Digitális dolgozatjavítást vezetnek be minden országos vizsgára

Idén az országos iskolai vizsgákon és azoknak a próbáin is digitalizált dolgozatjavítás lesz – számol be a Transtelex a G4Media portál cikkére hivatkozva.

A digitalizált dolgozatjavítás azt jelenti, hogy a dolgozatot beolvassák, majd véletlenszerűen elküldik a javítótanárnak. Ezt a módszert használták a tavalyi érettségin is, a pedagógusok visszajelzései alapján döntöttek úgy, hogy idén kiterjesztik a használatát minden országos vizsgára. Erről Ligia Deca tanügyminiszter nyilatkozott, aki elmondta azt is, hogy reményeik szerint ezzel a módszerrel elkerülik a fáradtságból adódó hibákat, és a dolgozatok pontozása is egyszerűbb lesz, mivel a rendszer összeadja az elért pontokat.

A Transtelex felhívja a figyelmet arra, hogy a digitális dolgozatjavítás az erdélyi magyar diákok szempontjából nem feltétlenül szerencsés. Barna Gergő szociológus egy korábbi előadásában elmondta, hogy mivel a dolgozatok véletlenszerűen kerülnek a tanárokhoz, egy magyar diák román dolgozatát megkaphatja egy craiovai tanár is, aki nincs tisztában vele, hogy nem román anyanyelvű diák írta azt. Már a tavaly őszi vizsgán is látható volt, hogy a magyar diákok jegyei jelentőset romlottak.

A kiemelt kép illusztráció.