi költségvetésük, maradnak-e az idén szerződtetett légiósok, abban az esetben, ha a második ligában játszik az együttes, Mester Zoltán ügyvezetőt kerestük, de cikkünk megjelenéséig hiába.

Az udvarhelyi csapat jelenleg a bajnokság 13. helyén áll, ami egyenes kiesést jelent. Csupán a nagyváradiakat előzik meg, és mivel négy fordulóval a bajnokság vége előtt 18 pont a hátrányuk Temesvárral szemben, így már matematikailag is eldőlt, hogy nem csíphetik meg a bentmaradást érő 12. helyet.