December 1-ig nem lesz több minisztercsere

Csak a nemzeti ünnep után dönt a regionális fejlesztési és a szállításügyi miniszteri tisztségre tett újabb jelölésekről – nyilatkozta csütörtökön Klaus Iohannis államfő az Agerpresnek.

Két nappal a kormányátalakítás után kaptam egy újabb kormányátalakítási javaslatot. Ez nem jó előjel – fogalmazott az elnök, aki hangsúlyozta, hogy két év alatt már a harmadik kabinetnél tartanak, és számításai szerint 70 politikus fordult meg eddig a PSD-ALDE-kormányokban.

Így nem lehet kormányozni. Nem lehet egész nap cserélni a minisztereket. Én nem vagyok hajlandó hozzájárulni ehhez a körhintához hasonlítható kormányzáshoz. (…) Ezen a héten nem lesz több minisztercsere, a ma kézhez kapott javaslatot legkorábban a december elsejei nemzeti ünnep és centenáriumi ünnepségek után fogom megvizsgálni” – nyomatékosította az államfő.

Iohannis azzal indokolta a halasztást, hogy a nemzeti ünnepnek is meg kell adni a kellő tiszteletet. „Ünnepeljük meg a centenáriumot úgy, ahogyan illik, és utána majd visszatérhetünk a mindennapi cirkuszhoz” – fogalmazott.

Iohannis újságírói kérdésre elmondta még: Lucian Şova szállításügyi miniszter lemondását is csak december 1-je után hagyja jóvá.