Udvarhelyszék lángokban

Napi rendszerességgel csapnak fel a lángok a környéken.
Fotó: Székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Vas Tifán György

A székelyudvarhelyi tűzoltókat három alkalommal is riasztották november 4-én és 5-én: Sükőben, Újszékelyen és Kányád község területén pusztítottak a lángok – tudtuk meg a helyi tűzoltóságtól.

Értesüléseink szerint Sükőben szemetet égetett valaki, a tűz átterjedt 30 köbméter tűzifára, amelyből hat köbméter teljesen elégett, és további négy megkárosodott. A tűzoltóság két kocsit és tíz embert mozgósított, akik másfél óra alatt állították meg a tüzet.

Néhány órával később, délután 5 óra tájt Újszékelyen riasztották a Székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesületet egy bozóttűzhöz, amely lakóházakat is veszélyeztetett. Az egyesület hat önkéntese három helybélivel oltotta a tüzet, akikhez az udvarhelyi tűzoltóság egy kocsival és négy emberrel csatlakozott. A fél hektáron égő bozótot egy óra alatt sikerült semlegesíteni.

November 5-én, hétfő délután óta mintegy hat hektárnyi legelőn és erdős területen pusztított avartűz Ége és Jásfalva között. Éjszakára többen is a helyszínen maradtak éjszakára, felügyelni a területet – tudosít a szekelyhon.ro hírportál.

A tüzet Kányád község polgármestere, György Sándor és Vas Tifán György, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület munkatársa vették észre, nyomban riasztották a helybélieket és a tűzoltókat, akik együttes erővel igyekeztek megfékezni a lángokat.

A tüzeket értesüléseink szerint nyílt lángok okozták, a szárazság pedig csak elősegíti a tűz terjedését, ezért fokozottan ügyelni kell, ha a mezőn, erdőben vagy akár a saját udvarunkon rakunk tüzet, de egy gondatlanul eldobott cigarettacsikk is okozhat katasztrófát.