Döntött a PNL: a vöröset választja

Orban nem tud beletörődni Cîțu kiszemeltjébe.
Fotó: DIGI24

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) úgy döntött hétfő este, hogy a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kezdenek kormányalakítási tárgyalásokat – közölte kedd reggel az Agerpres.

A döntés pontot tesz az egy hete húzódó várakozás végére, miután a hétfői nap folyamán a PSD és a PNL eddigi partnere, az RMDSZ is jelezte, hogy hajlandóak a nagykoalíció létrehozására. Igaz, a PNL vezető testületében nem volt egyöntetű a döntés, de a nagy többség támogatta: a jelen lévő tagok közül 40-en, 22 pedig ellenezte. 

Ezzel gyakorlatilag elvetették azt a forgatókönyvet, hogy a kormányból két hónapja kilépő USR-vel kibéküljenek – ennek a lehetősége a Ciucă-kabinet múlt heti visszavonulója után merült fel komolyabban.

A hírügynökség szerint a tárgyalások kedden kezdődnek, és „néhány alapelv nem képezheti vita tárgyát”, mint például: a PNL köré szerveződik a többség, és a liberálisok adják a miniszterelnököt; nem emelik az adókat; bér- és nyugdíjreform, valamint a közigazgatási reform folytatása; a felvállalt igazságügyi reform megvalósítása. A liberálisok ugyanakkor leszögezték, hogy a leendő koalíciónak tiszteletben kell tartania a PNL és Klaus Iohannis államfő közötti partnerséget.

A választottnak is vannak feltételei

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a koalíciós megállapodásba foglalná, hogy a miniszterelnöki tisztséget birtokló fél nem tarthat igényt egyszerre a pénzügyminiszteri és a kormányfőtitkári posztra is – közölte hétfőn Sorin Grindeanu.

Grindeanu a PSD kormányzati prioritásai közés sorolta az energiárak korlátozását, a lakosság, illetve a kis- és közvállalkozások áram- és gázszámláinak támogatását, valamint a gigakalória szubvencióját oly módon, hogy az ára ne haladja meg a 2020 decemberi szintet.

A PSD első alelnöke elmondta, pártja szorgalmazza az oktatási intézmények nyitvatartását rendszeres tesztelés révén, és nagyobb önállóságot biztosítana az iskoláknak az oktatás módozatának eldöntésére.

Grindeanu tájékoztatása szerint a PSD december elsejétől 11 százalékkal növelné a nyugdíjakat, 200 lejjel, 1.000 lejre emelné a minimális szociális segélyt, illetve a 2020/14-es számú törvénybe foglalt szintre emelné a gyermeknevelési pótlékot. Mindezek mellett 2.550 lejről 2.600 lejre emelnék a bruttó országos minimálbért is. “Elkértük az adatokat a költségvetés végrehajtásáról, a felsorolt intézkedések mindegyikére van fedezet” – tette hozzá a politikus. 

A koma csak egyet kér

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor leszögezte: a nagykoalíciónak csak akkor van értelme, ha alkotmányos reformokat lehet végrehajtani. Ilyen fontos célkitűzésként említette a parlamentáris köztársaság bevezetését, „a Szövetség ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotmányos reform megteremtse az igazságszolgáltatás függetlenségének valós feltételeit” – írta még egy Facebook-bejegyzésben.

Mit szól hozzá a volt főnök és a kikosarazott?

A PNL ülése után Ludovic Orban korábbi pártelnök politikai öngyilkosságnak és a választóikkal szembeni árulásnak nevezte a pártvezetőség azon döntését, miszerint folytatják a kormányalakítási tárgyalásokat a Szociáldemokrata Párttal (PSD).

„Nincs semmiféle észszerű magyarázat. Nem tudom, milyen megfontolásból ragaszkodik Klaus Iohannis államfő az abszolút kényelmes parlamenti többséget biztosító koalícióhoz” – tette hozzá. 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ellenzékbe vonul és tovább dolgozik az országos helyreállítási tervbe foglalt reformok megvalósításán – közölte Dacian Cioloş pártelnök, miután értesült a PNL döntéséről.

Az USR elnöke hangsúlyozta: csalódásokat már nem tud okozni számára a politika, azonban felháborítja, hogy a PNL “milyen könnyedséggel szertefoszlatta azoknak az álmait”, akik az állam modernizálása érdekében az USR-t is a soraiban tudó kormányt kívántak.

Klaus Iohannis államelnök egy hete azt nyilatkozta: akkor fogja a pártokat konzultációra hívni és új kormányfőjelöltet nevesíteni, amikor biztos parlamenti többség áll a leendő kormánykoalíció mögött. Ha a PNL és az RMSDZ ki tud egyezni a PSD-vel, akkor ez adott lesz.

Hírösszefoglaló az Agerpres hírügynökség alapján.