Digitálisan is elérhetők Spanyár Pál rajzfüzetei

Nyilvánossá tette a Haáz Rezső Múzeum a SPANYÁR 150 emlékkiállítás alkalmából Spanyár Pál digitalizált rajzfüzeteinek archívumát. A műtárgydigitalizálás a Néprajzi Múzeum Örökségvédelmi mintaprojekt a székelyföldi múzeumokban című programja keretében valósult meg, és az érdeklődők számára itt megtekinthető.

A digitalizált archívumban mintegy 16 album lapozható, illetve egy akvarelleket, pasztelleket, tus- és grafitrajzokat tartalmazó gyűjtemény.

Spanyár Pál képzőművész, rajztanár családja a hagyatékát, házát és műveit a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumra hagyta. Ennek a gyűjteménynek részét képezik a budapesti diákévei (1894–1898) alatt elkezdett és haláláig, 1936-ig vezetett jegyzetfüzetei és mappái. Bennük ceruzarajzok, tusrajzok, kitűnő vázlatok, amelyek nagy részét olajjal vagy akvarellel is kidolgozta. Spanyár több rajza megjelent a Hírnök, Katolikus Világ és a Zászlónk elnevezésű lapokban, a jegyzetfüzetek alapján képet alkothatunk a lapoknak beküldött rajzokról, de azokról a díszlet- és jelmeztervekről is, amelyeket az iskolai és a felnőtt színjátszó csoportok részére készített. Tájképek, a természetben készült vázlatok sokasága, emblematikus épületek, házak dokumentációs rajza, helyi életképek, jelenetek katonákkal, Székelyudvarhely embereinek lélektani ábrázolása, karikatúrák, mintarajzok, mind-mind Spanyár rendkívüli mesterségbeli tudásáról egy gazdag művészi élménytár, amit minden érdeklődő fellapozhat – írják a múzeum Facebook-oldalán.

A kiemelt kép a digitális archívumból származik, Spanyár Pál munkája.