Ditróban is bemutatják a pékekről szóló filmet

Pénteken, június 3-án délután 18 órától Gyergyóditróban, a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban is levetítik Cristian Mungiu román rendező legújabb filmjét, a R.M.N.-t, amelynek történetét a 2020 januárjában a gyergyói településre hívott Srí Lanka-i vendégmunkások esete is inspirálta, és amelyet az idei Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma-díjra jelöltek.

Az eseményen jelen lesz a film rendezője és Moldován Orsolya színésznő, akik a vetítés után válaszolnak a közönség kérdéseire. A helyiek ingyenesen tekinthetik meg a filmet.

Az országos premier egyébként június 2-án lesz a bukaresti Sala Palatului nevű rendezvényteremben.

A filmről készült előzetes.

Cristian Mungiu a ditrói vetítés apropóján üzent a helyieknek is: „Kedves barátaim, mint talán már hallották, készítettem egy filmet R.M.N. címmel, amelyet többek között az önök községében, 2020 tavaszán történt események ihlettek. Bár ez egy fikciós film, amely nem az önök közösségében történteket meséli el, hanem ezekből az eseményekből inspirálódik, hogy a mai világ problémáiról beszéljen, úgy gondolom, hogy az R.M.N. erdélyi vetítéseit Ditróban lenne helyénvaló kezdeni, hogy a vetítés után mindannyian elmondhassuk véleményünket, párbeszédet folytathassunk, és tisztázzuk a valós tények és azok filmes tükröződései közötti kapcsolatot”.

A R.M.N története arról szól,

hogy a téli ünnepek közeledtével Matthias hazatér németországi munkahelyéről erdélyi szülőfalujába, ahol várja őt elidegenedett kisfia (Rudi), magányos édesapja (Otto) és egykori szerelme (Csilla), akire még most is vágyik. Fiát hosszú ideje a feleség (Ana) neveli egyedül, és Matthias szeretne visszakapcsolódni a gyerek életébe, megszabadítani őt a rejtélyes félelmektől, amelyek kínozzák. Amikor a gyárba, ahol Csilla dolgozik, külföldi munkásokat alkalmaznak, a falu nyugalma felbolydul, a felnőttek is félni kezdenek, és a béke vékony hártyáján áttörtnek az addig elnyomott indulatok és konfliktusok.

Cristian Mungiu az emberi viselkedés mély mozgatórugóiról mesél az őt meglepő valósággal szemben, a másikkal való viszonyról és arról, hogy miként viszonyulunk ma mindannyian egy nyugtalanító jövőhöz. A forgatás 2021 novembere és 2022 januárja között zajlott, többnyire a Fehér megyei Torockón, de más erdélyi városokban is – olvasható a film leírásában.

Filmtett, Maszol