Dokumentumokkal bizonygatja igazát Gálfi

Fotó: Lőrincz Csaba

Eltelt már tíz nap és még mindig nem kapta meg leváltásának jegyzőkönyvét, de pártja etikai bizottságához fordul, hogy bebizonyítsa: „törvénytelen puccs” történt – jelentette ki Gálfi Árpád azon a sajtótájékoztatón, amelyet pénteken reggel tartott a Magyar Polgári Párt Kossuth utcai székházában. A rendkívüli tisztújítással kapcsolatban a rendelkezésére álló dokumentumokat mutatta be, ezekből is szemlézünk az alábbiakban.

Tudomása szerint a bizalom megvonása csak őt, az elnököt érintette, két (jelenlévő) kollégáját viszont nem, így az sem világos számukra, hogy ők még tisztségben vannak-e vagy sem. Bálint Magdolna kijelentette: határozottan elnökségi tagnak tartja magát továbbra is. Érdeklődésünkre  Mike Levente, a párt újdonsült elnöke azt válaszolta: Gálfira nézve valóban személyre szóló szavazás volt, viszont a testületet egyben váltották le, nem személyenként.

A Gálfi által hiányolt jegyzőkönyvet Mike nem tudta rendelkezésünke bocsátani, mert – állítása szerint –az országos elnökségnél van, és különben is fenntartja, hogy a párt belső szabályzatának megfelelően történt az elnökség leváltása.

Márpedig a Megyei Szervezet Elnökségének (MSZE) szerdai közleményében az áll, hogy “feltételezhetően szabálytalanság történt” a július 15-ei közgyűlésen, mert olyan személyek is szavazhattak, akik még nem voltak a párt tagjai. A tagfelvételi kérelmek jóváhagyására csak július 18-án, három nappal később került sor.

Ezzel szemben Mike az MSZE egy olyan jegyzőkönyvére hivatkozott, amely szerinte még a közgyűlés előtt érvényesítette a tagfelvételt:

Az ugyancsak július 18-án keltezett 4. számú MSZE-határozatban azonban a megyei elnökség többségi szavazattal eldöntötte, hogy a június 27-ei jegyzőkönyv még nem tekinthető érvényes tagságfelvételnek, csupán egy előzetes beleegyezésnek.

Gálfi Árpád ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem ellenezte a helyi szervezet 17 új taggal történő bővítését, pedig tudta, hogy olyan személyekről volt szó, akik szerinte a leváltásában érdekeltek, mert nem szolgálta ki azokat a politikai és üzleti érdekcsoportokat, amelyekhez tartoznak. Név szerint a Pethő családot és Szász Jenőt emlegette, viszont kérdésünkre sem említett konkrét ügyeket velük kapcsolatban. Az MPP-alapító volt városvezetőről csupán annyit állított, hogy folyamatosan blamálja őt, „alkalmatlannak tartja és a leváltását akarja”, miközben a Transindex-nek azt nyilatkozza, hogy „nem az ő hatásköre”.

A félreállított elnök az új tagok közül kiemelte még Koszta Attilát, az RDE Harghita leváltott igazgatóját, akivel a „csurgalék és az óriási mennyiségű ideszállított szemét” miatt voltak nyilvános konfliktusai. Továbbá ujjal mutatott Mezei János országos MPP-elnökre is, amiért „erőltette az új emberek ottmaradását” a közgyűlésen, amely végül a Gálfi által el nem ismert tisztújításhoz vezetett.

Mike Leventének erre az volt a válasza, hogy a Gálfi által megkérdőjelezett új tagokat az országos elnök, Mezei János helyben elfogadta, és ez szerinte eleve felülírja a helyi és a megyei döntéseket.

A puccsal vádolt újdonsült elnök nem érti, hogy miért játssza még mindig az áldozat szerepét Gálfi, ahelyett, hogy elfogadná az új helyzetet. Szerinte az sem változtatna a közgyűlés döntésén, ha az említett 17 új tag nem csatlakozott volna, és nevetve utasította el azt a vádat is, hogy bármilyen érdekcsoportot szolgálna ki az új elnökség bármely tagja.

Az MPP Alapszabályának ide vágó előírásai:

A Közgyűlés megvonhatja a bizalmat az elnökségtől, felmentheti a tisztséget betöltő személyeket, amennyiben “magatartásukkal, nyilatkozataikkal illetve cselekedeteikkel kárt okoznak a Pártnak”.

A menesztett személyek a kiközléstől számított 10 napon belül fellebbezhet a döntés ellen a párt etikai bizottságánál.

A párttagsági viszony a tagjelölt írásbeli tagfelvételi kérelmének jóváhagyásával jön létre. A tagfelvételi kérelmet a Párt illetékes fóruma hagyja jóvá.