Darázsfészket a családi fészekbe!

Az utóbbi időszak történései mindannyiunkat váratlanul és felkészületlenül értek. A mindennapi rutin és rohanás, a már megszokott hétköznapok és a „mindig történik valami” állapotát átvette a lelassulás, az otthonmaradás, és akkora mennyiségű szabadidő zúdult ránk, amivel bizony, nem igazán tudunk, mit kezdeni.

És talán mindannyiunknak van egy nagyon hosszú listája, amelyben olyan dolgok szerepelnek, amit mindig is szerettünk volna kipróbálni, de valahogy sosem fordítottunk rá időt. Van, aki elővette a régóta porosodó könyveit, van, aki a súlyzókat halászta elő a gardrób mélyéről, és egyre többen vannak, akik főzéssel, sütögetéssel ütik el az időt.

Azt ígértem, mutatok néhány olyan receptet, amelyhez bármikor találunk a konyhában alapanyagot, és a folyamatokba bevonhatjuk az egész családot. A keddi paradicsomos-bazsalikomos quiche után ma egy édességgel készültem.

Fahéjas darázsfészek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 240 ml tej
  • 10 g friss élesztő (vagy egy kis csomag porélesztő)
  • 2 evőkanál cukor
  • egy csipet só
  • 45 g puha vaj
  • 1 egész tojás
  • 400 g liszt

A töltelékhez:

  • 100 g puha vaj
  • 180 g barnacukor (ha nincs, a sima kristálycukor is megteszi)
  • 2 evőkanál fahéj

A locsoláshoz:

  • 100 ml tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliakivonat

Ha van süti, aminek senki nem tud ellenállni, az valószínűleg a darázsfészek. Legyen az vaníliás, kakaós vagy fahéjas, ha kellően locsolgatjuk sütés közben a sütőben, nincs az a darázsfészek, amivel nem borítanánk fel bármilyen diétát. Látva azt, hogy milyen sok liszt és élesztő elfogyott az utóbbi időben, szinte biztos vagyok benne, hogy mindenki konyhájában ezek most a leginkább féltve őrzött kincsek, így nem is tudok méltóbb helyet elképzelni nekik, mint egy darázsfészekben. Nem a leghamarabb összedobható finomság, de időnk most van rá, és a gyerekeket is be lehet vonni a munkába.

Elkészítés:

Egy nagy tálban a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vajat és a tojást, majd elkeverjük. Végül hozzáadjuk a lisztet, és addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Itt bevonhatjuk a gyerekeket a munkába, lehet gyúrni a tésztát több kézzel is. Ha úgy látjuk, hogy 6-8 perc kézi dagasztás elteltével is túlságosan lágy a massza, adjunk még hozzá lisztet. Ha kész, egy tálat olajjal kikenünk, beletesszük a tésztát, és letakarva kb. 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük.

Tipp: Ha a vaníliás csigát szeretjük jobban, akkor egyszerűen hagyjuk ki a töltelékből az őrölt fahéjat. Vagy helyettesítsük kakaóporral, és máris kész a kakaós darázsfészek.

A következőkben lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát. A puha vajban elkeverjük a cukrot és a fahéjat, ezzel kenjük meg a tésztánkat. A széleit behajtjuk, feltekerjük, és felszeleteljük. A kis csigákat egy kivajazott tepsiben egymás mellé helyezzük. Én most egy piteformába körbe rakosgattam őket, majd letakartam és 20 percig meleg helyen újra pihentettem.

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük a darázsfészkeinket. A sütési idő felénél a tejet a cukorral és a vaníliával felmelegítjük, és két részletben a darázsfészkekre locsoljuk. Ettől lesz igazán szaftos és puha. Ha kész van, hagyjuk kihűlni, majd frissen fogyasszuk.

A paradicsomos-bazsalikomos quiche és a fahéjas darázsfészek után banánkenyeret sütünk. Tarts velem!