Decemberben 22,7 százalékos a kajafláció

A régió legtöbb országában 20 százalék fölé emelkedett az élelmiszer-infláció 2022 végére. Cristian Popa, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja Facebook-oldalán megosztott egy rövid videót, amely szemlélteti az élelmiszer-infláció alakulását a tavalyi évben. 2022 decemberére Románia középen helyezkedik el a listán a maga 22,7 százalékával, Magyarország viszont az élen jár 47,9 százalékos mutatóval. 

Cristian Popa a videóhoz csatolt elemzésben az írja,„ami az ultralaza monetáris politikákkal és a magas költségvetési hiánnyal kezdődött a járvány kontextusában, azt felerősítették az ellátási láncokban keletkező zavarok, az energiapiaci sokk és az Ukrajnában kitört háború. Tökéletes vihar.”

A bejegyzésben azt is megjegyzi Popa, hogy Romániában az átlag fogyasztói kosár egyharmadát élelmiszerek teszik ki, ezért a magas élelmiszer-infláció sokkal jobban érinti itt az embereket, mint mondjuk más országokban, holott máshol is hasonló mértékben növekedtek az élelmiszerárak. 

A magyarországi mutatókat aggasztónak találja, az ottani helyzettel kapcsolatban azt írja, hogy a szárazság miatt visszaesett a magyar mezőgazdasági termelés, a forint leértékelődésének következtében jelentősen drágult az import. „A budapesti kormány bizonyos élelmiszerek esetében ársapka bevezetése mellett döntött, az árak rögzítése viszont nem működött és soha nem is fog működni, ezúttal is hiányhoz, üres polcokhoz és 50 százalékot is megközelítő élelmiszer-inflációhoz vezetett. Kár, hogy a 27 százalékos áfakulcs (amely egyébként a legmagasabb az EU-ban) csökkentését nem fontolják meg” – mutatott rá Popa a kormányzati szinten elkövetett hibákra Facebook-bejegyzésében. 

Transtelex