Dekriminalizálnák a kannabisz birtoklását

A személyes fogyasztásra szánt kannabisz birtoklásának dekriminalizálását és pénzbírsággal való felváltását kéri a Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) párt törvénytervezete. A párt törvényhozóinak – Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu és Daniel Toda – jogszabályjavaslata szerint nem minősülne bűncselekménynek a személyes fogyasztásra szánt kannabisz birtoklása legfeljebb 3 grammos mennyiségig, így ezt nem sújtanák szabadságvesztéssel. Helyette a tervezet 1.000 és 3.000 lej közötti szabálysértési bírságot ír elő ilyen esetekre.

A kezdeményezés célja összhangba hozni a hazai drogtörvényt az olyan partnerországok jogszabályaival, mint Olaszország, Spanyolország, Belgium, Luxemburg, Málta, Ausztria, Csehország, Szlovénia, Kanada vagy Thaiföld. Az intézkedés megfelel a drogpolitikával foglalkozó globális bizottság (GCDP), az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), valamint a Nemzetközi Drogpolitikai Konzorcium ajánlásainak is – érveltek a kezdeményezők.

A képviselők javasolják, hogy a bírságokból származó pénzösszegeket fordítsák a kábítószer-fogyasztás megelőzésével, valamint orvosi segítségnyújtással, pszichológiai szaktanácsadással foglalkozó országos programokra.

“Ez egyben az első lépés lenne a gyógyászati célú kannabisz orvosi előírásra történő birtoklásának jogi szabályozása felé”, nyomatékosították.

A kezdeményezők szerint ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a személyes használatra szánt kannabisz birtoklása miatt kiszabott büntetések nem járultak hozzá a kábítószer-fogyasztás megelőzéséhez vagy visszaszorításához. Ezzel szemben elősegítették az úgynevezett etnobotanikus könnyű drogok megjelenését és fogyasztását, megnehezítik az információkhoz való hozzáférést és az ügyészek munkáját is – szögezték le az indoklásban.

Kiemelt fotó: unsplash.com