Debussy és Chopin művektől fog csengeni a városháza

fotó: Balog Zsolt, alexastier.com

Stier Alexa Dorottya szatmárnémeti zongoraművész előadóestje lesz kedden, június 14-én este 18 órától a városháza Szent István termében, a Székelyföldi Filharmónia szervezésében. Műsoron J. Haydn, Fr. Chopin, Cl. Debussy, M. de Falla, G. Bacewicz művei lesznek.

Az előadóest bérletes hangversenynek számít, de jegyeket a helyszínen is vásárolhatnak az érdeklődők.

Stier Alexa Dorottya Szatmárnémetiben született, öt éves korában kezdett zongorázni, majd szülővárosában, az Aurel Popp Művészeti Líceumban tanult, Manfrédi Annamária tanárnő osztályában. 2013 és 2015 között a Silvestri-ösztöndíj nyerteseként a skóciai Edinburgh-ban, az Erskine Stewart’s Melville Schoolban végezte középiskolai tanulmányait.  2015 és 2019 között a Skót Királyi Konzervatórium hallgatója volt Fali Pavri professzor osztályában. 2017-ben Erasmus-ösztöndíjat nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol Jandó Jenő professzornál tanult. 2021-ben szerzett mesterdiplomát a Yale School of Music-on, Boris Berman professzor irányításával.

Számos zongoraversenyen vett részt sikerrel: I. díj a Skót Királyi Konzervatórium Bach-versenyén (Glasgow, 2016); Mozart-különdíj a Newcastle-i Nemzetközi Zongoraversenyen (Egyesült Királyság, 2017); III. díj a brüsszeli „Merci, Maestro!” Nemzetközi Zongoraversenyen (Belgium), I. díj a Sheepdrove Zongoraversenyen (Egyesült Királyság, 2019), és Maurice Ohana-különdíj az Orléans-i Nemzetközi Kortárs Zenei Versenyen (Franciaország). A 2019-es tanév végén a Skót Királyi Konzervatóriumban Governor’s Recital Prize díjjal tüntették ki. A Yale School of Music kétéves mesterképzése során elnyerte az Elizabeth Parisot-díjat és az Alumni Association díját.

Alexa olyan neves zenekarok szólistájaként lépett színpadra, mint a kolozsvári Transilvania Filharmónia, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia, a Royal Scottish National Orchestra és a Kelvin Ensemble (Egyesült Királyság). Fellépett a Brunton Színházban, az Edinburgh Fringe Fesztiválon, a Glasgow City Hallban, a vilniusi Vaidilos Teatrasban (Litvánia), a firenzei Teatro del Sala-ban (Olaszország), a New Haven-i Sprague Hall-ban (USA), a New York-i Box Factory-ban (USA).

2021-ben a Norfolki Kamarazenei Fesztivál (USA) résztvevője volt, ahol az Emerson és a Brentano kvartettekkel dolgozott együtt. 2021-től a Yale School of Music (New Haven, Egyesült Államok) doktorandusza, Boris Berman és Wei-Yi Yang professzorok irányításával.