Dokumentumfilmek Oroszhegyen

Oroszhegyen a Művészeti Karaván elnevezésű program keretein belül június 14-én, pénteken 19 órától a polgármesteri hivatalban Siflis Zoltán szabadkai (Délvidék, Szerbia) rendező Örvényben című alkotását vetítik a szerző jelenlétében. A film időtartama 54 perc, a készítés éve 2015. A program célja délvidéki és felvidéki dokumentumfilmek bemutatása székelyföldi településeken.

A Örvényben című naplószerűen szerkesztett film egy dokumentumfilmes időkapszula, filmkrónika az ezredvégén, egy évtizedig tartó jugoszláviai háborúk hétköznapjairól. A film elsősorban a Jugoszláviában-Szerbiában élő magyar nemzetiségű lakosság szemszögéből vizsgálja ezt az időszakot.

Ezt követően a magyarkanizsai (Szerbia) Cinema Filmműhely rendezőjének, Csubriló Zoltánnak a Még oda nem ér az idő… című filmjét vetítik (időtartama 25 perc, készült 2008- ban). A film főszereplője a Magyarkanizsa határán lévő tanyavilágban él, a helybéliek Szúnyogfaluként emlegetik. Ezen a csendes helyen mintha még az idő is megállt volna…