Döcögött a szekér a sárban, de fontos győzelmet aratott a Vasas

Fotó: GÁL ELŐD

Fontos összecsapást játszott a Vasas Femina a női labdarúgó elsőosztály kilencedik fordulójában a ligautolsó Galac ellen vasárnap, november 20-án. Galac mindössze egy döntetlent játszott az ezt megelőző nyolc forduló során, a jellemző az volt, hogy kitömték őket ellenfeleik, így jó eséllyel állt pályára az udvarhelyi együttes. A vendégek ráadásul csupán tízen utaztak, így emberhátrányban voltak kénytelenek végigjátszani a meccset.

A hazaiak a papírformának megfelelően látamadtak, elindult a tűzijáték egy Orbán lövéssel, ami nem talált kaput, majd Horváth Anita hatalmas kapufájával. Mindkét csapat dolgát megnehezítették a körülmények, a két kapu előtt sártengerben csoszogtak a játékosok. A vendégek hálóőrének az első percekben volt is egy-két keresetlen szava, ami nem csoda, hisz az arca is sáros volt.

Sok ideje nem volt ezen mérgelődni, mert egymást követték a Vasas lehetőségei. Betalálni nem sikerült, hősiesen védekezett a galaci csapat húsz percen keresztül, amikor Horváth Anita tört ki a védők gyűrűjéből, húzta meg a szélen és passzolt középre, ahol érkezett Mitri Rita és elpöckölte a labdát a kimozduló kapus mellett, megszerezte a vezetést Székely János együttese.

5 perccel később jöhetett volna a következő, de a kapussal szembe robogó Horváth nem csak a hálóőr, a kapus mellett is elgurította labdát. „Nem baj, jön a kövi, Anita” – bíztatták a bosszankodó Horváthot a társak. Ahogy telt az idő, mindenki kezdett bosszankodni, „szedjük már össze magunkat” – kiáltotta a társaknak a csapatkapitány a sok elhibázott helyzet miatt. Ennek ellenére nem sikerült újabb találatot szerezni, maradt az 1-0 arányú hazai vezetés.

Következett a második játékrész,

amely ugyanúgy folytatódott, ahogy az első abbamaradt. Záporozták a galaci kaput a Vasas lövései, először a tisztára játszott Sólyom durrantott fölé, majd Godra Anett hatalmas bombáját tornázta fölé bravúrral a vendégek kapusa.

Ő sem gondolta, hogy később még hálás lesz a nagy sár miatt, de éppen ez mentette meg őket egy másik góltól. A szélen felfutó Horváth centerezett, és a kapus nem tudta megfogni a labdát, a kapu felé pattant róla a játékszer, de a sár lelassította azt, így a gólvonal előtt sikerült utolérnie, és begyűjtenie.

A félidő első tíz perce után Sólyom kapott egy rúgást, és maradt a földön, sérülése súlyosnak tűnt, cseréltek a hazaiak. A Tóásóval és Lászlóval frissítő Vasasnak továbbra sem jött össze a második gól. Hiába, hogy a vendégek alid tudták átlépni a félpályát, védekezésben nagyon megnehezítették a hazai lányok dolgát, hajtottak, csúsztak-másztak minden labdáért.

A második félidőben is fél óra kelllett, hogy megtörjön a jég. Mitri indult meg, kapott is egy lesgyanús indítást, de mivel egy védője beragadt a galaciaknak, nem lendítette a zászlaját a partjelző, Rita pedig nem hibázott, a hosszúfelsőbe vágta a labdát.

A meccs hajrájára Székely János lehozta két korosztályos válogatottját, Horváthot és Tóthot, helyettük Pásztor és Sinka kapott szerepet. Előbbi meg is hálálta a játéklehetőséget egy, a tizenhatoson kívülről eleresztett lövése kötött ki a hálóban, 3-0-ra módosítva ezzel az állást, és beállítva a végeredményt.

Győzelmének köszönhetően a csapat feljött a táblázat negyedik helyére, és jó eséllyel ott lesz a felsőházi rájátszásban tavasszal, hiszen az erre veszélyt jelentő Alexandriával szemben 4 pont az előnyük és az említett csapat hátralévő három mérkőzése során meg kell vívjon a jóval esélyesebbnek számító Bukaresti Carmennel és a Temesvári Polival.

A bajnokság jelenlegi állása:

Két nagyon nehéz forduló vár az udvarhelyi lányokra is – amelyek során bravúr lenne a pontszerzés –, hiszen a bajnokság két első helyét elfoglaló Polival és a második Kolozsvári Olimpiával játszanak. Előbb Kolozsvárra utaznak, majd december 4-én, vasárnap fogadják Temesvárt.