Díjazták a nőt, aki összetépett egy kutyát

fotók: Dávid Anna Júlia és Gál Előd

Ha még egyszer valaki azt mondja, hogy újságot írni vagy filmezni könnyű, azt jól leszidom. Így foglalta össze az elmúlt másfél hónap szerda és csütörtök délutánjait, illetve az utóbbi napok éjszakába nyúló dolgozásait a kilencedikes pedás lány, Réka az idei Lógj velünk! médiaiskola programunk díjátadóján.

A többiek csatlakoztak: a filmet meg kell tervezni, csapatmunkát igényel, sokkal több meló, mint gondolnánk és nem szabad utolsó pillanatra hagyni – nagyjából ezeket a tanulságokat vonták le az elmúlt időszakból a diákok.

Hogyan győzzük le a technika ördögét?

Négy hét, 16 óra, négy rövidfilm, csomó zsebes kaja és rengeteg móka. Meg izgalom, izzadság és munka.

November 2-án kezdődött az idei Lógj velünk programunk, aminek a tematikája idén az audiovizuális kommunikáció volt, ezen belül is a filmezés. Mert azt vettük észre, hogy minél fejlettebb a technika, annál kevésbé ismerjük és használjuk az emberi kultúrtörténet során felgyűlt vizuális tudáskészletet, és megtöltjük vizuális szeméttel az internetet.

Hogy ez minél kevésbé legyen így, felkértünk két szakembert, Szabó Károly operatőrt és Száva Enikő műsorvezető-szerkesztőt, hogy tanítsák meg nekünk azt, amit a filmes, tévés munkáik során elsajátítottak, mentsük át a tudást a tévéből a telefonba, fényképezőgépbe. A vizuális kommunikációnak ugyanis saját nyelve, kódja van, és vannak trükkök, technikák, amelyek segítenek abban, ezt a kódot lehetőleg úgy juttassuk el az emberekhez, hogy ők meg is értsék.

Tizenegy diák jelentkezett, akik közül nyolc középiskolás, egy visszatérő, Sata Zalán tavaly is velünk volt, és bár végzősként az idén szándéka szerint hanyagolta volna a kedvenc hobbiját, az újságírást és kedvenc társaságát, minket, a Lógj velünk az idén is elcsábította. Ráadásul meggyőzött még két barátot is, Csengét meg Anettet. Néhány általános iskolás pedig annyira szeretett volna részt venni, hogy a kedvükért létrehoztunk egy csapatot. Az ötödikes Marót barátja végül nem jött el, de érkezett helyette a hatodikos Hajna és Vanda, így lettek ők a Kicsik, akik kísérleti nyulakká váltak, velük próbáltuk ki, hogy tudnánk-e dolgozni az 5-8. osztályos korosztállyal. Aha. És itt volt még Zsófi, akinek a vérében vannak a képek, Csenge, Emőke, Andi és Bettina, akik a románórákat és a táncpróbákat is lemondták időnként a kedvünkért.

Ezek totál megőrültek

Első alkalommal eljátszottuk, mennyire tudunk kommunikálni, és mennyire fontos az empátia és a helyes, pontos, részletes kifejezésmód, amikor meg akarjuk értetni magunkat. Amikor egy másik embernek a tudomására akarunk hozni valamit, vagy el akarjuk érni, hogy tegyen meg valamit.

Beszéltünk és rajzoltunk az újságíró hivatásáról, felakasztottuk Dezsőt, hogy lógjon velünk. Aztán Bettivel és Előddel szóba került a hír, ami minden sajtóműfajnak az alapja, és legalább 5 kérdésre kell felelnie, végül pedig megnéztük, hogy mire jó egy szöveg, mire egy kép és mire a film.

Utána kezdődött számunkra is az izgalom, amikor Szabó Karcsi megmutatta, hogy mi az az aranymetszés, a Fibonacci spirál, mi az a snitt, a nagytotál, kistotál, amerikai totál, hogy ezeket a plánokat, hogyan használjuk, és hogy sose. Ahogy azt is bemagoltuk, hogy filmezzünk sokat, mert a nyersanyag sosem elég, és gyűjtsük össze a hangokat. Azután a vágás következett, kiderült, hogy a legjobb vágók a nők, mert jobb a ritmusérzékük, a vágást ugyanis ritmusra, a film zenéjére kell végezni. Amikor ezzel mind megvoltunk, jöhetett a gyakorlat. Letöltöttünk egy ingyenes videóvágó programot és megerőszakoltuk a türelmünket.

Száva Enikőtől a hírekről tanultunk, hogy hogy fogjuk a mikrofont, hova nézzünk, mit vegyünk fel – nagyon feltűnő, nagyon sötét és nagyon világos dolgokat ne – ha a képernyőn szerepelünk, és hogy mi az, aminek kötelezően benne kell lennie egy hírben. Tudtátok, hogy egy 3 perces felvétel mennyibe kerül? Mi sem. De rengeteg pénz és rengeteg munka. 

A forgatáson csak Maci sérült meg

Azután pedig jött a haddelhadd. Egy 3-5 perces filmet kellett másfél hét alatt a hallottak, begyakoroltak alapján legyártani szinte ismeretlen emberekkel. Volt ott sírás is, vitatkozás, sértődés meg minden. De végül, ha három nappal a határidő után és öt perccel a díjátadó előtt is, de sikerült. Meglett mind a négy csapatnak mind a négy filmje. Innen már csak az ünneplés volt hátra.

Olyan zsűrit hívtunk, aki jövőképet is tud mutatni a szakmában. Fazakas Szabolcs, a Mini Erdély Park, a Székelyföldi Legendárium és rajzfilmstúdió vezetője, operatőr,  Jakab-Benke Nándor filmkritikus, a Filmtett főszerkesztője, a Filmtettfeszt főszervezője, egyetemi óraadó tanár, valamint László Barna, az Isteni kéz című film rendezője, a Picture Lock filmstúdió vezetője, reklámfilmes voltak a zsűri tagjai.

Robi, Margó és Gima szuperül berendezték a Zseb kávézó galériáját, kimaxolták a befogadóképességét, és előkészítették a technikát a szerda délutáni filmvetítéshez. A Zsebes lányok remek szendvicseket készítettek és a Vinkli borüzlet jóvoltából pezsgővel is koccinthattunk.

Hogy mire?

Hát az utóbbi két-másfél hónap munkájára, meg a nyertesekre. Mert a huncut zsűri megoldotta, hogy bár négy csapat volt, mindenki dobogós helyezett lett.

Kukába a házi feladattal

Narratív film kategóriában Előd csapata, Ferencz Bettina, Antohi Andrea és Lázár Emőke második díjat vihetett haza az Iskolai stressz című filmjükkel, amiben fontos szerepe van Freddy Mercury-nek és a város egyik legszelídebb tanárát láthatjuk ordítani.

Nyereményük az Árnika által felajánlott könyvcsomag mellett legendáriumos sztikkek, valamint a Filmtett feliratú írószerek, a filmes portál és a Legendárium által kiadott könyvek voltak. Ezeket mind bepakolhatják az OTP hátizsákba, a szintén OTP feliratú jegyzetfüzetek, kulcstartók és írószerek mellé. A zsűri értékelte a szép képeket, az ötletet, és kivitelezést, arra figyelmeztette a gyerekeket – hogy tanuljanak is valamit, mert ez a zsűri visszajelzésének a lényege –, hogy a kevesebb több, ne sajnáljanak kidobni jó felvételeket, ha egészében az alkotás ettől jobb lesz.

A macskák mit vennének?

Paródia műfajban István csapata jeleskedett: Hajna, Vanda, Marót és Bella cica (alias Béla) a macskák és az infláció kapcsolatát dolgozták fel.

Ők azt nyerték, amire gyúrtak: ötszemélyes szabadulószoba belépőt az Escape Room Székelyudvarhely jóvoltából, a Székelyföldi Legendás Várak című könyveket, Árnika könyvcsomagot és az OTP-hátizsákot, ami meg volt pakolva írószerrel, kulaccsal, kulcstartóval és jegyzetlapokkal. A zsűri felüdítőnek tartotta a kisfilmet, volt, aki egyenesen első helyre sorolta volna őket, ha lett volna ilyen hely, de psszt. A hangfelvétel minősége és a látványosan kevés nyers felvétel, amik miatt sok lett benne a feketevágás, akadályozta meg benne.

Elég!

Társadalmi célú hirdetés kategóriában a kilencedikes Soó Réka Johanna és Kováts Zsófia filmje vitte a prímet. Zsófi az ötletelés után lemorzsolódott, de Réka hatalmasat alkotott, saját tapasztalatából kiindulva gyűjtötte össze az iskolai bullying áldozatainak élményeit, és mutatta be igazán mellbevágó módon, hogy mit érez egy gyerek, akit társai folyton szekálnak és kiközösítenek.

Kevesebb szöveg a filmen, minél több filmes, képi eszközzel való kommunikáció! – ez a zsűrinek az építő szándékú üzenete. Betti csapatának alkotását „a legerősebb film”-ként, azaz a legerősebb hatású filmként értékelte privátban a zsűri. De psszt.

A barátság nem hal meg

És ekkor következett a dobpergés, a narratív kategória első díjasai, Emőke csapata, akik az Ajándék című filmmel illusztrálták a gyász öt szakaszát. Pop Anettnek, Ambrus Csengének és Sata Zalánnak a legirigyeltebb ajándék: Robert McKee Story című könyve jutott, amit a Filmtett adott ki.

Ezen kívül a másik legirigyeltebb ajándék, három, a Páva által felajánlott wellnessutalvány jutott. Kaptak még könyveket, filmtettes pixeket és az OTP-zsák az ő vállukat sem kímélte. A zsűri semmi negatívat nem tudott mondani, max. annyit, hogy az idősíkváltások felismerésére nekik több idő vagy több jelzés kellett volna. Hát, nem kellett volna a film felét elkönnyezni.

Ha kíváncsi vagy, mivel koccint egy Maci, aki kutya, akkor iratkozz fel a YouTube csatornánkra, kövesd az eseményeket és nézd meg a múvijukat.

A Lógj velünk – Lyukasóra programot az uh.ro támogatására létrejött Mentés Másként Egyesület szervezte Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának támogatásával.