Dobpergés, az idei győztes: Melinda

Fotó: DÁVID ANNA JÚLIA/archívum

A fiatal tehetségeket támogató, példaértékű vállalati programok és sikeres együttműködések elismerésére hozta létre a Genius Loci díjat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, a Matehetsz. A tehetségek felkarolását nem csak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében értékelik, és itt jön képbe Melinda, azaz a Melinda cégcsoport, amely 2020-ban elnyerte a helyi kategóriában kiérdemelt díjat.

„Felismerik a tehetségtámogatás szükségességét, s a helyzetre reagálnak: lokálisan vagy kiterjedt körben támogatják a tehetségeket, a mutatószámoktól, médiaértéktől és egyéb kimutatásoktól mentesen. Társadalmi felelősségvállalásuk tekintetében előrébb járnak, hosszabb távon gondolkodnak” – írja a Matehetsz a díjat elnyerő vállalatokról.

A díj átadása idén csak az online térben, képletesen történhet, de a szervezők remélik, hamarosan sor kerülhet a személyes ünneplésre is. „Budapesten került volna sor a személyes átadásra április végén, de a jelenlegi járványhelyzet miatt azt elnapolták, és egyelőre úgy van, hogy szeptemberben lesz az átadás, és szeretnék elmenni, hogy átvegyem. Büszkék vagyunk rá!” – mondta el portálunknak András Lehel, a Melinda Instal vezérigazgatója.

„Mi ezen kezdeményezéseinkre sohasem várunk köszönetet vagy hálát, nem is beszélünk olyan tudatosan vagy folyamatosan erről, mert nem azért csináljuk, hogy ezzel dicsekedjünk. Végezzük a dolgunkat. Ha mégis köszönetet kapunk, az nagyon jól esik, és egyfajta visszaigazolásként éljük meg, hogy az ezirányú munkásságunkra van, aki felfigyel és értékeli. Az ilyen, nem várt elismerés további löketet ad arra, hogy van értelme ezt folytatni” – magyarázta a díj fontosságát.

Hogy mennyi?

Több mint 11.000 euróval járultak hozzá a fiatalok ösztöndíjaihoz 2011 óta, amikor először magánösztöndíjjal segítettek tehetséges fiatalokat felsőfokú tanulmányaik elvégzésében.

A kiválasztott hallgatóknak az egyetem elvégzése után munkalehetőséget is kínálnak, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy városunknak és környékének fiataljai itthon hasznosíthassák tehetségüket és szorgalmukat. Persze, ezeket a fiatalokat nem elég támogatni, felfedezni is kell. Ezért szervezték meg 2016-ban és 2019-ben közgazdasági esettanulmányi versenyüket, a Pegazus-t, Udvarhelyszék középiskolásainak, mintegy 5000 euró értékben díjazva a két versenyen összesen 36, XI-XII. osztályos tanuló közül a legjobbakat.

Miért?

„Egyrészt azért, hogy támogassuk őket az itthon boldogulás, szülőföldön maradás kapcsán, másrészt pedig nem rejtettük véka alá azt sem, hogy vállalatunk jövőbeli céljai és küldetése szempontjából szükségünk van munkaerőutánpótlásra. Mi egy innovatív csapat vagyunk, és úgy látom, hogy hosszútávú fejlődésünk záloga, hogy legyen folyamatosan utánpótlásunk munkaerő területén. A jövőbeli projektek megvalósítása érdekében is fontos, hogy bizonyos kompetenciák fejlesztésébe, a munkatársakba fektessünk. Én azt hiszem és vallom, hogy bármely vállalkozásnak a sikerességét azontúl, hogy a tulajdonos, a felsővezetés lefekteti a stratégiai irányvonalát, a munkaközösség tudja szavatolni” – vallja a vezérigazgató.

A Tamási Áron Gimnáziumban működő Pályaorientációs és Közgazdász Klub működését is folyamatosan támogatja a Melinda. Itt lehetőség nyílik különböző szakemberek meghívására az adózás, könyvvitel, menedzsment, marketing és pénzügyek témakörökben. Az iskola 425. évfordulójára egy szakmai konferenciát is szerveztek, amelynek főtámogatója volt a Melinda-Impex Instal Kft.: társadalomtudományi, történelmi és gazdasági témájú előadásokat tartottak, melyeknek előadói a gimnázium egykori diákjai voltak. A cégcsoport jelentős összegeket fordít rászorulók segítésére, egyházi és kulturális programok támogatására is.

„Dolgozunk, tanulunk és tanítunk”

– hangoztatta Pál Dénes, a Melinda cégcsoport tulajdonosa, amikor meghirdették második Pegazus esettanulmány-versenyüket, 2019 őszén. A zsűri döntésének értelmében első díjjal a Tamási Áron Gimnázium csapatát tüntették ki, amelyet Kiss Péter, Zajzon Ferenc-Zalán és Zsombori Péter alkotott.

A verseny résztvevői közül kilenc diákot egyéni beszélgetésre invitált a Melinda csapata, amelyen András Lehel, valamint Gagyi Katinka a program koordinátora vettek részt. Amellett, hogy a versenyről való tapasztalataikról érdeklődtek, jövőbeli terveikre is kíváncsiak voltak a továbbtanulást, a munkavállalást illetően is, és kellemes meglepetés volt számukra, hogy a diákok mindannyian itthon szeretnének boldogulni, és igen határozott jövőképpel rendelkeznek. „A többéves tapasztalat azt mutatja, hogy olyan ütemben változik a technológia, alakul a piac, hogy a vállalat számára különösen értékes az a munkaerő, aki folyamatosan igényli a képzéseket. Ezek mellett az is fontos szempont volt, hogy milyen típusú munkaerőre lesz előreláthatóan szüksége a Melindának és ezzel mennyiben egyezik meg a diákok továbbtanulási tervei” – vallják.

Így esett, hogy Kiss Péter már sejti, hol fog dolgozni és mi lesz, ha nagy lesz, de nem csak ő. Nem kellett ugyanis nyertesnek lenni ahhoz, hogy valakiben meglássák a jövőt: Hunor a Kós Károly Szakközépiskolából és Antónia a Benedek Elek Pedagógiai Líceumból közgazdászként, Richárd a Bányai János Szakközépiskolából villamosmérnökként gazdagítja a Melinda csapatát a jövőben. 2020 februárjától ők négyen egyetemi tanulmányaik végéig magánösztöndíjban részesülnek: a középiskola idejére havonta 100 euró jár, illetve 150 euró az egyetem idejére.

A sikeres együttműködésre korábbi években is volt már jó példa: Gagiu Krisztina az első Pegazuson vett részt, azóta a cég munkatársa. Ő már a verseny előtt is tudta, hogy itthon szeretne elhelyezkedni, de pontosan nem, hogy hol, így kapóra jött neki, hogy kapcsolatba került a Melindával. Megtalálta a helyét, és elmondása szerint a nyári gyakorlatok is nagyban segítették egyetemi tanulmányait.